Purpura is een huidaandoening van rode of paarsgekleurde plekken die niet verbleken wanneer op de huid gedrukt wordt. De vlekken worden veroorzaakt door bloedingen onder de huid als gevolg van trombocytenaandoeningen, vaataandoeningen, stollingsstoornissen of andere oorzaken.
Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden. De eerste keus bestaat meestal uit corticosteroiden (prednison of dexamethason). Als u geen klachten heeft en de bloedplaatjes nog voldoende hoog, zal de arts eerst afwachten. U blijft wel onder controle.
Oorzaak van onderhuidse bloedingen
De oorzaken van deze thrombocytopenie moeten gezocht worden in een gestoorde aanmaak van bloedplaatjes in het beenmerg (bijvoorbeeld na een bestraling), of in een versterkte afbraak (bijvoorbeeld bij een overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen of na infecties).
In de huid zitten heel kleine bloedvaatjes, ook wel haarvaatjes genoemd. Als deze haarvaatjes beschadigen of openbreken, lekt er bloed de huid in. De onderhuidse bloedingen die hierdoor ontstaan, worden petechiën genoemd. Petechiën komen relatief vaak voor en zijn meestal niet ernstig.
Purpura van Henoch-Schönlein is een ontsteking van de kleine bloedvaatjes van vooral huid, darmen en/of nieren. De term 'purpura' verwijst naar het spontaan voorkomen van bloedingen in de huid.
Wat is capillaritis ? Capillaritis verwijst naar een onschuldige huidaandoening die ontstaat door een lekkage en ontsteking van de kleine haarvaatjes in de huid. Hierdoor zien we kenmerkende roodbruine vlekjes in de huid. Een andere naam is purpura pigmentosa.
Een blauwe plek is een bloeduitstorting op uw huid. De meest voorkomende oorzaak van een blauwe plek is een klein trauma door bijvoorbeeld het stoten van uw been. Andere soorten blauwe plekken zijn petechiën en purpura, dit zijn verkleuringen van de huid die vaak als symptoom voorkomen bij onderliggende ziektes.
Bloedblaasjes kunnen alleen behandeld worden bij een temperatuur tussen de 6 en 20 graden(buiten temperatuur). Anders knappen de vaatjes weer open door warmte of kou. Omdat het goedaardige vaatverwijdingen zijn, die geen klachten geven, is het medisch niet noodzakelijk om te behandelen.
Niet wegdrukbare rode vlekken duiden op vasculitis, een ontsteking van de bloedvaatjes van de huid. Sommige mensen met rode vlekken hebben ook algemene klachten, zoals ziek zijn, onwel bevinden en koorts. De vorm en uitgebreidheid van de huiduitslag geeft vaak wel een aanwijzing voor de oorzaak.
Symptomen van een bloeding
Bij een inwendige bloeding is er geen bloed zichtbaar, maar je kunt het wel herkennen aan de volgende symptomen: Pijn. Misselijkheid. Braken.
Bloedverdunners hebben altijd deze bijwerkingen: Wondjes blijven langer bloeden. U krijgt makkelijker blauwe plekken. Ook krijgt u bijvoorbeeld sneller een bloeding in uw oogwit, een bloedneus, een bloedende aambei of een darmbloeding.
Een tekort aan bloedplaatjes wordt ook wel trombocytopenie genoemd. Bij tekort aan bloedplaatjes ontstaan stollingsproblemen in het lichaam. Deze kunnen verschillende verschillende ziekteverschijnselen veroorzaken zoals onderhuidse bloedingen, neusbloedingen of heftige menstruaties.
Behandeling van een bloeduitstorting is vaak niet nodig. Bij een bloeduitstorting in de schedel is het wel belangrijk om contact met je huisarts op te nemen.
Wat is het? Vasculitis is een aandoening waarbij het eigen immuunsysteem de bloedvaten aanvalt. Hierdoor geraken de bloedvaten ontstoken en beschadigd. Afhankelijk van de grootte en de plaats van de aangetaste bloedvaten, zijn er veel verschillende vormen met zeer diverse beelden.
ITP is een auto-immuunziekte die gepaard gaat met een verlaging van de trombocyten met als gevolg een bloedingsrisico. Behandeling start pas als de trombocyten gevaarlijk laag worden. Prednison is de eerste keus en een derde van de patiënten kan hiermee genezen worden.
Petechiën, ook wel purpura genoemd, zijn kleine paarse verkleuringen van de huid. Ze worden veroorzaakt door een bloeding in de huid. Er is een verschil met een blauwe plek: bij petechiën zit de bloeding oppervlakkiger in de huid. Petechiën zijn kleiner dan 2 millimeter.
Overmatige stress kan resulteren in 'stress uitslag' of netelroos. Netelroos bestaat uit verhoogde, roodkleurige plekjes of striemen. Het kan jeuken, soms ook tintelen of een brandende sensatie oproepen. Al treedt netelroos in de meeste gevallen op in reactie op een allergene stof.
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
Huiduitslag door stress
Stressuitslag verschijnt vaak als verhoogde rode bultjes, netelroos genaamd. Ze kunnen elk deel van het lichaam aantasten, maar vaak zien we stressuitslag op het gezicht, de nek, de borst of de armen.
Een bloedblaar ziet er niet wit uit, maar krijgt een rode kleur. Na verloop van tijd wordt de kleur nog donkerder. Bloedblaren zijn er in verschillende soorten en maten. Je kunt een kleine, maar ook een grote bloedblaar krijgen.
Aangezien bloedblaasjes onschuldig zijn, hoef je ze dus niet te behandelen. Ze verdwijnen niet vanzelf en je kunt ze helaas ook niet zelf verwijderen. Je kunt het ontstaan daarnaast niet afremmen of voorkomen.
Angioma, bloedblaasjes of bloedvaatjes zijn goedaardige tumoren. Het komt vaak voor bij oudere mensen. Echter zien we als huidtherapeuten deze aandoening steeds vaker bij jonge mensen terug op het lichaam. Het begint met kleine rode of donkerblauwe puntjes.
In de meeste gevallen hebben blauwe plekken een relatief onschuldige oorzaak. Toch kunnen deze onderhuidse bloedingen wijzen op een ernstigere onderliggende aandoening. Voorbeelden hiervan zijn bloedvergiftiging en bloedstollingsafwijkingen zoals hemofilie en de Ziekte van Willebrand.
Hoe meer zuurstof de rode bloedcellen bevatten, hoe roder het bloed. Als een rode bloedcel in de haarvaten zuurstof heeft afgestaan stroomt het zuurstofarme bloed via het aderstelsel naar de longen om daar weer zuurstof op te nemen. Het zuurstofarme bloed geeft de aderen onder de huid hun blauwige kleur.
De medische term voor een blauwe plek is hematoom. Wanneer de kleine onderhuidse vaatjes door een klap openscheuren, ontstaat een poel van bloed. Als deze poel vlak onder de huid zit, is het hematoom rood, als de poel wat dieper zit, is het hematoom blauw.