Zodra je kind kan gaan zitten, is vervoer in de kinderwagen niet meer veilig. Je kindje zou er dan uit kunnen klimmen.
Wij raden ouders af om de kinderwagenbak als permanente slaapplek te gebruiken in de eerste maanden na de geboorte. Vooral op het gebied van ventilatie, luchtdoorlatende zijwanden en bedbodem schiet de kinderwagenbak tekort.
De meeste baby's liggen tot een maand of zes in de reiswieg – zodat ze plat op hun rug kunnen liggen en slapen – daarna wordt de wieg vaak vervangen door de stoel.
De baby in totaal niet langer dan 2 uur per dag moet zitten. In het geval van een frontale botsing de reiswieg en autostoel even veilig zijn.
Ombouwen naar wandelwagen
Je kindje is klaar voor de wandelwagen wanneer hij/zij goed en stevig rechtop kan zitten. De leeftijd waarop dit gebeurd is per kindje verschillend. Bij de meeste kinderen is dit tussen de 6 en 12 maanden.
Sommige baby's worden niet slaperig maar actief door de beweging van de kinderwagen. Baby's die zich actief voelen, vragen vaak om aandacht, willen wat om zich heen kijken en willen wat te doen hebben. Het is ook mogelijk dat je baby niet wil slapen in een andere omgeving.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Ja, een baby kan te veel slapen, of het nu een pasgeboren of een oudere baby is. Maar in het algemeen is een pasgeborene die de hele dag slaapt vaak belangrijker om op te letten dan een oudere baby die te veel slaapt, wat meestal alleen gebeurt als hij ziek is of een extra drukke dag heeft gehad.
De meeste wiegendood gevallen vinden plaats bij baby's tussen de 0 en 6 maanden. Het eerste half jaar is daarom de kritische periode van wiegendood.
Het risico van wiegendood is groter voor de jongere baby, die 's nachts bij een ouder in bed slaapt, speciaal als de ouder een roker is, alcohol heeft gebruikt, zeer vermoeid is en onder een dekbed slaapt. Vooral de interactie van samen slapen met roken van de ouders is sterk (McGarvey 2006; Stray-Pedersen 2005).
je kind zeer bleek, grauw of slap wordt aangetroffen, waarvoor ernstige stimulatie en tussenkomst van een arts of urgentieteam nodig is. je kind vaak zeer moeilijk wakker wordt of zeer bleek ziet tijdens de slaap of vaak zweet zonder daar andere redenen voor bestaan.
Bij een baby is dat net iets anders. Om te beginnen heeft je kleintje een slaapcyclus van slechts 60 minuten, waarna hij -net zoals wij- wakker wordt. Je baby heeft echter nog niet geleerd hoe hij vanzelf weer in slaap kan vallen en zal daardoor meestal beginnen wenen om je aandacht te trekken.
Er zijn verschillende redenen voor het slechter slapen overdag. Je baby kan in een slaapregressie zitten, oververmoeid zijn of juist niet moe genoeg, honger hebben of niet zelf in slaap kunnen vallen.
In Nederland sterven ongeveer 10 kinderen in het eerste levensjaar ten gevolge van wiegendood. Dit is de laagste incidentie in westerse landen. In 1986 stierven nog 120 kinderen in hun eerste levensjaar ten gevolge van wiegendood.
In 2019 zijn van de 169.680 levendgeborenen 13 baby's overleden (ten opzichte van 12 baby's in 2018 en 10 baby's in 2017) die gecategoriseerd zijn onder wiegendood/SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) en 31 die onder de bredere definitie SUDI (Sudden Unexpected Death in Infancy) vallen.
Risicofactoren van wiegendood
Het risico op wiegendood neemt flink af wanneer de baby ouder is dan 6 maanden en al zelf kan omrollen. Het is niet exact bekend wat wiegendood veroorzaakt, maar er zijn een aantal factoren die het risico kunnen verhogen.
Begin onmiddellijk met beademen en borstcompressies en ga naar de medische hulpdiensten. Als een baby of kind niet reageert met abnormale ademhaling (bijv. onregelmatig of luidruchtig ademhalen, of helemaal niet meer ademt) en geen tekenen van leven, het geeft aan dat ze een hartstilstand hebben.
De kans op SIDS en wiegendood is verlaagd bij zuigelingen die op dezelfde kamer slapen als hun ouders. 4 Daarom wordt dit geadviseerd tot de leeftijd van 6 maanden. In 1 bed slapen met ouders geeft daarentegen een verhoogde kans op wiegendood tot de leeftijd van 4 maanden.
Hoe lang je baby in de Maxi-Cosi mag? Het advies is om je baby niet langer dan één uur achter elkaar in het autostoeltje te laten zitten. En maximaal twee uur per dag. Dat geldt ook voor pasgeboren baby's.
Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt.
Een baby die vaak oprispingen heeft, heeft minder last als hij of zij 20 tot 30 minuten rechtop gehouden wordt na de voeding. Huilt je baby een tijdje na de voeding nog of blijft hij of zij onrustig, probeer dan opnieuw om hem te laten boeren.