Het strottenhoofd is een orgaan in de hals. Het speelt een rol bij de ademhaling, het maken van geluid en bescherming van de luchtpijp. De medische naam voor strottenhoofd is larynx.
Het strotklepje of epiglottis is een dun, dekselachtig kraakbeenklepje, bedekt met een slijmvlies, dat zich aan de basis van de tong bevindt. Dit klepje controleert de toegang tot de ruimte tussen de stembanden en vormt in feite de ingang van de glottis.
Het bevindt zich tussen het gebied onder de kin en boven de luchtpijp. Het strottenhoofd heeft vier belangrijke functies: Het openhouden van de luchtweg, zodat er lucht in de longen kan komen. Het afsluiten van de luchtweg om te voorkomen dat eten en drinken in de longen terecht kunnen komen.
Het strottenhoofd bestaat uit een aantal kraakbenen onderdelen die verbonden zijn met pezen en spieren. Het strottenhoofd is in de hals opgehangen aan het tongbeen (os hyoideum). De voorzijde van het strottenhoofd is in de hals zichtbaar als de adamsappel, bij mannen meer dan bij vrouwen.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.
slikklachten, zoals moeilijk kunnen slikken, pijn bij het slikken of vaak verslikken. veel slijm in de keel. het gevoel dat er iets blijft hangen in de keel. klachten aan 1 of beide oren, zoals dichte oren, slecht horen, pijn die van de keel naar de oren straalt.
Als het gevoel van slijm in de keel niet verdwijnt of als er klachten bijkomen, maak dan een afspraak bij een KNO-arts. Er kan soms namelijk wel een lichamelijke oorzaak zijn voor uw klachten. De KNO-arts kan op eenvoudige wijze de keel bekijken met een fiberscopie: Zie voor meer informatie: keelonderzoek via de neus.
Mogelijke klachten kunnen zijn: het gevoel van een slijmprop in de keel die niet weggeslikt kan worden; een gevoel dat er een graat of een korreltje in de keel zit; een branderige, pijnlijke of geïrriteerde keel.
De keel is een holte in het hoofd van de mens en volgt direct na de mond vlak voor de slokdarm. Het is de plaats waar de ademhaling en voedselafvoer naar de maag elkaar kruisen. De keel heeft twee organen die beide tot een ander systeem behoren; de farynx en de larynx.
In een klein aantal gevallen is het verloop ernstiger. De keelpijn neemt toe, en kan zo erg zijn dat men onduidelijk spreekt, niet meer kan slikken en het speeksel uit de mond loopt. Er treedt kortademigheid op, met een piepende en gierende ademhaling doordat de zwelling de luchtdoorstroming belemmert.
Epiglottitis is een acute, meestal infectieuze ontsteking van de epiglottis en de omliggende supraglottische structuren. Het beeld wordt gekarakteriseerd door keelpijn, pijn bij het slikken en een omfloerste stem.
medicijn. Als er sprake is van een infectie met een bacterie, kan uw arts een antibioticakuur voorschrijven. Bij een infect met een schimmel, kan een antischimmel medicijn voorgeschreven worden. Bij irritatie van de stembanden kan uw arts een ontstekingsremmer voorschrijven (prednison) om deze irritatie te remmen.
De slokdarm (oesofagus) is een buisvormige verbinding van de keelholte naar de maag. De slokdarm is ongeveer 30 centimeter lang en hoort bij het spijsverteringskanaal. Bij slokdarmkanker is een kwaadaardige tumor (gezwel) in de slokdarm ontstaan.
Het ringkraakbeen, zegelringkraakbeen, cartilago cricoides of cricoïd is een kraakbeenring onder in het strottenhoofd. De kraakbeenringen direct onder het ringkraakbeen zijn de kraakbeenringen van de luchtpijp (trachea).
De nervus vagus (N X), een gemengde zenuw, speelt een rol bij de regeling van de slokdarmfunctie, het gevoel in de keel, de spieren van de stembanden en bij het slikken.
Door een zwakke plek tussen de spieren van de slokdarmingang ontstaat een uitstulping van de slokdarmwand (divertikel) waardoor klachten kunnen ontstaan van moeilijk slikken, opgeven van doorgeslikt voedsel, borrelende geluiden aan de hals, slijm in de keel, vermagering, stinkende adem, verslikken en hoesten als u gaat ...
Globus (een brokgevoel in de keel) komt vaak voor. Veel patiënten zijn hierover ongerust, maar over het algemeen is het een onschuldig probleem. Het globusgevoel zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd. Hierdoor ontstaat de neiging steeds te schrapen, te kuchen of vaak te slikken.
Symptomen corona (algemeen)
Hoofdpijn. Verkoudheidsklachten, zoals een verstopte neus of loopneus. Keelpijn. Droge hoest.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Voorbeelden zijn karne- melk, yoghurt, sojamelk, kwark en Biogarde; • gebruik voedingsmiddelen die slijmoplossend werken bijvoorbeeld ananassap, (donker) bier, rode wijn en kamillethee; • als u last heeft van slijmvorming na het eten of drinken, kan het helpen uw mond na de maaltijd met water te spoelen.
Als je goed rechtop zit zal er veel minder spanning op je keel zijn. Ook massage van de nek en keel spieren kan helpen om de spieren te ontspannen. Daarnaast is bewust en ontspannen gapen ook een ideale manier om de spieren in de keel los te laten.
Vaak kan het globusgevoel verlicht worden door wat te eten, te drinken of te huilen. Ook kan gapen verlichting geven. Dan beweegt het strottenhoofd omlaag, waarbij de spiergroep die zich normaal aanspant tijdens het spreken en slikken zich ontspant.
Symptomen van chronische stress zijn slecht slapen, prikkelbaarheid, gespannenheid, de neiging om je terug te trekken, verminderde eetlust of net meer zin in zoet, humeurigheid en vermoeidheid. Ook ben je gevoeliger voor pijn.