Maar de meeste van die diamanten zitten ontzettend diep: tussen 140 en 240 kilometer onder het oppervlak.
Diamant ontstaat diep in het binnenste van de aarde doordat zuivere koolstof onder zeer grote druk en bij extreem hoge temperaturen kristalliseert. De diepte kan 200 km onder het aardoppervlak zijn en de temperatuur kan variëren van 1300 tot 2000 graden Celsius.
Diamanten: koolstof, hitte en druk
De enige plaats waar koolstof wordt omgevormd tot diamanten is in de mantel van de aarde, zo'n 160 kilometer onder de oppervlakte. De mantel is opgebouwd uit vast gesteente en is rijk aan magnesium, ijzer en koolstof.
Nee. Diamanten worden onder hoge druk gevormd op een diepte tussen 140 en 190 kilometer in de aardmantel door samenpersing van koolstof. Ze worden aan het aardoppervlak gebracht door snel transport door middel van explosieve vulkanen.
De hoogste concentratie diamanten kunnen worden gevonden op Y=5-12. Door lavameren kunnen er minder voorkomen in het midden (rond Y=9).
Je treft de meeste aan in de lagen tussen 8 en 13, waarbij laag 12 weer de meeste kans biedt om erts aan te treffen. Diamanterts blokken zijn er in aders van 1 tot 10 blokken. Er bestaat een kans dat je toch meer dan 10 blokken bij elkaar vindt, mits de toevalsgenerator van het spel heel vriendelijk voor je is geweest.
Ze komen vooral voor aan het aardoppervlak boven de randen van zones in de diepe aardmantel op bijna 3000 km diepte. Met het bewegen van aardplaten in het achterhoofd, kunnen zo plaatsen op continenten worden aangewezen waar mogelijk meer diamanten zitten.
Diamant is een heel hard materiaal, waardoor het moeilijk te smelten is. Maar er is nog iets: als diamant wordt blootgesteld aan extreem hoge temperaturen, dan verandert diamant in grafiet. Grafiet smelt vervolgens en wordt vloeibaar. De kunst is om diamant te smelten, zonder dat het in grafiet verandert.
Frost gebruikte vooral gesteente voor zijn experiment. Maar tijdens het onderzoek ontdekte hij ook dat je synthetische diamant kan maken door pindakaas onder extreem hoge druk en temperatuur samen te persen. Na zo'n drie weken verschenen er kleine diamantjes van zo'n twee à drie millimeter groot.
Diamant brandt bij temperaturen boven de 600 graden Celsius. Bij een felle brand in een huis verbranden diamanten juwelen gewoon mee.
Om natuurlijke diamant te creëren worden koolstof deeltjes tot ver onder het aardoppervlak samengeperst. Om een uiteindelijke diamant te kunnen vormen, zullen deze deeltjes miljoenen jaren lang samengeperst moeten worden. Voordat de diamant kan worden gewonnen, moeten er mijnen worden gegraven.
Een echte diamant geeft een grijze en witte fonkeling met aan de buitenkant van de steen alle kleuren van de regenboog die weerkaatsen op andere oppervlakken. Een nepdiamant heeft de regenboogtinten binnenin de steen, zonder een glinsterende grijze fonkeling.
Naast het feit dat hoogwaardige diamanten waardevol zijn omdat ze zeldzaam zijn, zijn er meer factoren. Hoogwaardig vakmanschap speelt ook een grote rol. Geslepen diamanten zijn veel meer waard dan ruwe diamanten. U betaalt dus niet alleen voor het materiaal (carbon), maar ook voor het vakmanschap.
Het is mogelijk harder dan diamant en nog kneedbaar ook: lonsdaleïet. Dit sterk aan diamant verwante materiaal ontstaat door de hoge druk en temperatuur die het gevolg zijn van een meteorietinslag. Het kan worden gebruikt voor allerlei technologische toepassingen.
Wetenschappers hebben namelijk een techniek ontwikkeld waarmee ze van pindakaas of andere koolstofhoudende materialen een diamant kunnen maken. Diamanten worden oorspronkelijk gemaakt van het steenkool dat miljoenen jaren in elkaar is gedrukt in de grond.
Die diamanten komen niet uit een mijn, maar zijn gemaakt door een machine. Een diamant uit de grond doet er miljoenen jaren over om te ontstaan. In de machine wordt dat proces nagebootst, waarbij pure koolstof onder gigantische druk wordt samengeperst. Daarbij kan de temperatuur oplopen tot 1500 graden.
Diamant is de hardste steen op aarde: een diamant slijt niet, breekt niet en er komen geen krassen op. Hij blijft dus altijd mooi en dat is precies de reden waarom hij zo geliefd is. Een gouden ring met diamant is echt voor altijd. Bovendien schittert diamant, als hij eenmaal is geslepen, als geen andere steen.
Diamant mag dan wel 'onverslaanbaar' betekenen in het Oudgrieks, deze flonkerende steen is niet onkwetsbaar. Wanneer de diamant in een bepaalde hoek geraakt wordt met een hard voorwerp, kan de steen barsten.
Wat betekent diamant? Het woord diamant komt van het Griekse woord 'adamas', wat onverwoestbaar betekent. Het is de enige edelsteen die volledig uit één element bestaat, namelijk koolstof.
Herken een diamant aan zijn zetting
Echte diamanten worden over het algemeen op edele metalen gemonteerd. Zoek de markeringen op het metaal die goud of platina aangeven (10K, 14K, 18K, 585, 750, 900, 950, PT, plat). De vermelding "C.Z.” of Cubic Zirconia betekent dat de steen van uw diamantring synthetisch is.
Omdat de refractie van diamant erg hoog is zal het niet mogelijk zijn de letters te lezen door de steen heen als je deze op zijn kop legt. Bij een quartz steen of glas is dit wel het geval. De stiptest gaat ongeveer hetzelfde. Leg de briljant geslepen steen weer op zijn kop, ditmaal op de stip.
De 'Cullinan' diamant, ook wel 'Star of Afrika' genoemd, is de grootste ongeslepen diamant die tot nu toe ooit gevonden is. Hij is maar liefst 3106 karaat en werd ontdekt in de Premier mijn in Zuid-Afrika in 1905. De steen werd genoemd naar de eigenaar van de mijn, Sir Thomas Cullinan.
Hoe worden diamanten uit de mijn ontgonnen? Om diamanten in de mijn aan de onderkant van kimberlietpijpen te bereiken, worden stenen opgeblazen en begint men te graven. Dat is de meest gebruikelijke manier om diamanten te ontginnen.