Ja, je kunt watergedragen verf over terpentinegedragen verf zetten mits je de juiste voorbereidingen neemt. Belangrijk is dat je de oude terpentine laag eerst ontvet en vervolgens naspoelt met schoon water. Vervolgens kun je de verflaag schuren met korrel P240.
Als je verf op terpentinebasis koopt moet je er rekening mee houden dat de verf vergeelt. Dit gebeurd alleen als je een wit of een tint uit wit koopt bijvoorbeeld RAL 9010 of RAL 9016. Sommige verffabrikanten hebben een oplossing voor het vergelen. Je kunt dan kiezen uit Sigma S2U Satin of Wijzonol op terpentinebasis.
Watergedragen Verf en Acrylverf
Alkydverf is gewoon net wat sterker en kan beter tegen UV straling. Het verwerken hiervan is ook wat makkelijker en de levensduur een stuk langer. Kies bijvoorbeeld voor de Favorit LGX Gloss of de Sikkens Rubbol SB voor een optimaal resultaat.
Verf op water basis is geur arm, snel drogend, niet vergelend, elastischer en beter voor het milieu. Verf op terpentine basis is buiten een stuk duurzamer. Ook is het met dit soort producten mogelijk om een hogere glans graad te behalen als verf op water basis.
Watergedragen (acryl)verf over terpentine gedragen (alkyd)verf. Zoals gezegd is het ook mogelijk om watergedragen verf over terpentine verf te schilderen. Het is echter wel belangrijk om de oppervlakte goed te ontvetten, reinigen en schuren (volledig mat) voor de beste hechting.
Ja, je kunt watergedragen verf over terpentinegedragen verf zetten mits je de juiste voorbereidingen neemt. Belangrijk is dat je de oude terpentine laag eerst ontvet en vervolgens naspoelt met schoon water. Vervolgens kun je de verflaag schuren met korrel P240.
Kan je zomaar over bestaande verf heen schilderen? Ja dat kan; je hoeft niet altijd de oude verflaag te verwijderen. In sommige is gevallen is het nog goed genoeg om overheen te schilderen. In dit artikel lees je welke verfsoorten goed over elkaar kunnen en welke verfsoorten niet.
Nee, helaas niet! Je kunt eenmalig de overstap maken van watergedragen naar terpentinegedragen verf of van terpentinegedragen naar watergedragen verf maar niet terug. Het spanningsverschil tussen de verschillende soorten verflagen wordt dan te groot en kan problemen gaan geven.
Dit kan verschillende oorzaken hebben: de ondergrond is niet goed ontvet of er is niet geschuurd. Het kan ook zijn dat er geen grondverf is gebruikt of dat het hout te warm is geweest of nog vochtig is. Wat ook kan is dat de grondverf of 1e verflaag nog niet goed waren uitgehard.
Verf op water basis is over het algemeen de beste keuze voor houtwerk binnenshuis. Voordelen hiervan zijn: geur arm, snel drogend, niet vergelend, goed elastisch, en beter voor het milieu als traditionele verf. Ook hebben (vooral grond) verven op water basis vaak een zeer goede hechting op verschillende ondergronden.
Verf hecht niet op ondergrond. Dit kan verschillende oorzaken hebben: Ondergrond, niet goed ontvet, eerst begonnen met schuren en dan pas schoongemaakt, ondergrond is vochtig, ondergrond is te warm, verkeerde grondverf gebruikt, grondverf niet goed laten drogen. Dit zijn de belangrijkste oorzaken.
Voor lakken op terpentine basis adviseren wij vaak de Anza vilt roller. Voor lakken op water basis adviseren wij vaak de Friess Blue felt roller. Daarnaast kan het zijn dat de verf iets te stroperig is, een klein beetje verdunnen is hierbij vaak de oplossing. Ook is het belangrijk dat het voorwerk goed is uitgevoerd.
Verf op terpentinebasis zal dus altijd (donker)vergeling vertonen. De snelheid waarin dit plaatsvindt, is afhankelijk van verschillende factoren. Factoren die het vergelen van het schilderwerk kunnen vertragen: Zorgen voor voldoende daglicht.
Wil je graag met verf op terpentine basis binnen schilderen? Kies dan voor de Rubbol Finura Satin of Rubbol Finura High-Gloss van Sikkens. Deze lakken hebben een minimale donkervergeling ten opzichte van andere verf op terpentinebasis.
Als de verflaag een beetje opweekt/kauwgumachtig wordt en afgeeft, dan gaat het om een waterverdunbare pu-acrylaatverf. Als de verf niet oplost, dan is het een waterverdunbare of terpentineverdunbare alkyd- of pu-alkydverf.
Ten slotte is het zo dat een verf op terpentine minder snel droogt. Hierdoor vloeit deze verf beter dan een verf op waterbasis en dat is weer fijn voor de verwerking.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Grondverf is niet altijd nodig, in de meeste gevallen is grondverf de hechting dussen de ondergrond en de nieuwe verflaag. Grondverf is niet altijd nodig, in de meeste gevallen is grondverf de hechting dussen de ondergrond en de nieuwe verflaag.
Je kunt een watergedragen verf over een verflaag op terpentine basis aanbrengen. Allereerst goed ontvetten en schuren, en vervolgens een hechtprimer op waterbasis aanbrengen voor een goede hechting. Daarna kan je 1-2 lagen aflakken met een watergedragen verf.
Alkydverf over acrylverf aanbrengen, is dat mogelijk? Goed nieuws! Dit is geen enkel probleem, want alkydverf kan gewoon over watergedragen verf worden aangebracht. Je kunt er eventueel voor kiezen om nog een extra primer aan te brengen als tussenlaag, maar als de ondergrond goed is, is dit niet noodzakelijk.
De verf met terpentine bevat meer schadelijke stoffen en is daardoor eigenlijk altijd schadelijke voor het milieu dan die op waterbasis. De verf op waterbasis van goede merken heeft een uitstekende duurzaamheid. Toch is de verf op terpentinebasis voor buiten uiteindelijk de meest duurzame keuze.
Welke watergedragen aflakken zijn geschikt voor binnen? Sikkens Rubbol BL Rezisto producten zijn de meest verkochte watergedragen aflak van Sikkens. Sikkens Rezisto zijn kras en slijtvast en kunnen uitstekend tegen huidvet, vandaar ook de naam rezisto.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Een primer gebruik je zeker en vast bij een bepleisterde muur. Een primerlaag neemt immers de zuigkracht van de bepleistering voor het overgrote deel weg. Als je met gewone verf op een bepleisterde muur schildert, zonder dat je een primer gebruikt, dan zuigt de muur die verf volledig op.
Het is aan te raden om altijd te schuren tussen grondverf en aflakken. Fijn schuren levert het beste resultaat op. Na grondverf schuren zorgt ervoor dat de houtvezels die omhoogkomen na het verven weg kunnen worden geschuurd. Vooral bij kaal hout is dit een mogelijkheid.