Sommigen noemen ze ook wel donderbeestjes. Deze beestjes komen voor in warme periodes en als er sprake is van een hoge luchtvochtigheid, dan blijven Tripsen laag in de lucht hangen. Hierdoor zien wij ze met een vlaak komen, maar vaak zijn ze ook snel weer weg. Als er onweer aankomt, is de luchtvochtigheid ook hoog.
Wat te doen als onweersbeestjes in huis terecht komen? Bij warm en vochtig weer doet u er goed aan de graantripsen zoveel mogelijk uit huis te houden. Bijvoorbeeld door deuren en ramen gesloten te houden of zo mogelijk horren te plaatsen. Dringen ze toch tot in huis door, dan kan de stofzuiger uitkomst bieden.
Antwoord van de bieb: Met warm en drukkend weer, tegen onweer aan, lijkt de lucht soms vol kleine, zwarte insecten. Het zijn tripsen, ook wel onweers- of donderbeestjes genaamd. Ze gaan bij voorkeur met dit soort weer de lucht in en komen dan in onze ogen of in het zweet op onze armen terecht.
Hoe warmer, hoe sneller. Een volwassen trips leeft ongeveer 75 dagen en een vrouwtje legt dan zo'n 2 tot 5 eieren per dag.
Omdat ze niet goed kunnen vliegen en thermiek nodig hebben om hoog in de lucht te komen, blijven ze massaal aan de grond als het windstil is en drukkend warm.
Nee, ook dat kunnen ze niet. Bovendien hebben ze hier geen belang bij. Ze leven alleen van plantensappen en niet van (menselijk) bloed. Het onweersvliegjes zal ook niet uit verdediging bijten of steken.
Onweersbeestjes op het lichaam jeukt en kriebelt enorm maar is niet schadelijk. In de warme zomermaanden, vaak vlak voordat er onweer uitspreekt, strijken deze vliegjes per ongeluk op de huid neer. Ze worden meegevoerd door thermiek en wind, dat ze op de huid terechtkomen is dus puur toeval.
Toch kunnen tripsen in de landbouw wel een plaag vormen. 'Daar worden ze ook wel bestreden', erkent Van der Made. 'Maar normaal duurt het slechts een paar dagen en dan ben je er vanaf. Als je er echt last van hebt, kun je een stofzuiger pakken en ze opzuigen.
Het 'onweersbeestje' eet de uienplant stukje bij beetje op, waardoor hij uiteindelijk dood kan gaan. Dat er de laatste jaren zoveel tripsen zijn heeft te maken met de relatief warme winters, waarbij er meer trips overleven. De daaropvolgende warme zomers zorgen ervoor dat ze zich explosief kunnen vermeerderen.
Strooi een laagje koffiedik, thee, tabak of zand op de potgrond van de planten. Dit kan de volwassen rouwmuggen weghouden. De larven zitten echter nog in de grond en gaan zich ontwikkelen tot een volwassene rouwmug. Het zijn dus niet de volwassene vliegjes die het probleem vormen, zij leven maar enkele dagen.
Kook een grote pan met water en voeg hier azijn of bleekmiddel aan toe en giet dit in de afvoer waar de rioolvliegjes zich bevinden. Door het kokende water zullen de rioolvliegjes dood gaan en door het bleekmiddel of azijn zullen je leidingen weer schoon worden en niet meer stinken.
Kleine zwarte beestjes in bed zijn mogelijk vlooien of bedwantsen. De beste aanwijzing hiervoor is als je 's morgens regelmatig opstaat met heftig jeukende rode beten. Kunnen het geen muggen zijn? Mogelijk wel als je eerst gezoem hoort.
Tripsen gevaarlijk voor mensen
Een trips kan virussen bij zich dragen en deze ook overdragen op mensen. Wij raden dan ook altijd aan om handschoenen te dragen als je tripsen gaat bestrijden.
Als de vliegjes in huis relatief klein zijn, dan heb je waarschijnlijk te maken met fruitvliegjes of fruitvliegjes. De fruitvliegjes vind je vooral rondom de fruitschaal of rondom fruitresten. Dat is waar deze vliegjes dol op zijn. Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegjes, maar muggen.
Rouwvliegjes, ook wel rouwmug, dondervlieg, mosvlieg, humusvlieg, varenrouwmug of varenrouwvlieg genoemd, zijn kleine zwarte vliegjes in huis die leven van allerlei plantaardig materiaal en paddenstoelen. In huis zijn rouwvliegjes vaak afkomstig van de aarde van kamerplanten.
Tripsen houden niet van een hoge luchtvochtigheid, om van trips af te komen wordt er aangeraden de luchtvochtigheid te verhogen of de plant regelmatig te besproeien met water. Om goed te kunnen waarnemen hoeveel trips er aanwezig is gebruik je gele vangplaten waarop de trips zal vastplakken.
Trips komt voornamelijk voor in ruimtes met een lage luchtvochtigheid. Zorg dus dat de luchtvochtigheid lekker hoog is in je kamer. Zet schaaltjes water op je verwarming en besproei je planten elke week met de fijne nevel uit een plantenspuit.
De larven richten veel schade aan plantenwortels aan. Wanneer je tegen de kamerplant stoot dan vliegen deze insecten snel omhoog. Hierdoor krijg je kleine vliegjes voor je gezicht.
De groene gaasvlieg of goudoogje (Chrysoperla carnea) is een 1 tot 17 millimeter lang, vliegend insect uit de familie gaasvliegen (Chrysopidae). Deze familie behoort ondanks de naam niet tot de vliegen (orde tweevleugeligen) maar tot de orde netvleugeligen (Neuroptera).
Tripsen zijn in principe plantenbeschadigers en voeden zich niet met bloed. Ze worden aangetrokken door allerhande kleuren en komen zo soms ook bij de mens terecht, maar dan eerder incidenteel. Tripsen bijten de mens niet uit verdediging zoals sommige andere insecten, maar eerder om nieuwe voedselbronnen op te sporen.
Tripsen, beter bekend als onweersbeestjes, hebben hun bijnaam te danken aan het feit dat ze vooral vlak voor een onweersbui tevoorschijn komen. En dat in vaak grote getale. In warme periodes met een hoge luchtvochtigheid hangen deze insecten laag in de lucht.
Als je wakker wordt met beten, heb je zeker en vast last van bedwantsen in de slaapkamer. Bedwantsen zijn niet de enige bijtende insecten die voorkomen in uw huis. Er is nog een groot aantal andere vervelende insecten die de mens ook bijten of steken, zoals vlooien, muggen, spinnen of mijten.
Wespen kunnen om deze reden ook meerdere keren steken. De steken van beide beestjes hebben dezelfde irritatie verschijnselen. Vaak krijg je een bultje met een enorme rode vlek eromheen en soms treden er grote zwellingen op. Binnen enkele uren na de steek heb je geen last meer van de jeuk en pijn.
De eitjes van de trips worden in het plantenweefsel gelegd, bijvoorbeeld in het blad of de bloemblaadjes. Hierdoor kunnen de larven direct gaan eten als ze uitkomen. Er zijn twee larvenstadia, voordat de larve zich verpopt. Dit kan in de grond gebeuren, of gewoon op het blad.