Groenvoer. Kippen hebben groenvoer nodig om hun dieet aan te vullen en gezond te blijven. Ze kunnen gras, klaver, spinazie, boerenkool, alfalfa en andere groenten en kruiden eten. Zorg ervoor dat het groenvoer vrij is van pesticiden en andere chemicaliën.
Kippen hebben behoefte aan water en vast kippenvoer. Dat voer kan bestaan uit groenvoer, zaden en granen, wormen en insecten. Ook is er speciaal legvoer voor kippen of onderhoudsvoer. Dit voer kun je het beste onbeperkt aanbieden in een trapbak.
Brood bevat veel zout en is slecht voor de meeste vogels. Hooguit kan je wat broodkruimels strooien. Kippen lusten wél broodrestjes (en vooral ook veel andere restjes), maar ook hier: met mate. Een beetje hard of droog is geen probleem voor de kippen, maar beschimmeld brood is altijd voor de vuilnisbak.
Kippen vinden het leuk om constant iets te doen en een hele dag bezig te zijn. Scharrelen en pikken staat hoog op hun lijstje van favoriete bezigheden. Als je kippen niets om handen hebben, vervelen ze zich.
Bij een overdekte ren zijn fijne of grove beukensnippers een goede keus. Zand of aarde kan ook, maar houd het kippenhok droog! Eens in de zoveel tijd kun je de bodembedekking uit de kippenren zeven, zodat je de ontlasting verwijderd.
Fruit is een echte delicatesse voor je kippen. Dus geef ze af en toe wat bessen, aardbeien of appel. Ook zachtfruit als frambozen vinden ze heerlijk, maar je mag ook iets exotisch geven als kiwi, druiven of mango.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
Hun spijsvertering werkt bijvoorbeeld vrij snel, op ongeveer 4 uur. Ze geven de voorkeur aan regelmatige lichte maaltijden, op vaste tijdstippen, boven één uitgebreid “banket”. Twee voedingen per dag vinden ze meestal ideaal, als ze wakker worden en vóór ze op stok gaan.
Wettelijk gezien geldt er geen minimum aantal kippen dat je bij elkaar moet houden. Het zijn wel erg sociale dieren die in groep ('een toom') leven. Ze hebben soortgenoten nodig om hun hiërarchie, de zogenaamde pikorde, in stand te houden. Neem dus het best minimum 3 kippen als je wil starten .
Kippen drinken vrij veel, tot wel 250 ml per dag, en moeten altijd water ter beschikking hebben. Een dag zonder water kan ervoor zorgen dat de kip een tijd stopt met leggen. Ververs het water in de zomer dagelijks en plaats het in de schaduw om algengroei te voorkomen.
Een kippenhok heeft een nachthok waar de kippen in kunnen slapen, schuilen of in alle rust eieren kunnen leggen. Kippen kunnen slecht tegen wind, warmte of regen, dus het nachthok moet geventileerd kunnen worden, maar het mag er niet tochten.
Zonder menselijk ingrijpen hebben kippen in een liefdevolle en gezonde omgeving een levensverwachting van gemiddeld tien jaar. In uitzonderlijke gevallen kunnen ze zelfs nog ouder worden. De oudste kip ooit heette Matilda. Deze Guiness-recordhoudster stierf in 2006 op de gezegende leeftijd van 16 jaar.
Groene aardappelen, schillen en groene tomaten bevatten een giftige stof genaamd solanine, die een reeks gezondheidsproblemen bij kippen kan veroorzaken, waaronder spijsverteringsproblemen, ademhalingsmoeilijkheden en zelfs de dood.
Hebben jouw kippen geen toegang tot een grasperkje? Dan is het aan te raden dat jouw kippen toch wat extra groenten krijgen zoals wortelen, sla, fruit, gras,… Wat je zeker mag geven zijn: fruit, gekookte noedels, rijst en aardappelen.
Verwen met groenvoer
Verwen ze daarom eens extra met wat groente en fruit dat je over hebt. Kippen vinden bijvoorbeeld sla, komkommer, broccoli en wortel heerlijk.
Wat eet een kip? Vergeet niet dat kippen in alle omstandigheden dagelijks moeten kunnen beschikken over een portie vers groenvoer. Dat kan gaan van gras, bladeren van alle koolsoorten, sla en fruit tot onkruiden.
In de meeste gevallen krijgen de kuikens binnen 36 uur te eten en te drinken als ze op de plaats van bestemming zijn. Maar het kan ook drie dagen duren. Anderhalve dag is echt het maximum, daarna verliezen de kuikens gewicht, waarschijnlijk omdat ze uitdrogen, zo stelt WUR-onderzoekster Ingrid de Jong vast.
Zorg voor een plek met een goede afwatering
Wanneer je kippenhok op een plek staat met een slechte waterafvoer kan dit voor problemen zorgen. Er ontstaat een natte ondergrond, waterplassen of een flinke modderpoel. Plaats het kippenhok dus op een iets hoger gelegen plek of op een plek waar het water snel weg loopt.
Een andere veel gebruikte bodembedekker in het kippenhok, de kippenren en het legnest is stro. Maar wist je dat stro niet heel veel vocht opneemt? Hierdoor is stro minder geschikt als bodembedekker in het kippenhok.
Hooi -> In de winter is dit een goede toevoeging voor extra warmte, maar te snel vies voor alleen bodembedekking. Stro -> Vinden de kippen heerlijk, maar een mooie plek voor bloedluis om in te verstoppen.
Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig. Haal alles uit het hok en maak intensief met een hoge drukspuit en desinfecterende middelen de hokken schoon. Het grondig ontsmetten van het hok zorgt er tevens voor dat de kans op bloedluis verkleind wordt.