Volgens Cindy Dunon, menopauzeconsulente en gezondheidscoach, zijn de belangrijkste principes om buikvet te verliezen tijdens de menopauze zijn gezond eten en blijven bewegen. Het heeft geen zin om streng te beginnen diëten, want dat houd je moeilijk vol en de kilo's kunnen er weer aanvliegen als je het dieet loslaat.
Wees matig met cafeïne, alcohol, suiker, zout en koolzuurhoudende dranken. Ze remmen de opname van calcium en dat heeft het lichaam juist hard nodig tijdens de overgang. Calcium draagt bij tot sterke botten en dat is hard nodig, want tijdens de overgang kan de botmassa tot wel 20 procent afnemen.
Tijdens de overgang komt een meerderheid van de vrouwen zo'n 5 tot 10 kilo aan. Maar waarom kom je eigenlijk tijdens deze periode aan? Voorafgaand aan en tijdens de overgang daalt de aanmaak van oestrogeen.
Op gewicht blijven of afvallen tijdens de overgang
Wil je op gewicht blijven of juist afvallen tijdens de overgang? Dat kan. Uiteindelijk gaat het erom dat je niet meer eet dan je verbrandt. Als je daarnaast voldoende blijft bewegen, blijf je in balans.
Oestrogeen zorgt namelijk voor de typische ronde vormen van vrouwen, vooral rond de dijen en billen. Omdat je lichaam tijdens de overgang minder oestrogeen aanmaakt, verandert de verdeling van de opslag van vet: je billen en dijen worden slanker en je buik, taille en borsten voller.
Overgangsklachten verminderen met groente en fruit
In een interventieonderzoek van een jaar bij meer dan 17.000 vrouwen in de overgang werd deze stelling bewezen. Van de onderzochte vrouwen ervoeren degenen die meer groenten en fruit aten een vermindering van 19% in opvliegers in vergelijking met de controlegroep.
Bij belast bewegen wordt de aanmaak van botcellen gestimuleerd. Voorbeelden van belast bewegen zijn pittig doorwandelen, pilates en yoga, skaten, fitness, dansen en hardlopen. Maar traplopen en zeker touwtje springen horen hier ook bij. En daar hoeft u de deur niet eens voor uit!
Wist je dat wandelen een uitstekende training is om calorieën en vet te verbranden? Wanneer je 45 minuten per dag lekker actief wandelt tast je lichaam in de vetreserves en verbrandt het opgeslagen vet. Wandelen is met name erg effectief om inwendig buikvet (visceraal vet) te verbranden.
Buikvet verbranden met gember: kan dat? Ja, maar het effect is veel sneller zichtbaar wanneer je meer gaat bewegen en de rest van je eetpatroon ook aanpakt. Gember helpt jouw lichaam bij het afslanken omdat het de volgende positieve eigenschappen heeft. Gember heeft een vochtafdrijvende werking.
Loop je op een gemiddelde wandelsnelheid van vijf kilometer per uur – dat is stevig wandelen, dus niet rustig – dan verbrand je al snel vier calorieën per kilogram lichaamsgewicht. Iemand van 60 kilogram kan na een uur dus maar liefst 240 calorieën afstrepen. Dat staat gelijk aan een roze koek of een saucijzenbroodje.
Tijdens de menopauze verandert je energiebehoefte. Zo heeft een vrouw in de periode van de menopauze ongeveer 1850 kcal per dag nodig. Stel dat je een chocoladereep van 100 gram neemt, dan zit je al snel aan 580 tot 620 kcal, afhankelijk van welke soort je neemt.
Dagelijks wandelen verlaagt uw bloeddruk en het cholesterolgehalte in uw bloed. Daarnaast verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen. Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58 procent.
Afvallen op je buik werkt het beste als je een gezonde voedingspatroon aanhoudt, regelmatig gaat sporten en in je dagelijks leven veel beweegt. Eiwitrijke en vezelrijke voedingsmiddelen zorgen voor een verzadigd gevoel. Duursport, HIIT en krachtsport zijn heel effectief als je wilt afvallen op je buik.
Je core en dus je buikspieren hoef je echt niet te trainen om vet te verbranden rond je taille. Daarvoor kan je beter gezond eten en meer wandelen. Maar door krachtoefeningen te doen voor je core, maak je je buikspieren wel sterker en krijgen ze een hogere “tonus” of spierspanning.
Onbedoeld gewichtsverlies is een vermindering van ten minste 5 à 10% van het lichaamsgewicht in minder dan 6 maanden tijd. Dat kan verschillende oorzaken hebben, hoewel er bij een op vier geen verklaring wordt gevonden.
De duur van de overgang verschilt bij elke vrouw. De gemiddelde tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de menopauze is 4 jaar. Overgangsklachten kunnen 5 tot 10 jaar of soms zelfs langer bestaan. Globaal is deze periode te verdelen in 5 jaar voor de laatste menstruatie tot 2 à 3 jaar erna.