Een acute middenoorontsteking gaat meestal vanzelf over binnen de 2 à 3 dagen. Tenzij men tot een risicogroep behoort met verminderde weerstand, kan men afwachten en de pijn verlichten met pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen.
Bij het slapen kunt u een extra kussen onder uw hoofd leggen. Dit zorgt ervoor dat de druk op het trommelvlies afneemt, waardoor u misschien een betere nachtrust krijgt. Stop geen watten in uw oor als er vocht uit uw oor komt. Dit verstopt de gehoorgang en zorgt ervoor dat de bacteriën beter kunnen groeien.
Hoe herken je een beginnende oorontsteking? De klachten van een oorontsteking beginnen met oorpijn, een branderig gevoel of jeuk aan je gehoorgang. Plotseling kun je een drukkend gevoel in je oor krijgen, wat erg pijnlijk kan zijn. Vaak gaat dit samen met een ziek gevoel en koorts.
Maak uw oren niet schoon van binnen. Ga er ook niet in peuteren met uw vingers of een voorwerp. Meestal wordt de gehoorgang vanzelf schoon. Gebruik geen verzorgingsproducten die uw huid irriteren.
Plat neerliggen verergert meestal de pijn. Vraag om niet in de oren te wrijven. Laat hem of haar iets warms tegen het oor houden om de pijn te verzachten, zoals een warmwaterkruik, een verwarmingszakje met gel of een kersenpitkussen. Wees voorzichtig om een brandwonde te vermijden.
Bij hevige pijn, terugkerende pijn of koorts is het belangrijk om contact met een arts op te nemen. Wil je de pijn wat verzachten dan zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen: Als er veel oorsmeer in het oor zit wat last geeft dan kan druppelen met olijfolie in het oor helpen om het los te weken.
Oorpijn kan veroorzaakt worden door een oorontsteking. Bij kinderen gaat het dan vaak om middenoorontsteking, terwijl volwassenen vaker last hebben van een gehoorgangontsteking. Deze buitenoorontsteking komt vaak voor aan de buitenzijde van het trommelvlies.
Een oorontsteking kan verschillende oorzaken hebben en is over het algemeen niet gevaarlijk, maar het is wel belangrijk dat u het goed in de gaten houdt. Door een oorontsteking kunt u koorts, hoofdpijn en oorsuizen krijgen.
Lidocaïne is sinds 1947 internationaal op de markt. Lidocaïne is zonder recept verkrijgbaar in oordruppels onder de merknaam Otalgan. De oordruppels bevatten behalve lidocaïne ook glycerol. Lidocaïne verdooft pijn en glycerol onttrekt vocht aan het middenoor.
Oorpijn komt vooral voor bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Oorzaken van oorpijn zijn verkoudheid, oorontsteking of middenoorontsteking. In sommige gevallen ontstaat oorpijn door een doortrekkende pijn vanuit een andere plek in je hoofd, keel of nek.
In oordruppels zitten in het algemeen middelen om een ontsteking te genezen. Zoals bij vele geneesmiddelen kan ook het gebruik van oordruppels tot bepaalde bijwerkingen leiden. Indien oordruppels in een gezond of reeds genezen middenoor terechtkomen, kan dat een beschadiging van het binnenoor geven.
Acute gehoorgangontsteking
In de acute vorm zal de patiënt veelal klagen over jeuk en pijn. De pijn kan dusdanig hevig zijn, dat de patiënt hierdoor niet kan slapen. Ook zijn er vaak klachten van een vol gevoel in het oor en een iets verminderd gehoor.
Het middenoor is de ruimte direct achter het trommelvlies in het oor. Als uw kind een middenoor-ontsteking heeft, gaat de ergste oorpijn meestal vanzelf over. Vaak binnen 2 tot 3 dagen. Bij kinderen jonger dan 2 jaar kan de oorpijn langer dan 1 week blijven.
De symptomen van oorontsteking in je binnenoor kunnen vrij ernstig zijn. Je kunt dan last hebben van duizeligheid, misselijkheid, verkoudheid en koorts en problemen om jezelf in evenwicht te houden. Wij adviseren je om direct een afspraak met je arts te maken als je deze symptomen ervaart.
Een oorontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën of virussen die via de neus of mond in het lichaam terechtkomen. Op plaatsen waar veel kinderen samenkomen (bijvoorbeeld een kinderdagverblijf) kunnen ziektekiemen gemakkelijker verspreid worden.
Wanneer moet ik naar de dokter bij een gehoorgangontsteking? In de meeste gevallen gaat een oorontsteking vanzelf over. In sommige gevallen moet u contact opnemen met uw huisarts.
Oorpijn kan zich ook zonder een ontsteking van het middenoor of de gehoorgang voordoen. De oorzaak van deze pijn kan echter ook in het aangrenzende kaakgewricht liggen. Door gemeenschappelijke zenuwen kan een kaakgewrichtspijn als oorpijn worden waargenomen.
Je kunt het gevoel hebben dat het oor dichtzit, of abnormale gehoorsensaties (bv.zoemend geluid), jeuk en/of duizeligheid ondervinden.Een harde prop kan ook pijnlijk zijn. Douchen of zwemmen zal de klachten vaak plots versterken omdat water de oorprop doet zwellen.
Warme stoom kan ook een goede manier zijn om water uit je middenoor te verwijderen. De gemakkelijkste manier om deze methode te gebruiken is door een lange, warme douche te nemen.
Wanneer verkoudheid de oorzaak is kunt u een ontzwellende neuspray (xylometazoline) gebruiken die de gezwollen slijmvliezen weer laten slinken zodat uw oor weer open gaat. Denkt u dat er sprake is van een oorsmeerpropje? Bij de huisarts kunt u laten controleren of dit het geval is.
Het spoelen van de neus met zout water is niet alleen de beste manier om de neus schoon te maken, het zorgt er ook voor dat uw kind weer vrijer kan ademhalen. Bovendien blijkt een oorontsteking bij regelmatig spoelen beter te genezen.
In de meeste gevallen gaat het om een ontsteking in de gehoorgang of het middenoor. Soms betreft het een trauma, zoals een slag op het oor of een plotse drukstijging (barotrauma), zoals bij een ontploffing of bij het duiken. Ook koude lucht of wind kan leiden tot pijn.
Oorpijn bij slikken
Een veelvoorkomende oorzaak van oorpijn bij het slikken is een oorontsteking. De meeste oorontstekingen worden veroorzaakt door een bacteriële of virale infectie in het middenoor. Ze veroorzaken meestal zwelling, vochtophoping en irritatie in uw oor, wat pijn kan veroorzaken.