Reis niet naar Syrië. Dit heeft te maken met de burgeroorlog in het land. Het hele land is onveilig. Er is veel geweld in het hele land.
Hoewel volgens Brinks bepaalde delen in Syrië veilig zijn, is het reisadvies officieel rood. Dat betekent dat de Nederlandse overheid reizen naar het land als onveilig bestempelt. "Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe", valt te lezen op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Denemarken is het eerste en voorlopig enige Europese land dat Damascus en omgeving als veilig genoeg bestempelt. Het zorgt voor veel ophef. Bijvoorbeeld bij mensenrechtenorganisatie Amnesty International.
De gruwelijke oorlog in Syrië duurt al 11 jaar. Het voortslepende conflict heeft inmiddels aan honderdduizenden mensen het leven gekost. Miljoenen Syriërs zijn op de vlucht en hebben alles moeten achterlaten. Hele steden in Syriё zijn onherkenbaar geworden door de allesverwoestende oorlog.
De belangrijkste historische bezienswaardigheden waren: De hoofdstad Damascus, waarschijnlijk de oudste bewoonde stad ter wereld. De historische stad Palmyra, in het Arabisch bekend als Tadmoer. De historische stad Bosra.
In Syrië worden erg veel verse producten gebruikt. Hierdoor is de Syrische keuken een gezonde en diverse keuken. Men kan denken aan vruchten, groente, noten en vlees. Vaak worden er verschillende kruiden en specerijen gebruikt bij de gerechten.
Religie. Van de bevolking is 87% moslim en 10% christen. In afwijking van de meeste andere Arabische landen is de islam geen staatsgodsdienst, maar wel de publieke religie en de sharia is een belangrijke bron van het Syrische recht.
De officiële taal in Syrië is Arabisch. Daarnaast wordt er Koerdisch en Armeens gesproken. Syrisch orthodoxen spreken Aramees en ook Circassische talen uit het Noorden van de Kaukasus worden wijdverbreid begrepen.
In 2021 vragen 24.686 asielzoekers voor het eerst een asielverzoek aan in Nederland. In 2020 ging het om 13.673 nieuwe asielverzoeken. Het aantal gezinsleden dat zich herenigt met een vluchteling in Nederland is ook flink gestegen: van 3.863 in 2020 naar 10.120 in 2021. Dit betreft met name Syriërs (6.439 personen).
Syrië (Engels: Syria, Arabisch: سوريا, Sūriyā) is een land in het Midden-Oosten (Azië) dat grenst aan Turkije, Irak, Jordanië, Libanon en Israël. Syrië is sinds 1961 onafhankelijk van de voormalige Verenigde Arabische Republiek.
Er zijn in Koeweit veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Dit komt door spanningen in de regio waar het land ligt. Door de oorlogen in Syrië en in Irak en het optreden tegen IS (Islamitische Staat), zijn er regionale spanningen. Ook in Koeweit zelf kunnen politieke spanningen ontstaan.
Damascus werd gesticht in het 3e millennium voor Christus en is daarmee een van de oudste steden in het Midden-Oosten.
Het is momenteel ten zeerste afgeraden naar Libië te reizen.
Zelfs in de grote steden (Tripoli, Benghazi) waar de situatie relatief beter is, is het risico op incidenten zeer hoog. We raden elke Belgische burger, die zich in Libië bevindt, tot nader order aan om het land te verlaten.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen.
De permanente leden zijn China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de Verenigde Staten. De overige 10 leden wisselen om de 2 jaar. Deze indeling geeft de machtsverhouding van 1945 weer.
De meeste Syriërs zijn gevlucht voor het regime van Assad. Dat heeft zich schuldig gemaakt aan vele mensenrechtenschendingen, zoals het onderdrukken, detineren en folteren van opposanten, en het gebruik van gifgas. Onduidelijk is wat met de vluchtelingen gebeurt als ze naar Syrië terugkeren.
Miljoenen mensen zijn op de vlucht in Syrië of daarbuiten. Naar schatting 90% van de Syriërs leeft in armoede. Achterblijvers proberen te overleven met een tekort aan voedsel, een gebrek aan schoon drinkwater en ontoereikende medische voorzieningen en zorg.
Grootste vluchtelingencrisis ter wereld
6,9 miljoen Syriërs zijn ontheemd in hun eigen land. Daarnaast vluchtten zo'n 6,7 miljoen Syriërs het land uit. Zij worden opgevangen door 130 landen over de hele wereld. De meesten (80%) worden echter opgevangen in buurlanden, zoals Turkije, Libanon, Jordanië, Irak en Egypte.
Het gewapende conflict in Syrië heeft tussen maart 2011 en maart 2021 meer dan 350.000 mensenlevens gekost, meldt de VN vrijdag. Onder de slachtoffers bevonden zich meer dan 27.000 kinderen. De meeste doden vielen in Aleppo (51.731), gevolgd door hoofdstad Damascus (47.483) en Idlib (33.271).
Het woord Syriër staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Op 17 april 1946 werd de Syrische Republiek onafhankelijk. Onafhankelijk Syrië werd een seculiere republiek die, gesteund door de Sovjet-Unie, toenadering zocht tot andere Arabische landen. Van 1958 tot 1961 vormde Syrië een staatkundige eenheid met Egypte als de Verenigde Arabische Republiek (VAR).