Bij een koortslip krijgt u een rood plekje met blaasjes. De blaasjes zijn gevuld met vocht. Het plekje kan jeuken, tintelen, branden of pijn doen. Soms voelen mensen eerst een tintelend of branderige pijn en ontstaan daarna pas de blaasjes.
Een beginnende koortslip voel je als een tintelend, brandend, jeukerig plekje op je lippen. Hierna ontstaan er huidafwijkingen: het tintelende plekje wordt een bultje en hierna een blaasje. Het herpesblaasje is fragiel en gevuld met vocht. Na een paar dagen droogt het blaasje in en ontstaat er een korstje.
Wil je het genezingsproces versnellen, dan doe je er goed aan om direct vanaf het begin dat je de koortslip voelt opkomen een antivirale crème te smeren. Het idee hierachter is dat deze de uitbraak beperkt. Echter bij veel mensen blijkt dit niet zoveel te doen. Heb je blaasjes, dan kan je overgaan op een zinkzalf.
"Een koortslip wordt veroorzaakt door een herpesvirus. Alleen dragers van het virus kunnen een koortslip krijgen. Als je eenmaal besmet bent, draag je dit virus je hele leven bij je." "De eerste keer dat je besmet raakt, geeft het meestal nog niet zoveel klachten.
Het kan twee tot twaalf dagen duren vooraleer er blaasjes verschijnen. Het kan beginnen met een gezwollen lip waaruit er kleine blaasjes gevuld met vocht ontstaan. In het wit-geelachtig vocht zit het enorm besmettelijke virus.
Zoen, bef of pijp dus even niet als je een koortslip hebt, maar wacht totdat alle klachten helemaal verdwenen zijn.
Heb je last van ingedroogde blaasjes of korstjes, dan kun je een neutrale zalf of crème gebruiken op basis van vaseline. Dit is geen geneesmiddel, maar het helpt wel om de korstjes te verzachten. Je kunt zo vaak smeren als je wilt. Breng de crème voorzichtig aan en smeer het niet uit.
Om je koortsblaasje te laten drogen en genezing te bevorderen, kan een beetje witte tandpasta nuttig zijn. Laat het de hele nacht op het blaasje zitten en spoel de volgende ochtend af.
Wanneer iemand een koortslip heeft kan het ook via speeksel of orale seks worden overgedragen op de geslachtsorganen. Andersom kan het virus ook een koortslip veroorzaken door oraal seksueel contact. Condooms maken de kans op herpesoverdracht kleiner, maar beschermen niet 100%.
Het duurt meestal drie tot negen dagen voordat de klachten ontstaan. U krijgt dan bijvoorbeeld een ontsteking van mond en lippen. Soms komt de infectie ook via uw bloed in de rest van uw lichaam. Dan kunt u zich ziek voelen en koorts krijgen.
Een koortslip kan meestal geen kwaad. De blaasjes genezen meestal vanzelf binnen 10 dagen. Er ontstaat geen litteken. Voor sommige mensen kan herpes wel gevaarlijk zijn.
Als iemand met een 'actieve' koortslip (koortslip met blaasjes) in aanraking komt met een baby, bijvoorbeeld door de baby te knuffelen, kan de infectie overgedragen worden. De besmettelijkheid blijft bestaan totdat de blaasjes helemaal ingedroogd zijn of totdat er een korstje op zit.
De incubatietijd (= de tijd tussen binnendringen van het virus en de eerste ziekteverschijnselen) is 2 dagen tot 2 weken. Gemiddeld is het 1 week. Bij pasgeboren baby's kan een koortslip een ernstige herpes infectie veroorzaken. Vooral in de eerst vier levens weken kan dit erg gevaarlijk zijn.
Besteed aandacht aan de balans tussen arginine en lysine.
Door de inname van arginine en lysine in balans te houden, kan je gezond blijven én de kans op een koortslip verminderen. Voorbeelden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan arginine zijn noten, zaden, volle granen, knoflook, chocolade, rozijnen en bosbessen.
Hoe verspreidt een koortslip zich? Het koortslipvirus kan zich verspreiden door direct huidcontact. Het treedt het lichaam binnen door het slijmvlies in uw mond of een beschadigde huid. Het sluimert vervolgens in een groep zenuwcellen ter hoogte van uw slaap, tot een koortslipprikkel het wakker maakt.
Breng ijs (ijsblokjes in een vochtige handdoek) of een coldpack rechtstreeks aan op het besmette gebied gedurende een paar minuten, meerdere keren per dag. Dit kan de ontsteking van het koortsblaasje verminderen en tijdelijke verlichting bieden.
Een koortslip komt meestal na de eerste aanval steeds weer terug , vooral bij bepaalde omstandigheden waarbij uw weerstand verlaagd is. Klassieke voorbeelden zijn stress, griep, menstruatie en zonblootstelling. Meestal verloopt een dergelijke recidief aanval zeer mild.
Vermijd orale seks om herpes genitalis te voorkomen. Zoen en knuffel niet of gebruik een speciale koortslip pleister. Gebruik alleen jouw eigen keukengerei, dus ook glazen. Zorg dat anderen deze niet gebruiken en was deze goed af.
Zout kan de koortslip laten verdrogen, maar het kan ook pijnlijk zijn op uw huid. Bovendien remt zout het virus of de verspreiding ervan niet. Vaseline kan de huid helpen verzachten en een beschermende laag bieden tegen vochtverlies. Het remt het virus niet.
Een Nieuw-Zeelandse studie, gesponsord door een bedrijf dat honingproducten op de markt brengt, toont aan dat je net zo goed Kanuka-honing op een koortsblaasje kan smeren als antivirale zalf. De blaasjes verdwijnen in beide gevallen na ruim een week.
Een koortslip is een uitslag op of rond de lippen veroorzaakt door een virus (herpes labialis). De aandoening is al besmettelijk 3 dagen voordat de blaasjes verschijnen en blijft dat totdat de zweertjes verdwenen zijn. Personen die regelmatig last hebben van een koortslip, hebben dat gemiddeld 3 keer per jaar.
U krijgt dit virus vaak voor het eerst in de kindertijd of in de vroege volwassenheid en kan koorts en zweertjes in de mond veroorzaken. Ongeveer een derde van de mensen die deze 'primaire' infectie krijgt, ontwikkelt op latere leeftijd een koortslip.
Een beginnende koortslip start met een branderig, jeukend en/of tintelend gevoel rondom de lip. Vanaf dit moment kan het virus al besmettelijk zijn. Na bepaalde tijd, dit kan enkele uren of enkele dagen duren, komen er blaasjes op de lip.
Bij een koortslip krijgt u blaasjes, meestal op of rond de lippen. De blaasjes jeuken, branden, tintelen of doen pijn. Een koortslip komt door het herpesvirus. Dit virus blijft altijd in het lichaam zitten.