Een dubbeldooier, oftewel een ei met maar liefst twee eigelen wordt voornamelijk gelegd door jonge hennen. Dit komt omdat de hormoonspiegel van deze kippen hoger is, waardoor het aantal gerijpte eicellen op de eierstok (ja, kippen hebben er maar één) ook hoger is.
Hoewel maar één op ongeveer duizend eieren een dubbele dooier heeft, zijn er zeer veel jonge kippen die beginnen met leggen.
Hoe ontstaat een dubbele dooier? Als er in plaats van één, twee eicellen vrijkomen in de eileider van de hen geeft dit 2 dooiers in het ei. Een ei met dubbele dooier kan indien bevrucht nooit 2 gezonden kuikens voortbrengen.
Vooral de dubbeldooiers van jonge kippen zijn voor een kippenboer makkelijk te herkennen. Jonge kippen leggen namelijk kleinere eieren. Dubbeldooiers zijn een stuk groter, en vallen daardoor goed op. Als er in een stal met jonge kippen een groter ei wordt gevonden, dan is dat bijna altijd een dubbeldooier.
Nee helaas! Er kunnen twee kuikens in een dubbeldooier groeien. Deze tweeling kuikens zijn wel verschillend, omdat het geen ééneiige maar een tweeeiige tweeling is. Maar deze diertjes zullen niet uitkomen, omdat ze elkaar te veel in de weg zitten.
De dubbeldooiers zijn beschikbaar in de eierautomaat zolang de voorraad strekt.
Je kunt de volgende leidraad aanhouden: 3 á 4 minuten voor een zachtgekookt ei. 5 á 6 minuten voor een halfzachtgekookt ei. 8 á 10 minuten voor een hardgekookt ei.
De meest efficiënte manier is om het ei in koud water te leggen. Het ei is oud als de bolle kant sterk omhoog komt drijven. Dit komt door de luchtkamer van het ei: deze wordt groter, naarmate het ei ouder word.
Ook een ei zo groot als een duivenei maar zonder dooier komt weleens voor. Zo'n ei ontstaat doordat een stukje eiwit zich losmaakt van de wand van de eileider. Om dat eiwit vormen zich vervolgens een eivlies en een schaal. Zo'n ei wordt ook wel een 'scheet' of 'hanenei' genoemd.
Eieren die in de supermarkt terechtkomen zijn normaal gesproken niet bevrucht. Daardoor kan er eigenlijk geen kuiken uit een supermarktei komen. Toch gebeurt het heel soms wel. Volgens de Britse supermarkt is het bij witte eenden bijvoorbeeld heel lastig om mannetjes en vrouwtjes uit elkaar te houden.
Wanneer het ei onbevrucht is, komt er geen kuikentje uit, maar een ei zoals wij hem eten met eiwit en eigeel. Over dat eigeel gaan we het vandaag hebben, want wist je eigenlijk al hoe het eigeel aan zijn geel-oranje kleur komt? Het eigeel heeft de kleur geheel te danken aan wat de hennetjes eten.
In bakrecepten wordt de hoeveelheid eieren wel eens in gram uitgedrukt. Maar hoeveel weegt nu één ei? Standaard mag je ervan uitgaan dat 1 medium ei 50 g weegt en 17 g eidooier en 33 g eiwit bevat. Dat mag je gerust afronden naar 20 g eidooier en 30 g eiwit, dat rekent wat makkelijker.
Wist je dat niet alleen het wit van het ei maar ook het eigeel eiwitten aanbrengt? Het wit van één ei (zo'n 38 g) brengt ongeveer 4,0 gram eiwitten aan, de eidooier van één ei (ongeveer 22 g) zo'n 3,8 gram.
De gemiddelde kip legt ongeveer vijf eieren per week. In het eerste levensjaar leggen kippen de meeste eieren. Daarna daalt met ongeveer 20% per jaar de eierproductie. De eieren worden wel steeds groter.
Een dubbeldooier, oftewel een ei met maar liefst twee eigelen wordt voornamelijk gelegd door jonge hennen. Dit komt omdat de hormoonspiegel van deze kippen hoger is, waardoor het aantal gerijpte eicellen op de eierstok (ja, kippen hebben er maar één) ook hoger is.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Het ongezonde imago van eieren komt door het relatief hoge cholesterolgehalte. Het lichaam heeft cholesterol nodig. Toch krijg je ook snel te veel cholesterol binnen. Dat verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
De totale tijd tussen twee opeenvolgende eieren die door dezelfde kip gelegd worden bedraagt theoretisch dus 22u45 - 28 uur, met een gemiddelde van 25 à 26 uur. Jonge kippen klaren de klus meestal wat sneller, bij oudere kippen duurt het al eens iets langer.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt. Heerlijk toch, eten uit je eigen tuin kunnen halen! Wel goed opletten dat het ei er niet al te lang ligt, dan kan het slecht geworden zijn. Je kan dat testen door het ei in een badje water te leggen.
Dubbele dooier eieren komen meestal van jongere jonge hennen (kippen) als ze beginnen te leggen. Rassen die het meest waarschijnlijk een dubbele dooier geven, zijn Leghorns en Rhode Island Reds. Een dubbeldooier, oftewel een ei met maar liefst twee eigelen wordt voornamelijk gelegd door jonge hennen.
Als je tijdens het koken van eieren een scheutje natuurazijn toevoegt heb je namelijk nooit meer kapot kokende eieren. Als het ei barst zorgt het azijn ervoor dat het eiwit direct stolt en niet meer gaat schuimen. Ook je eitje wordt verder perfect gekookt.
Het Voedingscentrum geeft het oordeel: beide beweringen zijn onwaar. Er is geen significant verschil in termen van voedingswaarden tussen een zacht- en hardgekookt ei. Ook lecithine neemt niet af als je je eitje langer kookt. Je kunt dus kiezen welke je zelf het liefst eet.
Je mag de ganzeneieren dus niet zomaar uit de nesten meenemen. Een stuk makkelijker is het om de ganzeneieren bij je poelier of toko te bestellen.
Bruine en witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schil of dooier maakt geen verschil. De kleur van de schil heeft te maken met het ras van de kip. De kleur van de dooier is afhankelijk van het voer.