In de nacht van 25 september trokken 2398 soldaten zich terug naar bevrijd gebied achter de rivier. Operatie Market Garden was een uiterst ambitieuze operatie en mislukte uiteindelijk vanwege weersomstandigheden, communicatieproblemen en de verrassend sterke Duitse tegenstand nabij Arnhem.
Drie geallieerde luchtlandingsdivisies zouden worden afgeworpen rond de Nederlandse steden Eindhoven, Arnhem en Nijmegen en de weg vrijmaken voor het 30e Legerkorps dat uit het zuiden zou oprukken.
Naar schatting wachten zesduizend slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland nog op identificatie: 4500 militairen en 1500 burgers. Veel militairen die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog kregen ter plekke een veldgraf: in tuinen, bij bospaden of langs wegen.
In 1944 bedacht de Engelse commandant Montgomery een gedurfd plan met de codenaam Market Garden. Als geallieerde parachutisten de bruggen over de rivieren in Nederland zouden veroveren op de Duitsers, konden tanks oprukken en via Noord-Duitsland de aanval op Berlijn inzetten.
Bij de Slag om Arnhem sneuvelen 1800 Britse en Poolse militairen. Aan de Duitse kant komen ongeveer 1800 militairen om. Tijdens de gevechten vallen er ook burgerslachtoffers. Ongeveer 1000 burgers komen om het leven bij deze gevechten.
In de nacht van 25 september trokken 2398 soldaten zich terug naar bevrijd gebied achter de rivier. Operatie Market Garden was een uiterst ambitieuze operatie en mislukte uiteindelijk vanwege weersomstandigheden, communicatieproblemen en de verrassend sterke Duitse tegenstand nabij Arnhem.
Het wordt beschouwd als de grootse militaire operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. De operatie bestond uit twee delen, een grootschalige luchtlandingsoperatie (Market) en een grondoffensief vanuit België (Garden).
De Hongerwinter. De Hongerwinter in Nederland was de winter aan het eind van de Tweede Wereldoorlog van 1944 tot 1945 met een grote schaarste aan voedsel en brandstof. Het leidde, met name in de steden van West-Nederland, tot hongersnood. 20.000 mensen kwamen om door honger en kou.
codenaam voor het geallieerde grond- en luchtoffensief tegen de bezetters,in september 1944, vanuit Zuid-Nederland naar het Noorden. De codenaam betekent letterlijk: tuinderij.
Belangrijkste gevolgen van Market Garden
De geallieerden verloren in ruim een week liefst 17.000 man. De Duitsers hadden tussen de 8.000 en 13.000 doden te betreuren. Indirect kostte, zo stelt historicus Antony Beevor in zijn boek De Slag om Arnhem (2018), Operatie Market Garden ook duizenden verzetsmensen het leven.
Eindhoven werd op 18 september 1944 door de Amerikanen bevrijd.
Het bombardement op Arnhem van de United States Army Air Forces vond plaats op 22 februari 1944. Het betrof een vergissingsbombardement, de eigenlijke doelwitten waren Kleef en Goch. Er vielen 60 doden.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden zweefvliegtuigen gebruikt om soldaten snel en verrassend op een bepaalde plaats te brengen. De Duitsers gebruikten het eerst zweefvliegtuigen bij de aanval op het Belgische fort Eben-Emael en later bij luchtlandingen op Kreta.
Enkele jaren later verfilmde de Engelse regisseur Richard Attenborough dit boek in een cultfilm, bekend als A Bridge Too Far (1977). Met de brug in deze titel werd de Rijnbrug bedoeld in Arnhem, die voor de geallieerden een onneembare stelling bleek te zijn.
Het was voor de geallieerden en Nederland grotendeels een mislukking doordat de brug in Arnhem over de Rijn niet kon worden ingenomen. Mede hierdoor werd het noorden en westen van Nederland niet bevrijd en kreeg te maken met de hongerwinter. 30.000 man incl. operaties in Noord-Brabant.
Meer dan de helft van de NSB'ers woont in Noord-Drenthe en een derde in Zuidoost-Drenthe.
Er werd veel gevochten bij de Grebbeberg, de IJssel- en Maaslinie, de Peellinie, de Moerdijkbruggen en Den Haag. Na het bombardement op Rotterdam op 14 mei was de situatie uitzichtloos voor Nederland. Op 15 mei capituleerde het Nederlandse leger, met uitzondering van Zeeland.
Slechts 600 Britste parachutisten wisten onder leiding van luitenant-kolonel John Frost de brug bij Arnhem te bereiken. Er volgden hevige gevechten om de brug in Britse handen te houden, maar na vier dagen bleek de tegenstand van het Duitse leger te sterk en moesten de Britten bij de brug zich overgeven.
Operatie Market Garden was een gewaagd plan bedacht door de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery. Het doel van zijn plan was om met het droppen van parachutisten de bruggen over Maas, Waal en Rijn in Nederland in handen te krijgen.
In het najaar van 1944 werd het zuiden van Nederland bevrijd door het Engelse, Amerikaanse, Canadese en Poolse leger. Deze samenwerkende legers werden de 'geallieerden' genoemd. Het gebied ten noorden van de grote rivieren was nog niet bevrijd; een gewaagde poging daartoe mislukte in september.
Bevrijding Zuid-Nederland
Het eerste deel van Nederland dat bevrijd wordt is het zuiden. Op 14 september 1944 staan Amerikaanse militairen in Maastricht.
Op 15 augustus 1945 was de Tweede Wereldoorlog echt ten einde, toen ook Japan zich had overgegeven. Japan capituleerde uiteindelijk ook door middel van de nucleaire aanvallen op Hiroshima en Nagasaki. Er zijn in deze oorlog tussen de 50 en 70 miljoen mensen gestorven.