Waarschuwen. De werkgever kan de werknemer officieel waarschuwen als een werknemer verplichtingen niet nakomt, overtredingen begaat of grensoverschrijdend gedrag vertoont. In de wet staat niet in welke gevallen een werkgever wel of geen waarschuwing mag geven.
Als je officiële waarschuwing onterecht is, raden we je aan om bezwaar te maken. Laat je e-mailadres achter, dan sturen we je een brief waarmee je zelf kunt protesteren. Daarnaast ontvang je onze tips waarmee je ontslag kunt voorkomen óf leert hoe je moet reageren als het toch tot ontslag komt.
Omdat er geen expliciete regels zijn over de geldigheid van een waarschuwing, adviseren wij je om in de waarschuwing op te nemen tot wanneer deze van kracht is. Redelijkerwijs is het zo dat wanneer je werknemer langere tijd geen regels overschrijdt, de gegeven officiële waarschuwing aan kracht verliest.
Let op de termijn! Het kan zijn dat op grond van je cao of bedrijfsreglement een bezwaarprocedure is ingericht. Vraag dit zo snel mogelijk na ontvangst van de waarschuwing na. Het kan zijn dat er maar een korte termijn is om bezwaar te maken, let hier goed op!
Voorbeeld: vaak te laat op werk
Geachte heer Jacobs, Helaas hebben wij geconstateerd dat u – na meerdere mondelinge waarschuwing – wederom te laat op het werk bent komen opdagen. Omdat wij u steeds regelmatiger te laat op werk zien aankomen, ontvangt u van ons via deze weg uw eerste officiële waarschuwing.
Hij moet je eerst een schriftelijke verwittiging sturen. Als er een maand later geen verbetering is, moet hij een tweede schriftelijke verwittiging sturen. Pas als er dan 2 maanden later geen verbetering is, kan de werkgever de werknemer wegens beroepsonbekwaamheid ontslaan.
Er zijn niet veel regels omtrent een officiële waarschuwing. De voornaamste regel is dat de waarschuwing schriftelijk moet zijn vastgelegd, inclusief de reden van de waarschuwing. Wanneer de werknemer de schriftelijke waarschuwing getekend heeft, kan deze in het dossier van de werknemer worden opgenomen.
Uw werkgever mag u alleen ontslaan als hij daarvoor een goede reden (redelijke grond) heeft. Dit staat in het ontslagrecht. In veel gevallen moet uw werkgever wel eerst proberen u te herplaatsen.
Nee, met een vast contract kun je niet zomaar ontslagen worden. Er moet altijd sprake zijn van een geldige ontslagreden. Deze reden moet altijd worden getoetst door het UWV of de kantonrechter. Je werkgever probeert meestal eerst om het ontslag onderling te regelen met een vaststellingsovereenkomst.
Uw werkgever mag u alleen op staande voet ontslaan als hij hiervoor een geldige reden heeft. Deze reden moet hij u direct vertellen. Bij een geldige reden voor ontslag op staande voet wordt uw arbeidsovereenkomst per direct beëindigd. De werkgever hoeft hiervoor niet eerst naar de kantonrechter.
Je krijgt geen WW-uitkering bij ontslag op staande voet. Wel kun je een bijstandsuitkering aanvragen bij je gemeente. Als de kantonrechter het ontslag onterecht vindt, maar je contract wel ontbindt, dan heb je wel recht op een WW-uitkering.
U kunt een contract met uw werkgever per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat heet een ontslag op staande voet.
Een waarschuwing is volgens de parlementaire geschiedenis op de wet BIG een zakelijke terechtwijzing die de onjuistheid van een handelwijze naar voren brengt zonder daarop een stempel van laakbaarheid te drukken. Een berisping heeft daarentegen steeds een verwijtende en veroordelende strekking.
Een berisping is een waarschuwing dat het verwijtbaar gedrag (de misdraging) zich niet meer mag herhalen. Mogelijk worden daarbij ook de maatregelen aangeven die zullen volgen als het gedrag wel terugkeert.
Uw werknemer laat verwijtbaar gedrag zien of laat verwijtbaar iets na. Zoals stelen, dronken op het werk komen, diploma's vervalsen of werk weigeren zonder goede reden. Hiervoor mag u uw werknemer vaak zelfs op staande voet ontslaan.
De hoogte van de transitievergoeding die uw werkgever betaalt bij ontslag wordt bepaald op basis van 2 onderdelen: uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2022 maximaal € 86.000 bruto. Of, als uw jaarsalaris hoger is dan € 86.000, maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Ontslagprocedure vast contract
Uw werkgever moet heeft twee opties zodra hij u wil ontslaan. Hij kan u een vaststellingsovereenkomst aanbieden waardoor u wordt ontslagen met wederzijds goedvinden of hij kan een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV of de kantonrechter vragen uw arbeidscontract te ontbinden.
Vrijstelling van werkzaamheden betekent dat je als werknemer (tijdelijk) geen werk meer hoeft te verrichten. Een werkgever treft deze maatregel vaak in overleg, bijvoorbeeld om je in staat te stellen naar een nieuwe baan te zoeken. Je behoudt gedurende de vrijstelling recht op doorbetaling van loon.
Toespelen op het gedrag en niet op de persoon. Belangrijk: De berisping moet zijn gebaseerd op harde feiten, dus niet van 'horen zeggen', maar als je het zelf hebt geconstateerd of kunt bewijzen. Luister ook naar de kant van het verhaal van de werknemer (hoor en wederhoor).
Voorbeelden: diefstal, oplichting, opzettelijke vernieling. Zware fout: houdt een fout in die zo groot en buitensporig van aard is dat ze onvergeeflijk is in hoofde van diegene die ze begaat.
Een dringende reden is een ernstige fout die elke verdere professionele samenwerking tussen jou en de medewerker onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt. Denk hierbij aan diefstal, verduistering, mishandeling of een grove belediging, schending van bedrijfsgeheimen, werkweigering zonder goede reden ...
Loopt het ontslag via het UWV of de kantonrechter, dan betaal je een transitievergoeding. Deze vergoeding is bedoeld als compensatie voor ontslag. Je betaalt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar met een maximum van 83.000 euro. Ook als je een tijdelijk contract niet verlengt, betaal je deze vergoeding.