De gemiddelde zitdiepte van een bank is 55 cm. Een diepere zitdiepte zorgt voor onderuitzakken, terwijl minder zitdiepte zorgt voor een rechtere houding. Er is echter wel een ideale zithouding, namelijk: een hoek tussen de 95 en 105 graden. Daarmee ontlast je namelijk je rugwervels en voorkom je rugklachten.
Je kunt hiervoor het beste schaal 1:50 aanhouden. Dit kun je thuis zelf doen, maar onze specialisten en adviseurs kunnen je daar eventueel ook bij helpen. Rekenhulp: deel het aantal daadwerkelijke centimeter door 50, dan krijg je de maat die je moet tekenen in centimeter. Voorbeeld: Je bank is 230cm breed.
Als een platte hand tussen de binnenkant van de knieholte en de zitting kan worden geplaatst, dan is de zitdiepte juist. De zitdiepte van de meeste bankstellen is te diep. Vanuit het oogpunt van vormgeving worden bankstellen standaard met een zitdiepte van 53/54 cm gemaakt.
Het beoordelen van de kwaliteit van een bank zit hem in het bekijken van de buitenkant, maar vergeet ook niet om de stabiliteit van de bank te beoordelen. Maak van tevoren een lijstje met eisen waaraan het bankstel moet voldoen, hoe meer punten het bankstel scoort, hoe beter de bank aan jouw eisen voldoet.
Waar gebruik jij je bank voor? Let op dat de zitting van de bank niet te diep is, een korter zitgedeelte zorgt voor een actieve zit. Denk hierbij aan een 2-zits of 3-zitsbank met stevige kussens. Zittend op een relaxbank wordt het lichaam in de meest natuurlijke houding gevormd.
Een goede kwaliteit koudschuim als bankstelvulling voldoet het beste. Neem een soortelijk gewicht van boven de 40 in de door u gewenste hardheid. Meestal heeft u een keuze uit soft, medium en hard, waarvan de medium variant het lekkerste zitcomfort heeft.
Wat is de goede zithoogte van stoelen? De gemiddelde zithoogte voor een stoel is 43 tot 46 centimeter. De ideale breedte varieert van 46 tot 59 centimeter. Een stoel met armleuningen is bijvoorbeeld vaak breder dan een stoel zonder armleuningen.
De juiste zithoek is een vaste waarde van tussen de 95° en 105°. Bij een schuinere rug zakt men automatisch onderuit. Let er hierbij op dat de rughoek de hoek betreft tussen de rugleuning en de zitting, oftewel: de hoek die de rugleuning en de zitting ten opzichte van elkaar maken dient tussen de 95° en 105° te zijn.
Mariska Jagt: "Plak je bank en meubels niet direct tegen de muur." Als je namelijk je bank en andere grote meubelstukken nét een paar centimeter van de muur schuift, zal je kamer ruimtelijker ogen, legt Mariska uit. Je creëert hiermee meer luchtigheid.
Let wel: als het item op de zijkant kan liggen is het verschil tussen lengte, breedte en hoogte iets minder belangrijk. Elke bank is verschillend en daardoor dus ook verschillende afmetingen per bank. Een tweezitsbank is ongeveer 180x90x80 cm. Een driezitsbank is 225x90x80 cm.
De standaard zitdiepte van een eetkamerstoel is 40 cm. Uiteraard zijn hier weer allerlei kleine variaties op, daarom is meten nog altijd weten! Zit een stoel toch te laag of te diep voor één van je tafelgenoten, dan biedt een kussentje vaak uitkomst.
Houd 80 cm afstand van je eettafel tot een muur of een kast tegen de wand. Zo is er genoeg ruimte om te zitten en kan er toch iemand achterlangs. Als je je benen wilt strekken na een lange maaltijd, heb je genoeg plek om je stoel wat naar achter te zetten.
Met de ruimte tussen de stoelen kan geschoven worden, maar doorgaans is 10 - 15 cm tussen de stoelen een prettige hoeveelheid ruimte om gezellig aan tafel te kunnen zitten. Voor een rechthoekige eettafel met 6 eetkamerstoelen adviseren wij een tafel van 220 - 240 cm lengte, en met 8 stoelen een tussen de 260 en 300 cm.
De meeste eettafels in onze collectie hebben een hoogte van 78 centimeter. Vind je het prettig om hoger aan tafel te zitten? Dan kies je voor een eetkamerstoel met een zithoogte hoger dan 44 centimeter.
Een hoekbank is zeker praktisch. Dit type bank neemt iets meer ruimte in beslag dan een 2-zits of 3-zits bank, maar zorgt er wel voor dat je maar één meubel nodig hebt in jouw woonkamer. Ook het hoekgedeelte is een zitplek namelijk. Daarnaast oogt één meubel in een woonkamer ook rustiger.
De benodigde zitruimte per persoon is ongeveer 70cm. Een stoel is meestal 60cm breed. Als je naast elkaar zit te eten is het fijn om wat extra beweegruimte te hebben, vandaar dat we uitgaan van 70cm per stoel. Wil je met drie personen naast elkaar zitten dan heb je een tafel van 200cm/220cm nodig.
De gemiddelde bank heeft een zithoogte van 40-42 cm. Over het algemeen zijn banken met een lage zithoogte eerder lounge banken waar je heerlijk in ploft.
Koudschuim is geschikt voor veel toepassingen. Meestal zit je erop, lig je erop of leun je er tegenaan. Het wordt gebruikt voor meubels, zitkussens en rugkussens. Door de goede veerkracht en het ventilerend vermogen wordt koudschuim ook veel gebruikt als matrassenkern of topdek matras.
Veel banken hebben als vulling "koudschuim" ook wel HR-schuim waardoor ze langer mooi recht blijven. Koudschuim heeft van nature een open celstructuur. Dit zorgt voor een aantal belangrijke comfort eigenschappen. Koudschuim kent een zeer lange levensduur waardoor kuilvorming nauwelijks voorkomt.
Van nature heeft uw onderrug een lichte holte. Kies daarom bij voorkeur voor een bank of stoel met een lichte bolling bij de onderrug. Hierdoor krijgt uw rug meer steun en zult u minder snel rugklachten ervaren.