In Nederland komen drie soorten slangen voor. Alleen de adder is giftig.De andere twee, de ringslang en de uiterst zeldzame gladde slang, doden hun prooidieren zonder ze eerst met gif te verdoven. Het aantal slangen daalt al decennia.
Nederland kent drie inheemse soorten: de ringslang, de adder en de gladde slang. Hoe houd je deze drie nu uit elkaar?
Sommige mensen hebben blijkbaar hun aangeboren angst voor slangen overwonnen en houden ze als huisdier. De drie inheemse slangen van Nederland zijn de adder, de ringslang en de gladde slang.
De adder is de enige giftige slang die in het wild leeft in Nederland. Hij is te herkennen aan de zigzagstreep over de rug.
Gelukkig voor ons, kom je ratelslangen niet in Nederland tegen. Althans, niet in het wild. Onder de slangen heb je maar liefst 38 soorten ratelslangen.
In Nederland komen drie soorten slangen voor: de gladde slang, de ringslang en de adder.Alleen die laatste is giftig. Hoewel het gif van een adder lang niet zo gevaarlijk is als dat van een taipan of een zwarte mamba, kan een adderbeet tot verlammingsverschijnselen en ernstige zwellingen leiden.
Gebieden waar je de slang eventueel kunt spotten zijn veengebieden, heidevelden en stuwwallen. In het noorden van Nederland, op de Veluwe en in sommige delen van Limburg komt de gladde slang het meest voor.
De adder komt voor op de hoge zandgronden van Nederland met uitzondering van de duinen. Er zijn momenteel nog twee grote min of meer aaneengesloten leefgebieden van de adder, gelegen in Friesland en Drenthe en op de Veluwe. Daarnaast is de soort nog aanwezig in Overijssel en Limburg (Meinweg).
De adder valt aan met een bloedgif dat weefsel en rode bloedcellen afbreekt. In het ergste geval kan de beet van een adder levensgevaarlijk zijn. Maar gelukkig is het zelden heel erg.
Inlandtaipan. De inlandtaipan is de giftigste slang ter wereld en leeft in het midden van Australië. Hij kan 20 jaar oud en 3 meter lang worden. Een beet van de inlandtaipan bevat genoeg gif om 100 mensen, 250.000 muizen of twee Afrikaanse olifanten te doden.
Dit zijn vooral eilanden als Ierland, IJsland en een aantal eilanden in de Grote Oceaan. Ook komen geen slangen voor op het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika, op Antarctica en in uiterst noordelijk Europa en Azië en noordelijk Noord-Amerika, dicht bij de Noordpool.
Het gif van de adder bevat meerdere stoffen.Sommige veroorzaken weefselbeschadiging, andere beïnvloeden de bloedsomloop en de bloedstolling. De symptomen kunnen dus zeer wisselend zijn. Meestal blijft het bij lokale symptomen op de bijtplaats, maar sommige slachtoffers vertonen ook ernstige veralgemeende symptomen.
De bekendste slangen zijn: de boa constrictor, anaconda en de python.
In Nederland komen drie soorten slangen voor. Alleen de adder is giftig. De andere twee, de ringslang en de uiterst zeldzame gladde slang, doden hun prooidieren zonder ze eerst met gif te verdoven.
Giftige slangen komen wereldwijd voor met uitzondering van Chili, Hawaï, Madagaskar, Nieuw-Caledonië en Nieuw-Zeeland. Het risico op giftige slangenbeten is het hoogste in Zuid-Azië, Zuidoost-Azië en Sub-Sahara-Afrika. Giftige zeeslangen komen alleen in de kustgebieden van Azië en Australië voor.
De belangrijkste populaties bevinden zich in Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Friesland.
ga rustig liggen, beweeg minimaal en leg het gebeten lichaamsdeel zo laag mogelijk. bij misselijkheid in een stabiele zijligging gaan liggen. bel 112 voor vervoer naar het ziekenhuis. het toedienen van een antiserum is alleen noodzakelijk wanneer er sprake is van duidelijke vergiftigingsverschijnselen.
De symptomen van een adderbeet kunnen zeer uitgebreid zijn. 12 Pijn na de beet kan minimaal zijn. Meestal ontstaat snel een lokaal hemorragisch oedeem, dat zich geleidelijk van de plaats van de beet over de gehele extremiteit en zelfs over een deel van de romp kan uitbreiden en zeer lang kan blijven bestaan.
In Nederland kun je drie inheemse soorten slangen tegenkomen: de adder, de ringslang en de gladde slang.
Vlak na de geboorte zijn jonge adders bijzonder kwetsbaar en worden ze bedreigd door een groot aantal natuurlijke vijanden: zoogdieren (zoals egel, bunzing, vos, das en wild zwijn), vogels (zoals buizerd, reiger, bosuil, ekster en raaf), reptielen (zoals gladde slang) en zelfs amfibieën.
De dieren eten vooral muizen en kleine hagedissen.Soms eten ze ook kikkers of vogeltjes. Vijanden Adders hebben ook vijanden. De slangen worden namelijk gegeten door bepaalde slangenarends en egels.
De adder is het makkelijkst te onderscheiden aan de ogen en de zigzagtekening over zijn rug. De ogen hebben een verticale pupil, terwijl de pupillen van ringslang en gladde slang rond zijn.
De gevlekte ringslang is een gespierde slang die zich relatief snel kan verplaatsen op het land. Het is ook een goede zwemmer. Meestal zwemt ze met de kop boven water, maar ze kan ook prima duiken.
De adder en gladde slang worden vooral waar- genomen op de Veluwe. Daarnaast komen nog geïsoleerde populaties voor in de Achterhoek en rondom Nijmegen.
De groene anaconda is de grootste slang op aarde wat gewicht betreft. Hij kan zeker 200 kilo wegen, en de grootste anaconda's zijn zo dik als een tractorband. Qua lengte legt de anaconda het echter af tegen de netpython, Python reticulatus. De netpython is de langste slang op aarde en kan 10 meter lang worden.