Infrarood verwarming (IR verwarming) wordt vaak genoemd als een goede optie om je woning mee te verwarmen. Infrarood werkt 'all electric', is eenvoudig te installeren en geeft een zeer comfortabele warmte. Het is daarom een goede optie voor iedereen die nadenkt over duurzaam verwarmen en gasloos wonen.
In zeer goed geïsoleerde huizen kan volledige verwarming met infrarood panelen een milieuvriendelijke keuze zijn. Maar een warmtepomp gebruikt veel minder stroom en is dus nog duurzamer. Infrarood panelen verwarmen je lichaam, niet de lucht.
BELANGRIJK: voor een lager energieverbruik met infraroodverwarming is het wel belangrijk dat je huis goed is geïsoleerd. Anders gaat er alsnog veel warmte verloren en is dit type verwarming minder zuinig. Ook als bijverwarming (in kleine ruimtes) is infraroodstraling zeker zuiniger dan gas.
Gaan we het verbruik van infrarood verwarming vergelijken met bijvoorbeeld een convector kachel dan geldt daarbij dat een infrarood paneel van 300 Watt dezelfde ruimte verwarmd krijgt als een elektrische kachel van 750 Watt. Daarmee is infrarood verwarming ongeveer 60% zuiniger dan een traditionele convector kachel.
Infrarood verwarming verbruik is zeker goedkoper dan een huis verwarming met gas. Door de huidige brandstofprijzen markt is gas duurder dan stroom. De leveringskosten voor stroom wordt weergegeven in kWh en voor gas in m3. Gas is duurder dan stroom, voornamelijk door de hoge heffingen die op de gasprijs zitten.
Een paneel van 60×60 cm, met een wattage van 550 Watt gebruikt per uur 0.55 Kilowatt per uur. Bij een energieprijs van €0.21 per Kilowattuur komt het verbruik van dit infrarood paneel neer op: €0.12 per uur. Het verbruik van dit type paneel kun je vergelijken met het energieverbruik van een gemiddeld koffiezetapparaat.
Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren zoals het wattage van het paneel, de grootte van het te verwarmen gebied en of er obstakels aanwezig zijn. Over het algemeen kunnen de meeste infrarood panelen een bereik hebben van 40 tot 80 meter vanaf de bron, afhankelijk van de eerderbenoemde factoren.
Hoeveel infrarood panelen heb ik nodig? Dit hangt af van het vermogen van de panelen en de grootte van de ruimte die je wilt verwarmen. Over het algemeen wordt 1000 watt aanbevolen per 10 vierkante meter, dus je kunt het aantal panelen berekenen door het benodigde vermogen te delen door het vermogen per paneel.
Infrarood panelen zijn niet geschikt als hoofdverwarming.
Infrarood panelen dienen vrij te hangen, zonder obstakels vlak voor het paneel zoals bijvoorbeeld meubilair. De beste plek voor infrarood panelen is aan het plafond. Het bereik van de warmtestralen, en daarmee de warmteopbrengst, is dan het hoogst.
Beperkt luchtcirculatie en dwarrelend stof
Doordat infraroodpanelen objecten verwarmen, vindt er geen luchtcirculatie plaats. Hierdoor ontstaat er geen opdwarrelend stof zoals dit wel bij de convectieverwarming het geval is. Een ander nadeel van convectieverwarming is het creëren van condens op de wanden.
Ze zenden geen ultraviolette golven uit, die aan de hogere kant van het elektromagnetische spectrum zitten. Infraroodgolven van een infrarood verwarming zitten aan de onderkant van het spectrum. En daardoor is infrarood licht 100% veilig voor mensen en dieren.
#1 IR verwarming is kostenefficiënt
Paneelverwarming is kostenefficiënt met bewezen besparingen tot 60% in vergelijking met andere conventionele verwarmingssystemen.
Bij alle vaste infrarood panelen geldt dat deze op ieder stopcontact aangesloten kunnen worden. Of direct op een thermostaat waarmee de temperatuur te regelen is. De verplaatsbare infrarood panelen moeten wel altijd op een geaard stopcontact aangesloten worden.
Infraroodpanelen zijn aan de achterkant voorzien van isolatiemateriaal, zodat de straling vooral aan de voorzijde wordt uitgezonden. De warmte concentreert zich dan ook vooral aan de voorzijde van het paneel. Aan de achterzijde zullen de panelen maximaal zo'n 40 - 45 graden worden.
Energieverbruik. Infrarood verwarmen kan effectiever dan elektrische convectie verwarming, mits dit goed wordt toegepast. Het voordeel is namelijk dat u vooral verwarmd waar u het nodig heeft. Dit scheelt in het energieverbruik.
Doordat infraroodstraling de doorbloeding verbetert, is dit goed voor uw huid. Nieuwe cellen kunnen sneller en beter worden opgebouwd en oude cellen worden sneller afgevoerd, wanneer de doorbloeding verbetert. Doordat cellen sneller worden opgebouwd, herstelt u ook sneller van wondjes of beschadigingen aan de huid.
Controleer het wattage van elk model dat u bekijkt, zodat u een idee krijgt van hoe krachtig het in de ruimte zal zijn. Zorg er ook voor dat de grootte van de kamer of ruimte waar u de verwarming wilt gebruiken, past bij het wattage, anders zal uw verwarming de ruimte niet voldoende kunnen verwarmen.
1. Is infrarood schadelijk voor de gezondheid? Op de vraag of infrarood gevaarlijk is voor de gezondheid kunnen we kort zijn. Nee, de infraroodstraling die infrarood verwarmingspanelen uitstralen is bij correct gebruik absoluut niet schadelijk.
Infrarood panelen 1000 watt tot 1500 watt, zijn geschikt voor middelgrote ruimtes, zoals een hobby- of slaapkamer van 15 tot 20 m². De hogere vermogens, zoals 2000 of 3000 watt, zijn geschikt voor grote ruimtes, zoals huiskamer of kantoor van 30 tot 40 m².
Op basis van de ervaringen in de afgelopen jaren zien wij besparingen tussen de 10% en 30% op de energierekening, als gevolg van het installeren van infrarood verwarming.
Het verbruik van een 300W paneel per uur is 300 watt x 1 uur = 0,3 kW. Voor dit 300 watt infrarood paneel betaalt u dus ongeveer 6,6 eurocent voor elk uur dat het paneel aan staat. Hierbij zijn wij uitgegaan van een gemiddelde kilowatt uur (kWu) prijs van 22 eurocent.
Infrarood panelen voor het verwarmen van elke ruimte
Er zijn oplossingen voor zowel wand als plafond montage, dus een infrarood paneel past altijd in het interieur. Tevens ideaal als aanvulling op bijvoorbeeld de infrarood vloerverwarming of voor een aparte ruimte waar geen verwarming aanwezig is.
Wanneer er een panelen geïnstalleerd zijn met voldoende vermogen, kan er een temperatuur toename gerealiseerd worden van ca 4 graden per uur. Gemiddeld heeft een infrarood paneel een opwarmtijd van 10 tot 15 minuten. Om zo op een werktemperatuur van 90 -100 graden te komen.
Glas absorbeert infrarood, daarmee wordt het glas heet en zendt op zijn beurt weer nieuwe infrarode straling uit. Een deel van het infrarood wordt door glas wel doorgelaten.