Wijn was atrum (rood), candidus (wit) of rosatum (rosé) en er waren vele verschillende wijnen verkrijgbaar. Een leuke vaststelling is dat de Romeinen reeds een sterke notie hadden van terroir, of ze vonden althans dat wijn uit de ene streek beter was dan uit de andere.
Romeinse wijn wordt maar al te vaak bestempeld als mulsum, een wijn op smaak gebracht met honing en kruiden. Bij tal van antieke auteurs zijn recepten voor deze drank te vinden. De indruk ontstaat zo dat de Romeinen slechts wijnen met kruiden dronken, maar dat is niet correct.
De Romeinen dronken vooral water en wijn. Wijn was goed te betalen, maar echte goede wijn was heel duur en alleen voor de rijken. Ook melk was duur, omdat het moeilijk was een koe te onderhouden, en er niet zo heel veel koeien waren in Italië.
De Romeinen dronken niet alleen wijn om te genieten, maar ook om dichter bij de goden te komen. De drank kwam rechtstreeks van wijngod Bacchus zelf. Dat er zo veel wijn verbouwd werd, was zeker ook te danken aan de interne stabiliteit van het Romeinse Rijk.
Zowel de Grieken als de Romeinen dronken wijn gemengd met water. Voor beide gold dat het, dit keer letterlijk, barbaars was als je pure wijn dronk. Barbaars in de zin van niet-Grieks, niet-Romeins: Germanen en Kelten, die dronken onversneden wijn.
Het bier was vooral bestemd voor het gewone volk. De Romeinse historicus Tacitus (ca. 56-117) schreef kort na Christus over de Germanen en zei: 'De Germanen hebben een vreselijk brouwsel gemaakt van gerst of tarwe, een brouwsel dat slechts in de verte lijkt op wijn.
Na het avondeten drinken Grieken vaak koffie met gebak in een café.Qua alcoholische dranken is ouzo erg bekend, dat is een anijslikeur met een hoog alcoholpercentage. Bijna overal in Griekenland wordt ouzo gestookt, meestal in kleine hoeveelheden en op ambachtelijke wijze.
De Bijbel is heel duidelijk als het gaat om alcoholgebruik. De Bijbel wijst alcoholgebruik niet af, maar alcoholmisbruik wel. Wijn komt veelvuldig voor, zowel positief als negatief. Het meest gebruikte argument voor christenen om te drinken is het feit dat de Here Jezus water in wijn veranderde (Johannes 2).
In een fles wijn zitten zes standaardglazen alcohol. Als je iedere dag wijn – of elke andere soort alcohol – drinkt, zal het risico op veel soorten kanker toenemen, waaronder borst-, darm-, long-, keel-, en slokdarmkanker.
Gevolgen van dagelijks alcohol drinken
Alcohol is slecht voor je gezondheid en verhoogt je risico op kanker, beroerte, impotentie en onvruchtbaarheid. Overmatig alcoholgebruik kan negatieve gevolgen hebben voor je relaties en je dagelijkse bezigheden, zoals school, studie of werk.
Oorspronkelijk worden broodachtige vlaaien van spelt met wat zout als ientaculum (ontbijt) gegeten, bij de welstellenden ook eieren, kaas en honing. Daarbij dronk men melk en at men fruit. Er werd ook graag moretum, een soort kruidenkwark, gegeten bij het brood.
Behalve graan aten de soldaten varkensvlees, rundvlees, vis (o.a. snoek en mosselen) en kaas.
De Romeinse goden
De belangrijkste Romeinse goden waren de oppergod Jupiter (hemelgod, vader van de godenfamilie en schutspatroon van Rome), Júno (zijn echtgenoot), Minérva (de godin van alle verstandelijke en handvaardige kundigheden) en Mars (de god van de oorlog en de groeikracht in de lente).
In rode wijn zitten namelijk antioxidanten die de hoeveelheid stikstofmonoxide in het lichaam doen toenemen.Dit zorgt ervoor dat bloedvaten zich ontspannen en dat de bloeddruk afneemt. Alcoholvrije rode wijn is bovendien nog gezonder, aangezien alcohol het bloeddrukverlagende effect juist afremt.
Rode wijn wordt nog steeds het meest gedronken. Hoewel witte wijn lange tijd is gedegradeerd tot het jongere broertje van rode wijn, is het een feit dat steeds meer consumenten belangstelling hebben voor deze wijnsoort.
Retsina wijn wordt door heel Griekenland gemaakt, maar het belangrijkste productiegebied ligt in het centrale gedeelte van Griekenland en Attika. Retsina wijn wordt gemaakt van de Savatiano en Roditis druif. Retsina wijn past goed bij Grieks eten en kan het beste koud worden geserveerd.
Is elke dag een fles wijn drinken nog oké? Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid. Als je toch wilt drinken, adviseren zij om het bij één glas per dag te houden en zeker niet elke dag een fles wijn te drinken.
Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes.
Roken is wat dat betreft slechter voor de gezondheid dan alcohol drinken. Roken veroorzaakt bijna tien procent van al het gezondheidsverlies onder Nederlanders. Mensen die roken zijn dus veel meer jaren in hun leven ziek. Alcohol veroorzaakt iets minder vaak problemen bij Nederlanders.
Alles dat schade toebrengt aan psyche en lichaam en hierdoor de krachten van de mens aantast (teksten: al-Nisaa' 4:29; al-Baqarah 2:195) is verboden. Ook het kopen van alcohol is 'haram'.
Het hangt ervan af hoe je het geloof belijdt." Het alcoholverbod geldt alleen voor moslims. Van de islam mogen niet-moslims wel alcohol drinken. In veel moslimlanden is het daarom ook toegestaan, als het maar niet in het openbaar is, vertelt Berger.
Het is al lang bekend dat bierdrinkers een andere levensstijl hebben dan wijndrinkers. Deze studie toont dus helemaal niet aan dat wijn gezonder is dan bier. Het hangt ervan af hoeveel je drinkt en wat je andere eet- en leefgewoonten zijn.
Ontbijten in Griekenland
In de meeste gevallen besteden de Grieken niet veel aandacht aan het ontbijt. Wanneer er wel wordt ontbeten, bestaat de maaltijd vaak uit een simpel broodje met een kopje koffie. Zowel de ijskoffie als het 'gewone' kopje koffie zijn beide populair.
Het beroemdste ovengerecht uit de Griekse keuken is ongetwijfeld moussaka. Het traditionele gerecht wordt bereid met aubergines, aardappels en gehakt. Overgoten met bechamelsaus en op smaak gebracht met uien, kruiden, tomaten en wijn.
“Vasten in de Grieks-Orthodoxe kerk houdt in dat je geen vlees en geen vis met bloed eet. Een groot deel van de vastenperiode mag je alleen vegan eten. Op de strengste dagen mag je zelf geen olijfolie gebruiken.