Vitamine K2 is vooral belangrijk voor de bloeddruk, omdat het onze bloedvaten schoon houdt en onze bloedstolling reguleert.
Naast vitamine D helpt ook magnesium bij de verlaging de bloeddruk. Magnesium is een mineraal dat onder andere nodig is voor de vorming van botten en spieren, maar ook een grote rol speelt bij de overdracht van zenuwprikkels en een goede werking van de spieren.
Natuurlijke methodes
Verder zijn er nog een aantal natuurlijke methoden die je kunnen helpen bij het verlagen van je bloeddruk: Minder zout en minder suiker gebruiken. Eet minder rood vlees. Eet meer vezels.
Er zijn redelijk sterke aanwijzingen dat er een verband is tussen vitamine D en bloeddruk: lagere metabolietspiegels zijn geassocieerd met hogere bloeddruk en ook biologisch is het verband plausibel.
Lagere bloeddruk
Proefpersonen die 3 maanden lang dagelijks 368 milligram magnesium innamen hadden een daling van 2 mmHg van de bovendruk (systolische druk). De onderdruk (diastolische druk) daalde met 1,78 mmHg.
In rust zal de bloeddruk weer dalen. Bij een hoge bloeddruk is sprake van een constante verhoogde druk op de bloedvaten. Uit onderzoek blijkt dat training bij mensen met hypertensie de bloeddruk in rust verlaagt.
Mensen die vitamine B12 injecties gebruikten waren uitgesloten. Bij het begin van het onderzoek werd al gevonden dat hoe hoger de waarde van vitamine B12, hoe hoger ook het cholesterol (en hoe meer medicatie daarvoor), hoe hoger de bloeddruk en hoe slechter de nierfunctie.
Het DASH-dieet is laag in zout, maar het is geen standaard zoutarm dieet. Het bestaat uit voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsvezels en mineralen die je bloeddruk verlagen. Dit zijn de mineralen kalium, calcium en magnesium.
Sommige kruidenthee zoals zoethoutthee of sterrenmix kunnen ook de bloeddruk verhogen. Drink ze daarom niet te veel en wissel het af met andere dranken uit de Schijf van Vijf, zoals water, koffie en melk.
Water houdt je bloeddruk op peil
Een hoge bloeddruk is ongezond. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die voldoende water drinken een lagere bloeddruk hebben.
Zuivelproducten, met name yoghurt, kunnen bloeddruk verlagen. Reden is dat zuivelproducten een scala aan micronutriënten bevatten die betrokken zijn bij de regeling van de bloeddruk, zoals calcium, magnesium en kalium.
Hoe zit het met gember en een hoge bloeddruk? Deze specerij kan de bloeddruk verlagen maar beïnvloedt ook de werking van bloedverdunners. Het is daarom de vraag of en wanneer je gember mag gebruiken. Gember heeft twee belangrijke eigenschappen: het houdt je bloedsuikerspiegel in balans en verlaagt de bloeddruk.
Ook zorgt kalium ervoor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken. Kalium verlaagt de bloeddruk bij mensen met een hoge bloeddruk. Voor verlagen van de bloeddruk is het niet alleen belangrijk om de kaliuminname te verhogen, maar ook om de zoutinname te verlagen.
Vitamine D is een essentiële vitamine die uw hart in goede conditie houdt. U haalt deze vitamine uit voeding, zoals vette vis, kaas of margarine, maar ook zonlicht zorgt voor een boost.
Regelmatig paracetamolgebruik verhoogt bloeddruk en daarmee CV-risico. Een regelmatige dagelijkse inname van 4 gram paracetamol per dag verhoogt de systolische bloeddruk met zo'n 5 mm HG bij personen met hypertensie.
Koffiedrinken heeft geen klinisch relevant effect op de bloeddruk.
Verder bevatten komkommers veel kalium, magnesium en ook vezels. Deze werken goed bij het onder controle houden van de bloeddruk. Of je nu een lage-, of juist hoge bloeddruk hebt, dit is in beide gevallen goed te behandelen met komkommer.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
U heeft een te hoge bloeddruk als u in rust een bovendruk van 140 of hoger heeft. Bij mensen boven de 70 jaar is in rust een bovendruk van maximaal 150 nog gezond. De oorzaak van een te hoge bloeddruk wordt meestal niet gevonden. Wel hebben oudere mensen er vaker last van dan jonge mensen.
Meestal is je bloeddrukwaarde in de middag hoger dan in de avond of ochtend. Meet je bloeddruk daarom altijd meerdere keren per dag, over verschillende dagen.
Zout eten kan de bloeddruk verhogen. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Vermijd kant- en klare producten, deze bevatten vaak veel vet en zout.
Door bloedarmoede kun je last hebben van bijvoorbeeld moeheid, duizeligheid, hartkloppingen en oorsuizen. Ook kan het tekort aan vitamine B12 neurologische gevolgen hebben, zoals tintelingen in de vingers (paresthesie), geheugenverlies, coördinatiestoornissen of spierzwakte in de benen.