Dat Willem van Oranje nauwelijks een woord Nederlands sprak, heeft alles te maken met zijn herkomst en zijn opvoeding. Hij is geboren in het Duitse Dillenburg, maar zijn opvoeding kreeg hij in Brussel. De cursus Nederlands als tweede taal die hij daar genoot, is kennelijk niet met succes bekroond.
Krom Nederlands. Ook Willem I beschouwde de taal als een machtig wapen. Door in het Zuiden het Nederlands actief te bevorderen zou de bevolking daar snel in het nieuwe koninkrijk kunnen integreren. Tegelijk werd zo een dam opgeworpen tegen de culturele en politieke invloed van Frankrijk.
Willem III zou door zijn losbandige seksleven aan het einde van zijn leven syfilis hebben gekregen en daardoor onvruchtbaar zijn geworden.
Willem III vermoordde zijn vader, koning Willem II.
Willem III en de Grondwet van 1848
Dat gold zeker voor departementen van Oorlog en Marine, Buitenlandse Zaken en Koloniën. In de Grondwet stond namelijk dat de koning het opperbestuur had over de defensie, buitenlandse zaken en de koloniën.
Om de ontketening van een revolutie in de Nederlanden te vermijden stemt Koning Willem II van de een op de andere dag ermee in dat de koning minder macht krijgt en het volk juist meer. De bijpassende Grondwet van 1848, opgesteld door Johan Rudolph Thorbecke, wordt ook wel gezien als het begin van onze democratie.
- Niet de koning, maar de ministers zelf zijn voortaan verantwoordelijk voor hun beleid. - De mensen krijgen vrijheid van onderwijs, drukpers, vereniging en vergadering. Koning Willem II is zijn politieke macht grotendeels kwijt geraakt.
Koningin Wilhelmina (1880-1962), was de dochter van koning Willem III en koningin Emma. Zij was tien jaar toen haar vader overleed, wiens regeerperiode de populariteit van de monarchie geen goed had gedaan. In 1890 zou zij hem opvolgen, maar tot 1898 trad haar moeder vooralsnog op als koningin-regentes.
Hij werd bekend en berucht door zijn levenswijze, die hem de bijnaam Koning Gorilla opleverde. Deze bijnaam had hij te danken aan het feit dat hij reeds op jonge leeftijd berucht was om de uitbundige wijze, waarop hij zijn vleselijke lusten bevredigde.
Nederland is een constitutionele monarchie. Dat betekent dat de positie van de Koning in de Grondwet staat, ook wel constitutie genoemd. In de Grondwet staat dat de Koning samen met de ministers de regering vormt. De Koning is het staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden.
De souverein vorst werd koning van het Koninkrijk der Nederlanden. Vervolgens werden zijn zoon Willem (II) en kleinzoon Willem (III) koning en daarna, bij het ontbreken van mannelijke nakomelingen, Wilhelmina, Juliana en Beatrix koningin. Sinds 30 april 2013 is Willem-Alexander koning.
De Engelse koning Hendrik VIII leed waarschijnlijk aan syfilis, want uit beschrijvingen over het hofleven in zijn tijd blijkt dat hij zweren op zijn lid had. Dat werd dan ook ingezwachteld en in een enorme schaamkap gedaan. De ziekte openbaarde zich ook op minder makkelijk te verbergen plekken.
Aan het hof van Maria van Hongarije werd vooral Frans gesproken en door enkelen Nederlands, talen die Willem van Oranje niet sprak. Naast die twee talen werd hij onderwezen in Latijn, Spaans en Italiaans, hoewel hij nooit zijn Duitse accent zou verliezen en nooit vloeiend Nederlands zou spreken.
Willems voornemen om met de gravin in het huwelijk te treden leidde tot veel publieke verontwaardiging en was de uiteindelijke reden voor zijn abdicatie. Een maand na de afkondiging van de nieuwe grondwet trad Willem I af en verhuisde hij naar Berlijn.
Willem I laat tussen Noord en Zuid kanalen en wegen aanleggen om het goederenvervoer te vergemakkelijken. Zelf treedt hij ook op als investeerder. Voor de handel met Nederlands-Indië richt hij in 1824 de Nederlandsche Handel-Maatschappij op.
Als Koning Willem III in 1890 sterft, is zijn enige dochter nog te jong om te regeren. Koningin Emma neemt daarom als regentes tot 1898 het bewind voor haar dochter waar.
Haard. Willem II is in 1256 door de West-Friezen vermoord in de omgeving van het Noord-Hollandse plaatsje Hoogwoud. Zijn lichaam werd echter niet direct teruggevonden.
In 1898 wordt de naam Tilburgia gewijzigd in Willem II, naar de voormalige koning Willem II, die zijn militair hoofdkwartier had gevestigd in Tilburg en die ook in de stad overleed.
Wilhelmina stemde toe en Emma was opnieuw de beoogde regentes van 1909 tot aan de staatsrechtelijke meerderjarigheid van prinses Juliana in 1927. Emma overleed op 20 maart 1934 op 75-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking.
Toespraken via Radio Oranje
Vanaf 28 juli 1940 tot 1945 hield koningin Wilhelmina regelmatig toespraken voor Radio Oranje en De Brandaris, een andere radiozender, waarin zij onder meer opriep tot verzet tegen de Duitsers.
In 1848 ondertekent Willem II een Grondwet die zijn koninklijke macht sterk inperkt. Minder macht voor de koning en meer macht voor kabinet en parlement: de Grondwet van 1848 wordt het begin van de Nederlandse democratie genoemd.
De Grondwetsherziening van 1848 legde de basis voor het huidige stelsel van parlementaire democratie in Nederland. Sinds deze herziening van de Nederlandse Grondwet is niet langer de Koning, maar zijn de ministers verantwoordelijk voor het beleid.
De Staatsregeling voor het Bataafsche Volk van 1 mei 1798 is te beschouwen als de eerste Grondwet van Nederland.