Voorbeelden. Fastfood omvat een groot aantal verschillende soorten voedsel. In Europese landen en Amerika kent men als fastfood vooral friet, kroketten, frikandellen, eierballen, bamischijven, nasischijven, hamburgers, pizza's en broodjes met gyros, döner kebab, shoarma of falafel en fish and chips.
Fastfood of gemaksvoedsel is een verzamelnaam voor voedsel dat snel bereid en geserveerd wordt en relatief goedkoop is. Het wordt doorgaans verkocht bij daarvoor gespecialiseerde restaurants en kraampjes zoals snackbars.
Het eerste fastfoodrestaurant opende op 15 mei, 1940 in San Bernardino, Californië. In eerste instantie was het een barbecue drive-in, maar de broers haalden hun grootste winst uit hamburgers. Enthousiast, snel en vriendelijk personeel gecombineerd met kwaliteitsproducten en betaalbare prijzen waren het succesrecept.
'Fast' food
Het woord zegt het al, als we het vertalen betekent het 'snel eten'. Fastfood is voornamelijk eten wat tussendoor gauw genuttigd wordt vanwege weinig tijd of gewoon omdat men het lekker vindt.
84,8 miljoen mensen
Elke dag eten 37 procent van de volwassenen in de VS fastfood. Dat komt neer op zo'n 84,8 miljoen mensen.
Er zijn geen specifieke richtlijnen over hoe vaak je fastfood mag eten. Wij adviseren om dit soort voedsel zo min mogelijk te eten.
1. McDonald's. Wereldwijd gaan er dagelijks 68 miljoen bestellingen bij McDonald's over de toonbank. Dit speelt zich af in meer dan 35.000 vestigingen in welgeteld 119 landen.
Fastfood is vaak hoog in calorieën, suikers, zout en verzadigd vet. Daar tegenover is het arm aan vitamines en mineralen. Omdat fastfood vaak hoog in calorieën, suikers en verzadigd vet is, verhoogt het de kans op het ontstaan van overgewicht en obesitas naar mate je er meer van consumeert.
Fastfood bevat veel vetten, geraffineerde suikers en calorieën, terwijl het tegelijkertijd erg weinig voedingsstoffen en vezels bevat. Door het regelmatig eten van fastfood heb je een grote kans om aan te komen in gewicht, wat vervolgens de kans op het krijgen van obesitas, diabetes en kanker verhoogt.
Zo was de Amerikaanse fastfoodketen meer geld kwijt aan rundvlees, kip en verpakkingsmateriaal. Ook heeft het de lonen van werknemers in de Verenigde Staten verhoogd om personeel aan te trekken en te behouden in een arbeidsmarkt die kampt met tekorten. McDonald's heeft zijn prijzen vorig jaar ook naar boven bijgesteld.
“Bij ziekte treedt er vaak koorts op of zijn er ontstekingen waardoor het metabolisme verandert en daarom is het belangrijk om anders te eten wanneer je ziek bent.” En dat eten bestaat onder meer uit vetstoffen, suiker en eiwitten.
Naast de Hamburger staan ook Appelmoes, de McKroket, Kip Superbout en zelfs Erwtensoep op het menu. De aardappelen voor de Franse Frietjes worden nog met de hand geschild.
De snack met de minste calorieën is de hamburger: 253 kcal. Bij McDonald's zijn vijf salades te koop. De salade met kip bevat in vergelijking met de andere fastfoodrestaurants het kleinst aantal calorieën per portie: 137.
Vaak krijgt fastfood ook de naam junkfood en dat slaat op het gebrek aan vitaminen of andere essentiële voedingsmiddelen erin. Het is voedsel dat snel je sluimerende hongergevoel aanpakt, maar de voedingswaarde ervan is vaak ver te zoeken. Tegenwoordig komt er een nieuwe soort fastfood in het straatbeeld.
Een Big Mac menu van McDonald's met cola en een sundae ijsje toe bevat 1500 calorieën. Het tweede menu met een kroket, patatje en een milkshake (allen gehaald bij de Febo) tikken samen 1400 calorieën aan. Daarmee kunnen we bevestigen dat u meer calorieën binnen krijgt in een restaurant dan bij een fastfood restaurant.
Naast het aantal calorieën onderzochten de onderzoekers ook de hoeveelheden koolhydraten, eiwitten, suiker en zout in het eten. Daarbij bevatte een Subway-broodje meer zout, maar MacDonalds-eten had veel meer suiker. Opmerkelijk genoeg wordt het vetgehalte van de maaltijden niet genoemd.
Veel van het bewerkte voedsel wordt gemaakt van goedkope ingrediënten zoals mais, soja, tarwe, rijst en suiker. Die ingrediënten komen uit lagelonenlanden of worden in rijke landen goedkoop geproduceerd met landbouwsubsidies. Veel van die gesubsidieerde ingrediënten worden verwerkt in veevoer en goedkope voeding.
Sterk bewerkt voedsel met veel suiker erin kan voor veranderingen in de hersenstructuur zorgen, net zoals dat andere verslavende drugs dat kunnen doen. De klachten van deelnemers waren het heftigst tussen dag twee en dag vijf van hun stopperiode. Dit blijkt hetzelfde te zijn voor marihuana en nicotine stoppers.
Een Big Mac bevat 540 calorieën en tilt onze suikerspiegel naar ongeziene hoogtes. Junkfood triggert het beloningssysteem in ons brein, waardoor ons lichaam dopamine loslaat, een neurotransmitter die ons goed doet voelen. Je kan dit proces vergelijken met het effect van cocaïne, zij het in minder extreme mate.
Waarschijnlijk is McDonald's de bekendste fastfoodketen ter wereld, maar ze zijn niet de grootste. Daarom staat McDonald's natuurlijk ook op nummer 1 van de top 10 grootste fastfoodketens ter wereld. Het eerste McDonald's restaurant werd geopend in 1940 door de twee McDonald broers in Californië.
Wendy's ligt sindsdien overhoop met de snackbarhouder uit Goes. In verschillende rechtszaken is Warrens in het gelijk gesteld. Hierdoor is het voor de keten Wendy's niet mogelijk om in de Benelux vestigingen te openen onder de naam Wendy's.
McDonald's beter dan Burger King? Wat betreft kwantiteit wint McDonald's het van rivaal Burger King. Het fastfoodrestaurant draait meer omzet en heeft veel meer vestigingen en werknemers in dienst.