Stopcontacten en lichtschakelaars moeten op een hoogte van ca.115 cm of als verdeeldoos 30 cm boven de vloer en onder het plafond gemonteerd worden. Afwijkingen tot 15 cm zijn daarbij echter heel normaal. In barrièrevrije ruimten is de installatiehoogte eventueel lager.
Stopcontacten e d worden tegenwoordig inderdaad veel op 20 a 30 cm hoogte geplaatst. Omdat de hindelijke kabels van tv radio en dergelijke niet meer in het zicht zitten. Wel is het belangrijk om bij de lichtschakelaar een stopcontact te zetten. Anders moet je voor het stofzuigen bukken om de stekker er in te doen.
In de slaapkamer
Vaak richt je de stopcontacten in je slaapkamer in op basis van de grootte van je bed. Houd er echter rekening mee dat de locatie ook nog moet kloppen als je een ander bed kiest of de indeling van de kamer aanpast. Een stopcontact in het midden van een uur is daarom geen goed idee.
Je mag maximaal 8 contactdozen per kring installeren Voor het aantal contactdozen moet je rekening houden met de meervoudige contactdozen die in dezelfde behuizing gemonteerd zijn, volgens deze verdeling: een sokkel met 2 mechanismen telt voor 1 contactdoos. een sokkel met 3 mechanismen telt voor 1 contactdoos.
Plaats je de stopcontacten boven het aanrecht in je keuken? Dan ben je niet gebonden aan specifieke verplichtingen omtrent de hoogte van de stopcontacten. Vaak worden ze daarom op dezelfde hoogte geplaatst als de schakelaars. Hier bedraagt de inbouwhoogte doorgaans 1,1 m.
Ook in de woonkamer heb je veel stopcontacten nodig. Reken op zo'n 8 à 10 stuks. Vooral aan de televisie moet je veel stopcontacten plaatsen: eentje voor de TV, een digibox, een blu-ray speler, een spelconsole, het surround systeem… Denk ook aan woonkamerverlichting in de vorm van staanlampen en tafellampen.
Hoeveel stopcontacten mogen op een stroombaan geplaatst worden? In een stroombaan stopcontacten mogen slechts 8 enkelvoudige of meervoudige stopcontacten geplaatst worden. Een gemengde stroombaan moet volledig geplaatst worden met geleiders met een sectie van 2,5 mm.
Stopcontacten en lichtschakelaars moeten op een hoogte van ca. 115 cm of als verdeeldoos 30 cm boven de vloer en onder het plafond gemonteerd worden. Afwijkingen tot 15 cm zijn daarbij echter heel normaal. In barrièrevrije ruimten is de installatiehoogte eventueel lager.
Maximaal 8 contactpunten en lichtpunten in totaal. Voor zuivere kring stopcontacten moet u minstens 2,5mm2 gebruiken, met een automaat van maximaal 20A. Beperkt tot 8 contactpunten per kring. Lees ook eens bovenaan de pagina de 'sticky' over electriciteit!
Een bed is max 1,80m dus als je de stopcontacten plaatst op 2m minstens van elkaar zit je normaal goed.
Houd rekening met de breedte van uw bed, om de plaatsing van de stopcontacten te bepalen. Ook is het handig om aan de overkant van het bed contacten te hebben, voor bijvoorbeeld de televisie of de stofzuiger. Vaak vind je ook op de overloop of de gang een stopcontact voor de stofzuiger.
Bijna overal mogelijk
Het aanleggen van elektriciteitspunten is in principe overal mogelijk. Veel mensen vragen ons bijvoorbeeld of er een stopcontact aangelegd kan worden in de tuin, in de badkamer, extra contactpunt in de keuken of zelfs in de caravan.
Ingebouwde stopcontacten worden meestal ± 25 cm van de afgewerkte vloer geplaatst (gerekend vanaf de sokkel). Indien je van plan bent om zelf de leidingen voor stopcontacten uit te slijpen, vergeet dan niet om de vloeropbouw in rekening te brengen.
Volgens de regels van het AREI mag je een stopcontact alleen plaatsen op een afstand van minimaal 61cm van de wastafel, bad of douche (zone 3). In de directe zones (0 t/m 2) mag je dus géén stopcontacten plaatsen (220 volt).
Minimaal 60cm afstand tussen de kraan en het stopcontact
Water en elektra gaan uiteraard niet samen, daarom zijn er vereisten waar het aan moet voldoen om een stopcontact te plaatsen. Te beginnen bij de wastafel, houdt minimaal 60cm afstand tussen de kraan en het stopcontact.
Er worden altijd maximaal 10 aansluitpunten per groep aangehouden Menko.
Het aantal wandcontactdozen en lichtaansluitpunten in een woonkamer is niet meer geregeld in de NEN 1010. De momenteel geldige editie van NEN 1010 heeft geen tabellen meer voor het vereiste minimum aantal aansluitpunten. De vroeger gehanteerde tabel 8.720. X is vervallen.
Ergens moeten de draden van alle 3 de punten die je tekent bij elkaar komen, want die zwarte draad vanuit de schakelaar is ergens verbonden aan de twee bruine draden bij de lampen. Dit kan bijvoorbeeld een centraaldoos zijn. Dit punt zul je moeten vinden. Vanuit dat punt kun je een contactdoos aansluiten.
In badkamers en doucheruimten moeten alle vreemde geleidende delen en massa's zoals gas, koud en warm water, centrale verwarming, badkuip, ... ononderbroken met elkaar en met de beschermingsgeleider verbonden worden. In een elektrische installatie mag alleen veilig elektrisch materieel gebruikt worden.
Volgens de algemene bepalingen van het Nederlands Normalisatie Instituut welke de NEN voorschrijft moeten alle apparaten welke meer dan 2.000 watt gebruiken en of “natte groepen” zijn dienen op een aparte groep worden aangesloten. Een uitzondering hierop zijn apparaten welke minder dan 10 minuten gebruikt worden.
Het enige wat verplicht achter een 30mA moet is : Bad- en doucheruimten, wasmachine, droogkast, zwierder en afwasmachine. Dus kringen buiten, vijvers, stoomoven, ..... zijn niet verplicht achter de 30mA. Maar als je je zelf veilger voelt mag je het wel altijd doen.
Afhankelijk van het aantal eindgroepen (in de meterkast): bij 3 eindgroepen mag je in eerste aanleg 15 aansluitpunten hebben en dat mag uitgebreid worden naar 18 aansluitpunten i.e. WCD's + schakelaars. Bij 4 of meer groepen is dat 18 en uit te breiden naar 21.
In de slaapkamers voorzie je best minimaal 4 stopcontacten. Maar 4 stopcontacten is vaak nog weinig. Reken daarom op ongeveer 3 stopcontacten per bedzijde. Som de toestellen maar eens op die doorgaans langs het bed staan of liggen: gsm-laders, nachtlampje, misschien nog een wekkerradio, ...
Je mag maximaal 2 dozen doorlassen. Het maakt geen verschil of je ze met doppen oplast of op de klemmen doorlast.