KOELEN: Koelen is vaak een goed idee om de ergste zwelling en pijn tegen te gaan. Start hier meteen mee na het trauma, doe dit dan voor 15-20 minuten.Herhaal dit de eerste 48 uur regelmatig. VERWARMEN: Uw spieren werken hard om te herstellen van een blessure en kunnen daardoor stijf worden.
Een ander veel gebruikt protocol is 10 minuten koelen -10 minuten rust- 10 minuten koelen, ook dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Door kou vernauwen de bloedvaten waardoor de bloeddoorstroming wordt vertraagd. Koude therapie blijkt effectief tegen zwelling, ontsteking, pijn en verbetert de spierfuncties.
Verminder zwelling en pijn:
Laat het gekwetste lichaamsdeel rusten en leg er herhaaldelijk tijdens de eerste 72 uur ijs op (gebruik een cold pack of vul een plastic zak met gemalen ijs en wikkel deze in een vochtige handdoek om verbranding te voorkomen). Leg het ijs telkens maximum 20 minuten op de pijnlijke plek.
Bij acute blessures, zwellingen en ontstekingen moet je altijd koelen. Gebruik geen warmte, want dit kan de pijn en het probleem verergeren. Warmte pas je in een later stadium toe als na de acute fase de herstelfase aanbreekt.
Koel niet langer dan 15 tot 20 minuten. Als je langer koelt, probeert het lichaam de kou te compenseren door extra bloed naar de plek te sturen en dat wil je juist voorkomen. Korter is echter ook niet goed. Als je kort koelt, krijg je namelijk direct na het koelen een bloedvatverwijding.
Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt.
Koelen bij blessures zou de pijn en zwelling verminderen, ontsteking dempen en verergering van klachten voorkomen. De zwelling zou de weefsels 'weker' maken en daardoor kwetsbaarder. Daarom zou zwelling zoveel mogelijk voorkomen moeten worden door te koelen.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Een acute ontsteking treedt meteen na de weefselbeschadiging op en duurt meestal niet langer dan enkele dagen. Van een chronische ontsteking is sprake als deze langer dan drie maanden aanhoudt.
Als u een inwendige ontsteking heeft, is het belangrijk om genoeg te drinken en om de weerstand op peil te houden. Dit kan door gezond en gevarieerd te eten, genoeg slaap te krijgen, voldoende te bewegen en te zorgen voor een goede hygiëne. U kunt ontstekingsremmers, zoals ibuprofen, naxopren of diclofenac nemen.
Koelen na een kneuzing is erg belangrijk! Wanneer je de plek koelt binnen 24 tot 48 uur na het ongeval, zal dit de bloedvaten doen vernauwen waarna de schade wordt beperkt. Ook worden de zenuwen in de huid verdoofd, wat zal leiden tot minder pijn en gevoeligheid.
Gescheurde banden kunt u het beste behandelen met ijs. Volg de RICER-regel. Als u een enkel heeft verstuikt, zet dan zo min mogelijk gewicht op het gewricht. Doe er 3-4 keer per dag ijs op, gedurende 10 tot 15 minuten.
#1 Het vermindert ontstekingen.
Het ijsklontje vermindert onzuiverheden en acne door de ontstekingsremmende werking. Je gebruikt immers ook ijs wanneer je wilt dat je verzwikte enkel minder pijnlijk wordt.
Daarnaast is het voor mensen een stok achter de deur om meerdere keren per dag even rust te nemen, wat weer goed voor het herstel is. Daarom adviseren wij om in de eerste fase (enkele dagen) zo'n 3 keer per dag, 15-20 min te koelen na een acute blessure.
In de eerste fase van herstel is er een ontstekingsproces. Het lichaam stuurt bij de blessures informatie naar ontstekingscellen die vervolgens het beschadigde weefsel gaan opruimen. Door de koeling van ijs zal dit proces verminderd gaan waardoor het herstelproces vertraging oploopt.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel. Soms is een infectie klein, met slechts een klein gebied dat is gekwetst. Het lichaam geneest dan vanzelf.
Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Aangezien warmte een vasodilatatie teweegbrengt, zal het aanbrengen van warmte op een lichaamsdeel met een acute ontsteking het probleem alleen maar verergeren. Een tip: in geval van twijfel tussen koud en warm kies je best altijd voor koud.
Cortisol is het stresshormoon dat immuuncellen vanuit de bloedbaan in de wond stuurt. Cortisol is ook nodig om immuuncellen te remmen in hun ontstekingsactiviteit. Een verstoring in de aanmaak van deze stresshormonen is een belangrijke reden waarom ontstekingen niet meer goed gecontroleerd kunnen worden.
Diclofenac verlicht de pijn en remt de ontsteking in de kern van de pijn, dit in tegenstelling tot koelende gels of warmtepakkingen die alleen de huid koelen of verwarmen. Voltaren Emulgel heeft een speciaal ontwikkelde basis die de eigenschappen van een emulsie (zoals een crème) en een gel combineert.
Een onderhuidse pukkel verdwijnt meestal uit zichzelf, als je het gebied goed schoonhoudt met een reiniger met salicylzuur (tweemaal daags en weer na het zweten en sporten), liever geen make-up draagt (of anders in ieder geval niet-comedogene foundation die de poriën niet verder verstopt) en goed voor jezelf zorgt.
Als de ontstekingen vaak terugkomen schrijven artsen meestal een lotion met een antibioticum voor, zoals clindamycine. Deze moet u dan 3 maanden gebruiken. Clindamycine brengt u aan op de ontstekingen. Het remt de groei van de bacteriën.
Ijs leggen na een operatie heeft zijn nut tegen het optreden van zwelling. Het is belangrijk te weten dat ijs enkel helpt de eerste 24 uur. Het is beter om korte perioden te koelen met rustpauses tussenin. Een viertal koelende sessies van 20 minuten de dag van de ingreep is voldoende.
Voor een vermindering van de zwelling is het belangrijk om direct te koelen. Door het koelen “krimpen” de bloedvaten en wordt voorkomen dat er nog meer bloed naar plekken stroomt waar het niet thuis hoort.
De zwelling kan na een aantal dagen alweer minder gaan worden, dit ligt er ook aan of je direct nadat het gebeurd is gekoeld hebt. De kneuzing kan wel nog langer aanhouden, ook als de zwelling al weg is. Hoe lang kun je last hebben van een kneuzing? Een lichte kneuzing kan ongeveer drie weken duren.