Als leidraad geldt dat voedingsmiddelen die meer dan ongeveer 1,5 g zout/100 g bevatten (en dranken die meer dan ongeveer 0,75 g zout/100 ml bevatten), als zoutrijk worden beschouwd.
Hoeveel zout mag je maximaal per dag? De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om dagelijks niet meer dan 6 gram zout te nemen. Dit staat gelijk aan 2,4 gram natrium. Op basis van de voedselconsumptiepeiling kan een indicatie worden gegeven van de hoeveelheid zout die de Nederlandse bevolking binnenkrijgt.
Zes gram fijn keukenzout zijn dus zo'n drie halve theelepels. In werkelijkheid krijgen we drie volle theelepeltjes binnen. Wij vrouwen eten gemiddeld 7,5 gram zout per dag. Mannen zelfs bijna 10 gram.
Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram. Het verschilt erg per broodsoort. Volgens het Warenwetbesluit Meel en brood mag er maximaal 1,8 procent (bakkers)zout berekend op de hoeveelheid droge stof in brood zitten.
Als je teveel zout hebt gegeten is de zout-water balans in het lichaam ver te zoeken. Je krijgt dorst en je lichaam vertelt je dat er meer water gewenst is.Last van een droge mond?Dit is een van de signalen.
Wanneer u minder zout gebruikt, kunnen het hart en de nieren het extra vocht makkelijker afvoeren en kunnen klachten verminderen. Er zijn minder plaspillen nodig en het is bekend dat bepaalde bloeddrukverlagende medicijnen beter werken als u minder zout eet.
Uw lichaamsvloeistofniveaus zullen doorgaans binnen een paar dagen weer normaal zijn nadat u veel zout hebt gegeten. Bovendien zijn veel voedingsmiddelen met veel natrium bewerkt en calorierijk.
In gewone kaas (20+, 30+, 40+ en 48+) zit gemiddeld 0,4-0,5 gram zout per plak. Met een plak kaas bedoelen we 20 gram. De meeste plakken voorgesneden kaas wegen 30 tot 35 gram, daarin zit dus ook meer zout. Er zijn verschillende soorten kaas met minder zout te koop.
Vooral zoet beleg zoals jam, appelstroop, honing en vruchtenhagelslag bevat weinig zout. Natriumarme pindakaas, 100% pindakaas en 100% notenpasta's kunt u ook goed gebruiken, behalve als u ook een kaliumbeperkt dieet gebruikt.
Onbewerkte groente, fruit, aardappelen, rijst, pasta, vlees, kip, kalkoen en vis kunt u prima gebruiken in uw dieet. Ook brood, melk en melkproducten zoals yoghurt en zure room kunt u gewoon blijven gebruiken.
Een dagelijkse inname van 3 tot 6 gram zout is gezond, minder dan 3 gram zout zou zelfs ongezond zijn. Minder suiker is niet alleen beter voor een goede bloeddruk, mensen hebben ook minder last van hart- en vaatziekten, minder diabetes en obesitas.
Dagelijkse zoutinname
Volwassenen zouden niet meer dan 6 gram zout per dag moeten eten (ongeveer 1 afgestreken theelepel). Dit omvat het zout dat al in ons eten zit en het zout dat tijdens en na het koken wordt toegevoegd. Baby's zouden niet veel zout moeten eten, omdat hun nieren nog niet volledig ontwikkeld zijn en het niet kunnen verwerken.
Zout is immers een smaak die alles overheerst! Je compenseert het gemis aan zout het eenvoudigst met kruiden of specerijen. Hele sterke smaakmakers zijn bijvoorbeeld peper, knoflook, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, komijn en gember. Peper doet het bijvoorbeeld geweldig bij vleesgerechten en in salade dressings.
Een tekort aan natrium is vooral een probleem voor de hersenen. De klachten zijn daarom meestal neurologisch van aard: slaperigheid, hoofdpijn, verwardheid, vallen, aandachtstekort, moeilijk stappen… De klachten hangen af van de snelheid van het ontstaan en de mate van het natriumtekort.
Een portie naturelchips van 40 gram bevat zo'n 0,45 gram zout. In een portie paprikachips is de gemiddelde hoeveelheid zout zelfs 0,68 gram. Bovendien worden niet alle soorten zout meegeteld in een voedingswaardetabel. Het kan dus dat je eigenlijk nog meer zout binnenkrijgt, dan de verpakking leest.
Tussen verschillende kaassoorten bestaat een verschil in zoutgehalte. Kwark, de meest verse kaas, is niet gezouten. Kazen met duidelijk minder zout zijn de grote Zwitserse Emmentaler kazen. Die blijven royaal onder de 1 procent zout.
Kazen met minder natrium
Magere ricotta is vaak een van de betere opties. Hij kan ook genieten van verse mozzarella, geitenkaas en Zwitserse kaas. Tot slot is roomkaas gemaakt van magere of magere melk ook een goede keuze.
0 gram vezels. 3,8 gram eiwit. 0,51 gram zout.
Over het algemeen bevat oude kaas iets meer vet en zout dan jonge kaas. Dit komt doordat oude kaas een langere rijpingstijd heeft, waardoor het vochtgehalte afneemt en de smaak intenser wordt.
De kans is groot dat je vocht vasthoudt. Dat kan een gevolg zijn van een te grote zoutinname. Genoeg water drinken helpt, want dat zorgt ervoor dat je het zout weer uit je lichaam spoelt.
Neem veel vocht : Veel water drinken helpt om het natriumgehalte te verdunnen en bevordert de nierfunctie om overtollig natrium uit te scheiden. Voeg kaliumrijk voedsel toe: Voedsel zoals bananen, sinaasappels en avocado's vol kalium kunnen helpen om het natriumgehalte in evenwicht te brengen.
Met zout knoeien zou ongeluk brengen. Wanneer men met zout knoeit, moet men onmiddellijk zout over de linkerschouder gooien; in de ogen van de slechte geesten. Links is ook de kant waarlangs de duivel mee zou gluren. Men hoopte op die wijze een ernstige ziekte af te wenden.