Belang veilige hechting De positieve gevolgen van een veilige hechting voor de ontwikkeling van kinderen zijn: zelfvertrouwen, doordat ze geleerd hebben dat ze kunnen rekenen op de steun van hun opvoeders. veerkracht, ze kunnen flexibel reageren op problemen en spanningen en kunnen hun emoties tonen en reguleren.
Wanneer jij en je kind in de eerste levensjaren een goede band hebben opgebouwd, wordt dat een veilige hechting genoemd. Een veilige hechting zorgt voor een veilige basis voor het kind om zich te ontwikkelen en de wereld te gaan ontdekken.
Kinderen die veilig gehecht zijn ontwikkelen meer zelfvertrouwen en voelen dat ze de moeite waard zijn. Ze weten dat ze kunnen rekenen op de steun van hun primaire opvoeders. Vanuit die veilige hechting kunnen kinderen zich tevens hechten aan anderen en leren ze anderen te vertrouwen.
Wanneer er sprake is van een goede hechting, wordt dat een veilige hechting genoemd. Kinderen die veilig gehecht zijn zoeken direct contact met of de nabijheid van degenen met wie ze een gehechtheidsrelatie hebben. Ze laten zich snel door hen geruststellen en durven van alles te onderzoeken en ontdekken.
Een baby heeft een veilige gehechtheid nodig om de wereld te kunnen ontdekken en zelfstandig te worden. In de meeste gezinnen is de moeder de eerste figuur aan wie de baby zich hecht. Ook de vader speelt een belangrijke rol. Als een baby vaak wordt verzorgd door anderen, zal hij zich ook aan deze personen hechten.
Belang veilige hechting
De positieve gevolgen van een veilige hechting voor de ontwikkeling van kinderen zijn: zelfvertrouwen, doordat ze geleerd hebben dat ze kunnen rekenen op de steun van hun opvoeders. veerkracht, ze kunnen flexibel reageren op problemen en spanningen en kunnen hun emoties tonen en reguleren.
Praktische tips voor een veilige hechting
Breng veel tijd met je kind dicht bij je door. Door fysiek contact voelt hij zich veilig en geborgen. Reageer op je baby als hij huilt. Praat en zing tegen je kindje.
Gehechtheidsrelaties kunnen onderverdeeld worden in vier categorieën: veilig, onveilig vermijdend, onveilig ambivalent en gedesorganiseerd.
Kenmerken van veilig gehechte kinderen zijn onder andere: vrolijkheid, spontaniteit, het aangaan van vriendschappen, kunnen omgaan met teleurstelling (veerkracht) en het hebben van innerlijke rust. Ook hebben ze meer zelfvertrouwen dan onveilig gehechte kinderen en ze voelen dat ze de moeite waard zijn.
“Een veilige gehechtheid of veilige hechting betekent dat een kind geleerd heeft dat het erop mag vertrouwen dat er altijd iemand zal zijn om voor hem te 'zorgen'. Wanneer het met een probleem zit of zich niet goed voelt kan hij of zij altijd ergens terecht, beseft het kind.
Volgens Bowlby hebben kinderen die gehechtheidsgedrag vertonen meer kans op overleving en dus op nakomelingen. In tegenstelling tot de destijds gangbare psychoanalytische theorie dat gehechtheidsgedrag is gericht op voeding, bevordert het de nabijheid tot de verzorger.
De richtlijn Problematische gehechtheid (Wolff & Wildeman, 2020) onderscheidt risicofactoren op vier gebieden: • Kenmerken en gedrag van de ouder; • Kenmerken van het jonge kind; • Gezins- en leefomstandigheden; • Stabiliteit en continuïteit in het contact tussen ouder en kind.
Veilige hechting
Op de momenten dat het kind zich veilig voelt, durft hij zelf opdrachten uit te voeren en de wereld te verkennen. Voelt hij zich bang of verdrietig, dan zoekt hij zijn ouders op voor troost en veiligheid. Een veilig gehecht kind ervaart de wereld daardoor als een ongevaarlijke en fijne plek.
Welke leeftijd is hechting belangrijk? Het hechtingsproces is al vanaf het het eerste levensjaar al belangrijk. De eerste relaties waarbij een kind bewust is van een persoon en diegene herkent, komt al voor tussen de 6 en 12 maanden.
Vermijdende hechting
Wie vermijdend gehecht is, ervaart intimiteit als het verlies van zijn onafhankelijkheid en gaat nabijheid zo veel mogelijk uit de weg. Ben je vermijdend gehecht dan laat je de ander, ook in een liefdesrelatie, nooit echt dichtbij komen.
Uit onderzoek blijkt dat voor kinderen met een hechtingsstoornis een veilige en stabiele plek in een gezin positief werkt. Verder moet er een emotioneel beschikbare, betrouwbare opvoeder zijn, bij wie het kind zich veilig voelt en op wie het kind leert vertrouwen.
Het is goed om te weten dat iemand een hechtingsstoornis heeft als begeleider. Dit kan je helpen door negatief gedrag van de ander niet persoonlijk aan te trekken, maar het in de context van de stoornis te plaatsen. Het is een kind eigenschap van de ander. Dit helpt in de begeleiding.
Door middel van hun gedrag zorgen ze ervoor dat de ouder of opvoeder reageert; de zogenoemde hechtingssignalen. Denk hierbij aan lachen, huilen, het volgen met de ogen, naar iemand reiken en brabbelen. Het gaat hier echter niet om eenrichtingsverkeer, de opvoeder reageert door terug te lachen, te praten.
Voorbeelden van problemen die het kind op latere leeftijd kan ontwikkelen als gevolg van een onveilige hechting zijn angsten, depressies, het onvermogen om een affectieve band met iemand te kunnen onderhouden en delinquent gedrag (Koot, 2001; Stor & Storsbergen, 2006).
Kenmerken en gedrag van de ouder. Wanneer een ouder zelf een onveilig model van gehechtheid heeft, is de kans groot dat zijn zoon of dochter zelf ook een onveilige gehechtheidsrelatie ontwikkelt. Voor een groot deel vindt de overdracht van gehechtheid plaats door de mate waarin de ouder sensitief reageert op zijn kind.
Proces van hechting
Deze cirkel wordt ook wel 'de cirkel van veiligheid' genoemd. Het vertrekpunt van de cirkel is de veilige basis van waaruit het kind de omgeving kan gaan verkennen. Het kind wil graag door vertrouwde personen gesteund en gestimuleerd worden om op onderzoek (ook wel 'exploratie' genoemd) uit te gaan.
Het belangrijkste voor kinderen met een hechtingsstoornis is dat zij positieve interacties kunnen hebben met iemand die emotioneel beschikbaar is. Voorwaarde daarvoor is dat kinderen zeker zijn van een veilige en stabiele woonplek. Kinderen met een hechtingstoornis kunnen ook agressief en oppositioneel gedrag vertonen.
Uit onderzoek blijkt dat je een onveilige hechting kunt corrigeren door fijne en positieve ervaringen op te doen. Daarbij kan bijvoorbeeld een relatie met een veilig gehechte partner, veel zelfonderzoek, gezonde zelfreflectie en geduld hebben je een handje helpen.
Hou de wonde zuiver en droog gedurende de eerste 5 dagen.Een verband op de wonde is niet nodig.Gebruik geen zalf of Steristrips® op de wondlijm.Ga niet zwemmen of baden (douchen mag wel).