Siham Kaddouri - Eigenaar - Total | LinkedIn.
Waar komt Total vandaan? Total is een Franse oliemaatschappij die stamt uit 1924. Opgericht na de Eerste Wereldoorlog toen de essentie van eigen oliebronnen toenam voor de Franse overheid. Na de overname van het Duitse deel (25%) van de Turkse Petroleum Company begon het allemaal voor Total.
TotalEnergies produceert ongeveer 31% van zijn energie zelf. Ze doen dit voornamelijk met gascentrales (77%) maar ook met windmolens en in mindere mate met zonneparken. Ongeveer 6% van de energie koopt het direct aan van andere energieleveranciers, vooral voor de Belgische markt.
Het bedrijfsonderdeel is sinds de zeventiger jaren actief met het winnen van aardolie en aardgas in het Deense deel van de Noordzee. Het heeft de activiteiten verder uitgebreid in het Verenigd Koninkrijk, Qatar, Brazilië en Kazachstan.
TotalEnergies krijgt een score van vier sterren op vijf volgens de klachtenindicator van de Vlaamse energieregulator VREG. Hoe meer sterren, hoe minder tweedelijnsklachten per 5.000 huishoudelijke afnemers.
België koopt nauwelijks gas uit Rusland, of toch? Eerst het goede nieuws: volgens statistieken voert ons land slechts voor 4 tot 6 procent van zijn aardgas in uit Rusland.
Vooral door de sterk ontwikkelde industriële sector is Duitsland een grootverbruiker van olie en gas. Net als andere westerse landen is Duitsland voor de aanvoer hiervan afhankelijk van olie-exporterende landen uit het Midden-Oosten en van Rusland.
Het in Zwitserland verbruikte gas is uitsluitend afkomstig van import . In 2004 kwam het door Zwitserland gekochte gas voor 51,9% uit Duitsland, 22,6% uit Nederland , 9,5% uit Rusland , 10,5% uit Frankrijk en 5,5% uit Italië .
Waar komt het aardgas vandaan? In België zijn er geen aardgasbronnen. Het aardgas wordt voornamelijk ingevoerd uit Noorwegen, Nederland en Qatar (LNG) en in mindere mate uit Rusland en Groot-Brittannië. Aardgas kan onder vloeibare vorm, dit is LNG, worden aangevoerd per methaanschip via Zeebrugge.
Total verandert zijn naam in TotalEnergies. Hiermee wil het bedrijf de ambitie uitstralen 'een wereldspeler in energietransitie te zijn'. Tegelijk met deze naamsverandering lanceert TotalEnergies een nieuwe visuele identiteit. Patrick Pouyanné, voorzitter en CEO van TotalEnergies: 'Energie is leven.
Zon, gas en elektriciteit.
De ambitie van TotalEnergies in België, is dezelfde als in alle landen waarin we wereldwijd actief zijn: de energietransitie van onze klanten ondersteunen met schonere, meer betaalbare energie en oplossingen voor elektrische mobiliteit. Komt er een wijziging in je aanbiedingen?
Nederland de rest van Europa zijn nog te afhankelijk van gas uit Rusland. Zonder het Russische gas is er niet voldoende gas om aan de vraag naar gas te voldoen. Wel wil Europa zo snel mogelijk minder afhankelijk worden van Russisch gas. Maar dat kan niet op de korte termijn.
“Als Rusland de gaskraan dichtdraait, zal Europa gedwongen worden zijn verbruik met 30% te verminderen” De dreiging dat de Russische gaskraan wordt dichtgedraaid, neemt met de dag toe door de aanhoudende EU-sancties tegen Moskou.
Het meeste gas zit in Rusland in de grond, en samen met Amerika zijn zij ook de grootste producent. Het allergrootste gasveld ter wereld is te vinden in Iran en Qatar.
Het gasveld heet South Pars/North Dome Gas-Condensate. Wat is het precies? Inderdaad het grootste aardgasveld ter wereld, drie kilometer onder de Perzische Golf en net zo omvangrijk als de volgende top-20 bronnen in de wereld samen.
De Russen zijn goed voor 40 procent van de gasvoorziening in de EU. Het is dus niet reëel dat de EU snel de Russische gaskraan dichtdraait. In Nederland gaat het om 15 procent Russisch gas, 6 miljard kubieke meter.
Volgens gegevens van de Household Energy Price Index had Nederland in augustus te maken met de hoogste tarieven voor gas. Verschillen in de hoogte van de energierekening tussen landen hebben onder meer te maken met de energiemix, overheidsmaatregelen en het soort contracten dat energieleveranciers aanbieden.
Veel Europese landen zijn traditioneel afhankelijk van (Russisch) gas. Duitsland en Italië zijn grote afnemers en sommige kleine landen, zoals Estland en Letland, krijgen bijna al hun gas uit Rusland.
Duitsland blijft voor 35 procent van zijn aardgas afhankelijk van Rusland, maar is van plan om tegen eind 2024 van de Russische brandstofinvoer af te stappen, zo schreef de Duitse minister van Economie in een persbericht van 25 maart.
Gasopslagen gevuld
Polen is voor een groot deel afhankelijk van Russisch gas. Het zogeheten Yamal-contract met Gazprom is goed voor de import van 10,2 miljard kubieke meter aardgas per jaar. Dat is ongeveer de helft van al het gas dat Polen verbruikt.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen.
Daarom moet ongeveer de helft van de Belgische gasgebruikers overschakelen naar 'rijk gas'. Die omschakeling is gestart in 2018 en gebeurt geleidelijk, per gemeente. Tegen eind 2024 zal ze helemaal voltooid zijn.
De Russische federale overheid verkreeg in 2005 een meerderheidsbelang in het bedrijf en had per ultimo 2020 nog 50,23% van de aandelen in handen.
Aardgasvoorraad. Per 1 januari 2021 heeft Nederland 495 ontdekte aardgasvoorkomens. Bijna de helft hiervan (221) is momenteel in productie, dit zijn er 5 meer dan vorig jaar.