De chirurg kan het op de Dagbehandeling onder narcose verwijderen. De radioloog kan het verwijderen. Het fibroadenoom wordt dan door middel van een groot aantal biopsieën als het ware 'weggehapt' via een klein sneetje in de huid. Hierover kunt u zich laten informeren door de chirurg of door de radioloog.
Tijdens een zwangerschap kan een fibroadenoom onder invloed van hormonen gaan groeien. Belangrijk om te vermelden is dat een fibroadenoom een zeer goedaardige afwijking is. Het is opgebouwd uit klier- en bindweefsel en heeft niets te maken met borstkanker.Daarom hoeft het ook niet verwijderd te worden.
is klein en rond; heeft een duidelijk gladde vorm; kan pijnlijk aanvoelen; kunt u gemakkelijk heen en weer bewegen, wanneer u het tussen twee vingers vasthoudt.
Een fibroadenoom is het meest voorkomende goedaardige 'knobbeltje' in de borst. Het is een gladde, ronde of ovale knobbel, die meebeweegt met het borstweefsel. Het bevindt zich vaak in de buurt van de tepel.
Bindweefselknobbel (fibroadenoom)
Deze knobbel ontstaat door wildgroei in het bindweefsel. De knobbel drukt het omringende weefsel opzij, maar groeit niet naar binnen. Het voelt aan als een stevig knobbeltje. Er kan een reden zijn om een fibroadenoom onder controle te houden met echografie.
Is het fibroadenoom niet al te groot en goed te bereiken? Dan kan de arts het weghalen via een klein sneetje in de huid, met een zogenoemde Mirabelprocedure. Deze behandeling gebeurt op de afdeling Radiologie, onder plaatselijke verdoving.
Een phyllodestumor lijkt namelijk veel op een andere goedaardige tumor die veel voorkomt: een fibroadenoom. Een belangrijk verschil is vaak de groeisnelheid van de tumor. Een fibroadenoom groeit meestal langzaam en wordt vaak niet veel groter dan 3 cm.
Heel zelden kan het zeer snel groeien, het kan dan bijvoorbeeld in zes maanden tijd twee keer zo groot worden. Deze vorm wordt “phyllodes tumor” genoemd. Het wordt nu wél verwijderd en gecontroleerd, omdat deze vorm de neiging heeft steeds terug te komen. Een klein percentage hiervan kan kwaadaardig worden.
Fibroadenomen kunnen spontaan verdwijnen, stabiel blijven en groeien.
In de meeste gevallen doet een knobbeltje geen pijn. Naast een knobbeltje in de borst kunnen er zich ook andere afwijkingen voordoen: een verdikt strengetje naast de tepel. deukjes of kuiltjes in de huid.
Over het algemeen wordt een fibroadenoom meestal niet veel groter dan 2 à 3 centimeter, wel kunnen er meerdere fibroadenomen in een of beide borsten zitten.
Een knobbeltje kan aanvoelen als een knikker, en voelt harder en stugger aan dan de rest van de borst. Een knobbel in de borst kan ook aanvoelen als een wat harder of stugger plekje, dat anders voelt dan de rest van de borst. Het kan ook zijn dat het aanvoelt als een langwerpige zwelling of een schijf die verdikt is.
Goedaardige tumoren groeien niet door in omliggend weefsel en zaaien niet uit naar andere delen van het lichaam. Een goedaardige tumor kan wel vervelend of pijnlijk zijn als deze op het omliggende weefsel drukt. Als een goedaardige tumor klachten geeft, kunnen we de tumor weghalen.
Als een goedaardige bottumor klachten geeft, groeit of 'kwaadaardige trekjes' heeft, halen we de tumor meestal weg met een operatie. Welke operatie dat is, hangt af van de soort tumor en de plaats van de tumor. Soms kunnen behandelen met radiofrequente ablatie. Er is dan geen operatie nodig.
Goedaardige tumoren
Het gezwel groeit niet door andere weefsels heen. Ook kan het niet uitzaaien naar andere organen. Een goedaardige tumor kan wel tegen omliggende weefsels of organen drukken. Dit kan een reden zijn om de tumor te verwijderen.
De operatie duurt ongeveer 1,5 uur. U blijft meestal 3 dagen in het ziekenhuis.
Borstkanker (dit noemen we ook wel mammacarcinoom) ontstaat niet altijd op dezelfde plek. Een tumor in de borst groeit meestal in de weefsels rond de klierbuizen en klierkwabjes, zoals het vetweefsel.
Een echo is het ideale onderzoek om een cyste aan te tonen. Cysten zijn rond scherp omlijnd en op zichzelf niet kwaadaardig.
Een knobbeltje (zwelling) in de borst
Een van de meest voorkomende symptomen is een 'knobbeltje'. Het gaat dan om een verdikking of verharding in de borst die anders aanvoelt dan de bobbeligheid die je normaal kunt opmerken. Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen. Meer lezen over een knobbeltje in de borst.
Eerst krijg je een plaatselijke verdoving van je borst en de huid van je borst. Om de plek van de naald nauwkeurig te bepalen, gebruikt de arts vaak een echografie. Het onderzoek duurt ongeveer drie kwartier. De uitslag is meestal binnen een paar dagen bekend.
Bevolkingsonderzoek Nederland stuurt u binnen tien werkdagen een brief met de uitslag.
Van alle vrouwen met borstkanker zijn er slechts 5% die pijn aan de borst als enige symptoom hadden. Soms is de pijn slechts aan één borst voelbaar en continu aanwezig.
T1b: de tumor is tussen de 5 millimeter en 1 centimeter groot. T1c: de tumor is tussen de 1 en 2 centimeter groot. T2: de tumor is tussen de 2 en 5 centimeter groot. T3: de tumor is groter dan 5 cm.
Verandering van je borst
In de maanden tot jaren na de bestraling kan het uiterlijk van je borst nog veranderen. De behandelde borst kan wat kleiner worden. Ook kan het litteken in de borst vaster aanvoelen. Dit heet fibrose.
Pijn door kanker is op het moment dat je kanker hebt en ergens tumoren hebt, met eventueel uitzaaiingen. Dan kun je pijn krijgen doordat tumoren drukken op zenuwen, of omdat die weefsel kapot maken. En datzelfde geldt voor de uitzaaiingen. Die kunnen ook op zenuwen drukken, dan wel weefsel kapot maken.