Bij een operatie van de buikslagader via de liesslagader voor aneurysma (EVAR-procedure), plaatst de vaatchirurg een broekprothese in het aneurysma. EVAR staat voor Endo Vasculaire Aorta Reparatie. De broekprothese wordt via de liesslagader opgeschoven tot in de buikslagader.
De operatie duurt 1,5 tot 2 uur. U ligt 3 tot 5 dagen in het ziekenhuis.
Het doel van de EVAR-procedure is om complicaties te voorkomen door de uitgerekte bloedvatwand te verstevigen met een endoprothese.
De operatie vindt plaats onder narcose en duurt 3 tot 5 uur: De vaatchirurg maakt de buik open van onder de navel tot de onderkant van het borstbeen. Dat gebeurt aan de voorkant of soms aan de zijkant van de buik. De chirurg klemt het aneurysma af aan de boven- en onderkant en knipt het open.
Overbrugging van een vernauwing van de grote buikslagader en/of de bekkenslagaders met een vaatprothese. Deze vaatprothese is een kunststofbloedvat in de vorm van een omgekeerde Y. Dit lijkt op een broek, vandaar de naam 'broekoperatie'.
Soms heb je door een buikaneurysma klachten in de buik of rug. Je kunt pijn hebben of een kloppend gevoel in de buik. De verwijde slagader drukt dan tegen de zenuwen of organen in de buurt van het aneurysma. Soms zijn deze klachten een teken dat het aneurysma snel groeit.
Via een insnede in de buik (laparotomie) vervangt de chirurg het verwijde of vernauwde deel van de slagader door een bloedvat uit kunststof (vaatprothese). De prothese wordt gehecht op een gezond stuk van de aorta, voor en achter de verwijding of vernauwing.
Drie van de vier patiënten met een gescheurd aneurysma komt te overlijden. De kans op overleving is afhankelijk van de snelheid waarmee de patiënt op de operatietafel ligt. Patiënten, waarbij een aneurysma wordt ontdekt, worden ofwel geopereerd ofwel er wordt gecontroleerd hoe het aneurysma zich ontwikkelt.
Een operatie van een aneurysma is een zware operatie met een kans op grote complicaties en soms zelfs overlijden. De operatie kan gepaard gaan met veel bloedverlies en ook het hart en de nieren worden zwaarbelast. Van alle patiënten overlijdt ongeveer 5 % als gevolg van de operatie.
Vanaf 65 jaar neemt de kans op het krijgen van een aneurysma toe. Mannen hebben een grotere kans op een buikaneurysma dan vrouwen. Je kans op een aneurysma van de buik is groter als je een andere aandoening hebt zoals Marfan of reuma.
Van alle patiënten met een gescheurd aneurysma overlijdt ongeveer 70%. Van de patiënten met een gescheurd aneurysma die in het ziekenhuis komen en die worden geopereerd, overlijdt ongeveer 30%. Van de 3000 patiënten, die worden geopereerd, wordt ongeveer 2/3 preventief geopereerd en 1/3 acuut.
Meestal geeft een aneurysma geen klachten, maar soms geeft het buik- of rugklachten. In enkele gevallen voelt u het aneurysma als een “pulserende massa” in de buik.
Gemiddeld groeit een 'klein' aneurysma (van 3,0 tot 5,4 cm) met 0,22 cm per jaar, maar naarmate het aneurysma groter wordt, neemt de groeisnelheid toe.
Sommige activiteiten kun je beter niet doen, omdat ze pieken in bloeddruk kunnen veroorzaken: activiteiten waarbij je spieren kracht leveren maar niet bewegen, bijvoorbeeld 'planken', muurzitten of tegen een stilstaande auto of zwaar meubel duwen. fanatieke of competitieve sporten.
Een hernieuwde bloeding of een herseninfarct kan de hersenen zodanig beschadigen, dat de patiënt kan komen te overlijden. Vooral bij patiënten die een bloeding uit een aneurysma hebben doorgemaakt is de eerste twee weken na de bloeding de toestand vaak kritiek.
Je kans op een aneurysma in de buikslagader is groter als iemand in je directe familie er al een heeft. Dit komt door je genen. Een aneurysma kan namelijk erfelijk zijn. Ook je omgeving speelt een rol.
Een aneurysma ontstaat als gevolg van slagaderverkalking (atherosclerose). Bekende risicofactoren voor slagaderverkalking zijn roken, hypertensie (hoge bloeddruk), diabetes mellitus (suikerziekte) en een te hoog cholesterolgehalte van het bloed.
Leef gezond. Een gezonde leefstijl verkleint de kans dat een aneurysma ontstaat, groeit of scheurt. Een gezonde leefstijl bestaat onder andere uit gezond eten, veel bewegen en (leren) omgaan met stress. Dit draagt bij aan een goed gewicht en betere bloeddruk.
Het Aorta Team van het Catharina Ziekenhuis heeft bepaald dat u geopereerd moet worden aan uw aneurysma. Het doel van de behandeling is om een aortadissectie of ruptuur, levensbedreigende situaties, te voorkomen. De operatie die u moet ondergaan hangt sterk af van de plaats waar het aneurysma zit.
Als een thoracaal aneurysma scheurt, voelen patiënten meestal een hevige pijn tussen hun schouderbladen en verliezen ze vaak het bewustzijn. Een aneurysma in de buik vertaalt zich als felle pijn in de borstkas of de buik en in de rug. De patiënten gaan dikwijls transpireren en voelen zich erg benauwd.
Groeisnelheid van het aneurysma
Een aneurysma in de buikaorta groeit snel als het meer dan 10 millimeter per jaar groeit. Grote aneurysma's groeien sneller dan kleinere. Ook is de groeisnelheid afhankelijk van je genen en of je rookt.
Bij een buis- of broekprothese opent de vaatchirurg de slagader bij het aneurysma via een snede in de buik. Vervolgens plaatst de arts een prothese waar het bloed doorheen gaat stromen. Daarna hecht hij de slagader rondom de prothese. Als het aneurysma beperkt is tot de buikslagader wordt een buisprothese ingehecht.
Een infectie bij een prothese kan leiden tot allerlei klachten met uiteindelijk loslating van de prothese. Ook kan een infectie er toe leiden dat u erg ziek wordt met hoge koorts. Daarom is een snelle behandeling nodig. We onderscheiden acute (vroege) en chronische (late) prothese-infecties.