Na langdurig zitten of staan kunt u dikke voeten of enkels krijgen. De bloeddoorstroming raakt hierdoor belemmerd en uw lichaam kan het vocht minder goed afvoeren. Veel mensen hebben hier last van na een lange (vlieg)reis. Oedeem kan eveneens het gevolg zijn van een blessure, kneuzing of verstuiking.
Oorzaken van dikke enkels en gezwollen voeten
Enkele veelvoorkomende factoren zijn langdurig staan of zitten, gebrek aan lichaamsbeweging, blessures, overgewicht, zwangerschap, onjuiste voeding, (overmatig) gebruik van alcohol en bijwerkingen van bepaalde medicijnen.
Als je voeten gezwollen blijven, dat dit een symptoom zijn van een serieuze aandoening. Mogelijke oorzaken zijn een slechte doorbloeding, een probleem met het lymfestelsel, een bloedprop, een nieraandoening of een traag werkende schildklier. Ga naar je huisarts als je voeten niet vanzelf genezen.
Vermijd hiervoor zoutrijke voeding als kant-en-klaar maaltijden, voedsel uit blik en sausjes. Een eiwittekort kan de oorzaak zijn dat jij veel vocht vasthoudt zonder dat je het zelf door hebt. Een bepaald soort eiwit in je bloed – albumine genoemd – zorgt ervoor dat water uit je weefsels in je bloed wordt opgenomen.
Lifestyle: Je raadt het al: door te letten op je voeding en beweging kun je gezwollen voeten meestal voorkomen. Beweeg regelmatig en zit niet te lang stil. Heb je toch lang moeten stilzitten, compenseer dit dan met een flinke wandeling of andere vorm van bewegen.
Drink water en vochtafdrijvende thee
Hoe gek het ook klinkt, door meer water te drinken houdt je lichaam minder vocht vast [3]. Drink in ieder geval 2 liter water per dag.
Branderige voeten kunnen veroorzaakt worden door een geïrriteerde huid, een slechte doorbloeding of zenuwschade (=neuropathie) ter plaatse. Bij sommige mensen wordt de waarschijnlijke oorzaak snel vastgesteld, echter helaas zijn er ook heel veel mensen, waarbij een diagnose niet te stellen is.
Vochtophoping in je voeten of benen kan leiden tot verschillende klachten. Dikke voeten, dikke enkels en opgezwollen onderbenen zijn gemakkelijk te herkennen. Daarnaast heb je soms last van andere klachten bij vochtophoping: Vermoeide of zware benen.
Er kunnen verschillende pathologische huidproblemen ontstaan als vochtophoping niet behandeld wordt, zoals jeuk, littekens, pigmentafwijkingen, schilfering, huidverruwing en fibrose. Specifiek bij lymfoedeem kunnen ook de volgende huidproblemen optreden: papillomatosis, verrucosus, elefantiasis, lymffistels.
Bij hartfalen is de pompfunctie minder goed: uw hart kan het bloed niet goed meer rondpompen. Organen krijgen hierdoor minder bloed, bijvoorbeeld de nieren. De nieren gaan als reactie zout en vocht vasthouden. U kunt hierdoor bijvoorbeeld dikkere buik of enkels krijgen.
Bij vochtophoping houdt het lichaam te veel vocht vast waardoor zwelling ontstaat van, met name de benen, handen en buik. De zwelling ontstaat doordat het vocht op die plaats niet via de bloedsomloop kan worden afgevoerd. Vochtophoping kan onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op een hartziekte zoals hartfalen.
Verschijnselen van vocht vasthouden
toename kortademigheid of vermoeidheid;minder goed plat kunnen liggen; u heeft de neiging een extra kussen te gebruiken tijdens het slapen;dikke benen, enkels, vingers of buik.
Als het op een warme dag 's avonds afkoelt, vernauwen uw aderen zich weer. Het bloed stroomt moeilijker terug uit uw benen naar uw hart. Daardoor hoopt vocht zich nog meer op en krijgt u sneller last van dikke voeten en enkels.
Ga afwisselend op uw tenen en op uw hielen staan.
Steun tegen een muur of een stoel om uw balans te houden. Kom omhoog op uw tenen, houd uw benen gestrekt en kom terug naar de startpositie. Herhaal deze oefening. Steun tegen een muur of een stoel om balans te houden.
Verbandschoen zijn de ideale oplossing voor opgezette voeten in alle seizoenen. In de verbandschoenen webshop vindt u verschillende modellen voor zowel mannen als vrouwen. Ideaal voor opgezette door een slechte bloedcirculatie, diabetici of mensen met een allergie.
Nee, je lichaam verliest niet meer vocht als je koffie drinkt. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. De cafeïne in de koffie zorgt er voor dat vocht je lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Je droogt dus niet uit van koffie.
Welke groenten is vochtafdrijvend? Fruit, zoals: ananas, perzik, citroen, peer, meloen, aardbeien, druiven, vijgen, papaja, cranberry's, kiwi. Groente, zoals: peterselie, asperges, tomaat, wortel, venkel, bleekselderij, selderij en komkommer of paardenbloem en brandnetel.
te veel stress op je lichaam zorgt er voor dat je meer van het stresshormoon cortisol aanmaakt. Hierdoor gaat je lichaam meer insuline aanmaken en er wordt meer glucose uit je bloed opgenomen, wat er voor zorgt dat je vochtbalans verstoord raakt en je dus ook meer vocht gaat vasthouden.
Die stimuleren de bloedsomloop richting je hart, en helpen zo om het vocht af te voeren. Ook bewegen helpt het bij het afvoeren van vocht. Ga bijvoorbeeld eens wandelen of fietsen. Als je zit, is het goed om met je benen omhoog te zitten.
Veel groenten en fruit bevatten veel water en kalium, die beide goed zijn tegen het vasthouden van water. Het eten van kaliumrijk voedsel zoals bananen, komkommers en zuurkool helpt je om meer water vast te houden, terwijl het je natriumgehalte verlaagt.
Voldoende water drinken is dus essentieel, de richtlijn hiervoor is 1,5 à 2 liter water per dag. Wat tevens een boosdoener is van vocht vasthouden is het eten van te veel zout. Je lichaam heeft zeker natrium nodig om correct te functioneren en om het vochtgehalte in je lichaam te regelen.