Bij het geven van borstvoeding kun je de volgende punten als probleem ervaren: Je kunt niet meten hoeveel je baby drinkt. Gelukkig geeft je baby vanzelf aan of het honger heeft en wanneer het genoeg gedronken heeft. Je baby is van jou als moeder afhankelijk, alleen jij kunt borstvoeding geven.
Een van de voordelen van moedermelk boven kunstvoeding is dat het een levende vloeistof is. Het past zich aan de wisselende omstandigheden van jouw baby aan. Dus als je baby ziek wordt, maakt je lichaam extra witte bloedcellen en antistoffen aan die in je moedermelk terechtkomen en de infectie helpen bestrijden.
Goede redenen om te kiezen voor borstvoeding
Borstvoeding beschermt de baby tegen ziekten. Er zitten afweerstoffen en andere werkzame stoffen in. Vooral de melk die je in de eerste paar dagen na de geboorte aanmaakt (het colostrum), bevat grote hoeveelheden stoffen die beschermen tegen ziekten.
Oxytocine helpt, zolang je borstvoeding geeft, om je kalm te voelen, stress te verminderen, je bloeddruk te verlagen en zelfs je pijngrens te verhogen. Hoe langer je doorgaat met borstvoeding geven, hoe meer gezondheidsvoordelen het je oplevert. "Er zijn zo veel voordelen voor moeders", zegt professor Hartmann.
Het is niet bewezen dat koolsoorten, uien, scherpe kruiden, sinaasappelsap en chocola via de voeding van de moeder darmkrampen kunnen veroorzaken bij kinderen die borstvoeding krijgen. Krampjes komen door de ontwikkeling van de darmen, niet door wat de moeder eet.
"Daarbij is met name gekeken naar de effecten op de korte termijn", zegt Roseboom. Daardoor is met zekerheid te zeggen dat kinderen die borstvoeding kregen minder kans hebben op middenoorontsteking, maagdarminfecties en luchtweginfecties. Daarbij gaat het om een paar procenten.
Zijn er etenswaren die je moet vermijden wanneer je borstvoeding geeft? Het goede nieuws is dat er, buiten de beperkte hoeveelheid vette vis, geen andere specifieke etenswaren zijn die je moet vermijden wanneer je je baby borstvoeding geeft.
Als je geen borstvoeding geeft, komt je borstvoeding meestal wel (deels) op gang. Hierdoor kun je de 3e-5e dag na de bevalling last krijgen van gestuwde borsten.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert en stimuleert iedere moeder om de eerste zes maanden borstvoeding te geven. Daar zijn genoeg redenen voor. Toch is het goed om jouw/jullie eigen keuzes en wensen eens goed op een rijtje te zetten en een bewuste keuze daarin te maken.
Tijdens het voeden komt het hormoon oxytocine vrij, dit stimuleert de hechting tussen moeder en kind. Het drinken van melk heeft geen toegevoegde waarde. Moedermelk wordt samengesteld uit je bloed en daarom is het belangrijk om gezond en bewust te eten. Borstvoeding geven kost ongeveer 500 calorieën per dag.
Zes maanden uitsluitend
Het is ideaal als de borstvoedingsrelatie blijft bestaan totdat de baby er geen behoefte meer aan heeft. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert moeders hun kind tot zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven.
Van de pasgeboren baby's krijgt 69% volledige borstvoeding
In 2018 startte 69% van de moeders na de geboorte met borstvoeding en 25% startte met kunstvoeding. Na zes maanden gaf 19% van de moeders volledige borstvoeding en 72% kunstvoeding.
Je borsten verslappen als gevolg van de hormonale veranderingen in je lichaam tijdens de zwangerschap. Het geven van borstvoeding heeft daar nauwelijks effect op.
Mama's die minimum 6 maanden borstvoeding geven, hebben minder kans op diabetes type 2. Wanneer ze nog langer borstvoeding geven, komt borstkanker, eierstokkanker, Multiple Sclerose (MS), en osteoporose (botontkalking) minder vaak voor.
Borstvoeding vraagt energie en vocht.Om tijdens de borstvoeding voldoende binnen te krijgen eet je van sommige producten uit de Schijf van Vijf net wat meer. Zo neem je meer noten, vlees of vegetarische keuzes, vet (halvarine of margarine) en volkorenbrood. Zorg er ook voor dat je voldoende drinkt.
Zelfs als je kleine man of vrouw nog maar één of twee keer daags aan de borst drinkt, blijft borstvoeding zin hebben. Je geeft namelijk een bom aan antistoffen door. Antistoffen die je kindje beschermen tegen allerlei ziektekiemen. En die het immuunsysteem helpen ontwikkelen en versterken.
Borstvoeding op gang brengen
In principe kan iedereen borstvoeding geven. Bij twee procent van de vrouwen is het vanwege lichamelijke oorzaken niet mogelijk. Borstvoeding vraagt vaak wel inspanning en doorzettingsvermogen.
Borstmama's komen sneller terug op hun oorspronkelijk gewicht, in vergelijking met kunstvoedingsmama's. Omdat de vetreserves, die je opbouwde tijdens je zwangerschap, gebruikt worden voor de aanmaak van jouw melk. Borstvoeding geven is echter geen crashdieet.
Na 6 maanden is borstvoeding niet meer het enige wat je kind nodig heeft. Als je na 6 maanden langzaam overgaat op steeds meer vaste voeding, past de borstvoeding zich aan: je bouwt dan de borstvoeding heel geleidelijk samen met je kind vanzelf af.
Dat is allemaal normaal zolang de ontlasting zacht is en je kind goed plast en goed groeit. Vanaf 6 weken gaan borstgevoede baby's vaak minder vaak poepen. Bij flesvoeding heeft een kind baby meestal 1 tot 3 keer per dag tot 1 keer per 3 dagen ontlasting. Dat is allemaal normaal, zolang de ontlasting zacht is.
Elke dertig ml moedermelk bevat ongeveer twintig kcal. Baby's drinken in de eerste zes maanden na hun geboorte gemiddeld 750 ml moedermelk per dag. Bij elkaar opgeteld is dat zo'n 500 kcal per dag die je kwijtraakt met het geven van moedermelk.
Wetenschappers hebben die moedermelk nauwkeurig onder de loep genomen. Met de resultaten van hun onderzoek werd flesvoeding zo aangepast dat je kindje alle voedingsstoffen krijgt. Dat maakt van flesvoeding een prima alternatief. Bovendien geef je beter een flesje met veel liefde dan borstvoeding tegen je zin.
Lichamelijke voordelen
Een moeder die borstvoeding geeft herstelt sneller van de bevalling. Het hogere oxytocine-gehalte in haar lichaam zorgt voor een sneller herstel van de baarmoeder.
Moedermelk nuttigen is volgens Steele zelfs gevaarlijk als volwassenen een gezond en gevarieerd dieet voor de moedermelk inruilen. Een ander gevaar schuilt in bacteriën: kolfapparatuur moet goed gesteriliseerd worden en de gekolfde melk moet op de juiste manier opgeslagen en getransporteerd worden.