Er is ook geen ventilatie nodig in de ruimte waar hij hangt. Het bijplaatsen van zonnepanelen wordt wel aangeraden.” Een ander duidelijk voordeel is de aanschafprijs, die ligt voor de particulier bruto tussen de 6.500 en 7.500 euro.
Gelukkig ligt de aanschafprijs van een inductie CV veel lager dan de kosten van een warmtepomp. Een complete warmtepomp installatie kost al snel € 20.000,-. Een complete inductie CV heb je al vanaf € 7.000,- inclusief installatie.
Een gemiddelde woning heeft zonder elektrische verwarming al gemiddeld 12 panelen nodig. Tel daar nog 12 panelen bij op als je je hele huis met een elektrische warmtepomp verwarmt. En met een elektrische cv-ketel, heb je daar alleen al gemiddeld 50 panelen voor nodig.
Hoe werkt inductief verwarmen? Bij inductief verwarmen wordt warmte opgewekt met een wisselend magnetisch veld. Dit magnetische veld wekt, in een elektrisch geleidend materiaal, kringstromen op. Deze kringstromen ontwikkelen warmte in het materiaal op dezelfde manier als dat bij weerstandsverwarming gebeurd.
Deze ketel werkt volgens hetzelfde principe als het inductie fornuis. De pan is hier de metalen ketel waar een speciale vloeistof door stroomt. Die vloeistof wordt opgewarmd en dan naar een warmtewisselaar gebracht om daar het CV water of het sanitair warm water op te warmen.
Grofweg zijn er vier alternatieven: de warmtepomp, elektrische ketel, zonneboiler en biomassaketel. Let op: alle bedragen die hieronder worden genoemd zijn indicaties op basis van doorsneehuizen en -gebruik. Vind je vooral het milieu belangrijk? Dan is de warmtepomp het beste alternatief.
Pannen testen
Blijft de magneet zitten? Dan is de pan geschikt voor koken op inductie. Pannen van aluminium, teflon en koper zijn vaak niet geschikt voor koken op een inductie kookplaat.
Bij een inductie kookplaat verwarmen je pannen door een magnetisch veld. Hierdoor maakt het apparaat geen gebruik van verwarmingselementen, maar warmt je pan meteen op. Hierdoor is je plaat binnen ongeveer 20 seconden warm.
Inductiekoken is reactiever dan koken op gas. De temperatuur kan nauwkeurig en snel worden aangepast. 1 Liter water kookt binnen 2 minuten als de powerboost-functie van de AEG MaxiSense™ inductiekookplaat is geactiveerd.
Je betaalt in 2022 ongeveer 0,80 euro per kubieke meter gas en 0,15 euro per kWh stroom (inclusief energiebelastingen en btw). Voor gas is dat vrijwel hetzelfde als vorig jaar. Voor stroom is het zo'n 7 cent minder, omdat er in 2022 een lagere energiebelasting voor stroom is.
Hoewel u met een elektrische cv-ketel investeert in duurzame energie, zijn de korte termijn nadelen voelbaar. Zo is elektriciteit wel goedkoper is dan gas, maar is er in verhouding veel meer elektriciteit nodig om gas te vervangen.
De meeste duurzame alternatieven voor de CV-ketel gaan net als de warmtepomp uit van verwarmd water dat wordt getransporteerd door buizen. De pelletkachel bijvoorbeeld geeft directe warmte maar kan ook aangesloten worden op het centrale verwarmingssysteem en het tapwater. Zonneboilers verwarmen water met zonne-energie.
Gasvrij douchen en afwassen
Er zijn meerdere manieren om warm water in huis te hebben zonder gas te gebruiken. Met water uit een warmtepomp, zonneboilersysteem of directe elektrische verwarming kun je prima douchen of de afwas doen. Milieu Centraal geeft je tips voor warm water zonder gas.
Gelukkig is er nu een nieuwe vinding beschikbaar waardoor je zonder warmtepomp van het gas af kan. Deze vinding is de inductie CV! De inductie Cv of CVi vervangt je hele gasketel of combi ketel zonder dat je inboet op comfort. In tegenstelling tot de warmtepomp levert de inductie CV met gemak water op 85 graden.
Wil je elektrisch koken, ga dan voor een inductiekookplaat: die gebruikt minder stroom dan andere elektrische kookplaten. Vergeleken met gas is er nu nog weinig verschil in CO2-uitstoot. Maar als de stroom duurzamer wordt, wint inductie het van koken op gas.
Jazeker! De temperatuur is bij een inductieplaat bijna net zo precies af te stellen als op een traditioneel fornuis.
In het begin zet je de temperatuur ongeveer op stand 6 of 7 (bij inductie), na een minuut of drie zet je de temperatuur terug tot 3 of 4. Vastkokende aardappels kook je rond de 20 minuten, kruimige aardappels tussen de 15 en 20 minuten.
Geen nieuwe pannen nodig
Over het algemeen zijn de meeste pannen dus geschikt om mee te koken op inductie, ook wanneer u ze eerder op gas heeft gebruikt. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast een nieuwe kookplaat ook een geheel nieuwe pannenset aan te schaffen.
Kortom: Tegenwoordig zijn de meeste pannen geschikt voor inductie, ook als je ze jarenlang op een gaskookplaat gebruikt hebt. Hebben jouw pannen de magneettest niet doorstaan of is de bodem erg vervormd? Kijk dan voor nieuwe pannen.
Hout: het goedkoopst!
Hout is nog steeds de goedkoopste manier om te verwarmen, zeker voor wie op het platteland woont en er zelf voor kan zorgen. Net als pellets wordt hout lokaal geproduceerd, wat een zekere prijsstabiliteit garandeert. Weet echter op dat deze manier van verwarmen ook nadelen heeft.
Een budgetvriendelijke en praktische keuze is je oude gas- of mazoutketel vervangen door een condensatieketel. Je kan zo'n condenserende ketel ook combineren met een warmtepomp. Met zo'n hybride warmtepomp koppel je het hoge rendement van een condenserende ketel aan de groene, duurzame energie van een warmtepomp.
Met een doorstroomboiler wordt het water direct verwarmd door middel van een elektrisch verwarmingselement. Of terwijl een doorstroomboiler zorgt voor warm water zonder gas te verbruiken. Dit gebeurt alleen op het moment dat er warm water gevraagd wordt, bijvoorbeeld als je wilt gaan douchen.