Coupe brésilienne is een klassiek ijsje, met vanille-ijs, brésiliennenootjes in karamelsaus en verse slagroom.
Definities die `ijscoupe` bevatten:
Sorbet = 1) Drank 2) Frisdrank 3) Glas met ijs, vruchtjes en slagroom 4) Ijs 5) Ijs met vruchten 6) ijscoupe 7) IJsdrank 8) IJsgerecht 9) IJsje 10) IJsspecialiteit 11) Koele vruchtendrank 12) Koude drank 13) Koude drank met ijs 14) Ko...
Wie in Nederland een bolletje schepijs bestelt, betaalt gemiddeld 1,47 euro per bol. Dat blijkt uit onderzoek van Belvilla naar de gemiddelde prijzen en het aantal ijssalons in de tien grootste Nederlandse steden.
Bij aardbeien is een mousserende (licht)zoete wijn erg lekker. Daarnaast is een fruitige zoete wijn hier ook erg lekker bij. Als je voor zure of bittere fruit gaat, zoals bijvoorbeeld een grapefruit, dan kun je hier beter niet zo'n zoete wijn bij drinken.
Met de wijn kun je spelen, als hij maar zoet is. Bij het rode fruit doet een rode dessertwijn, waarin ook aroma's van framboos, kers en bes voorkomen, het perfect. Denk bijvoorbeeld aan een Griekse Mavrodaphne, Franse Banyuls, zoete Rioja of een Ruby Port.
Dit wil zeggen, 3 dikke bollen per persoon of 12 bollen in totaal. Dus uit een doos van 2,5L hoeve-ijs eet je met 10 personen of 30 bollen. Dit is altijd 'ongeveer' juist.
Dame Blanche 5,90 EUR.
Het starten van een eigen ijssalon kost al snel honderdduizend euro of meer. Het is soms mogelijk bij de bank een lening te krijgen, maar de banken zijn wel kritischer geworden als het gaat om kredietverstrekking richting het mkb.
Gelukkig staat niet alles stil in de winter. Rond Kerst verkoopt IJssalon Bemer 150 à 200 ijstaarten. Daarnaast bakt hij in de winter oliebollen. De knijper om de juiste maat oliebollen te scheppen had de ijsbereider al in huis: de ijsknijper.
De schattingen hoeveel een gemiddelde ijssalon omzet verdient lopen nogal uiteen. Horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners vermoeden dat een gemiddelde gespecialiseerde ijssalon zo'n 210.000 euro per jaar binnen ziet komen.
Edwin: "Tussen de 30.000 en 40.000 euro bruto per jaar.
Bij de productie wordt de basismix gepasteuriseerd en moet deze ook rijpen voordat het wordt afgedraaid in een softijsmachine. Hierbij wordt het ijs in zeer korte tijd (15-30 seconden) op het moment dat het nodig is bevroren.
Consumptie-ijs kan in vier soorten worden onderverdeeld. Zo is er schepijs, softijs, sorbetijs en waterijs. Varianten van consumptie-ijs zijn gelato, melkijs, roomijs. Ook schaafijs kan als een speciale variant van consumptie-ijs genoemd worden.
De herintroductie kwam na de reizen van Marco Polo in de 13e eeuw, die vanuit Perzië de sherbet meebracht naar Italië. Dit was een bevroren drankje met fruitsmaak. Catharina de'Medici bracht het ijs waarschijnlijk vanuit Italië mee toen zij in 1533 trouwde met de Franse koning Henry II.
Het gerecht is vernoemd naar de opera 'La Dame Blanche' van Francois-Adrien Boieldieu uit 1825. De Dame Blanche is in de verhaal een geestverschijning: een van top tot teen in het wit gehulde vrouw. Een soort wit wief eigenlijk. Chef-kok Auguste Esoffier, een ware operaliefhebber, vernoemde dit gerecht naar deze opera.
Het is nog steeds één van de meeste bestelde nagerechten, de dame blanche. De echte klassieker, bestaande uit vanille ijs met warme chocoladesaus en slagroom.
In volume gegeten ijs wordt de ranglijst aangevoerd door de Verenigde Staten met 17 liter per persoon, gevolgd door Australië met 10,3 liter, Noorwegen met 10,2, Zweden met 8 en Denemarken met 7 liter per persoon.
Gemiddeld eet een gezelschap ongeveer 2,5 bollen per persoon. Een bol is ongeveer 50ml. Afgerond naar boven dus 150ml ijs te voorzien per persoon. Voor acht personen dus iets meer dan een liter nodig.
1. Frankrijk - Crème brûlée. Een Fransman maak je blij met een heerlijke crème brûlée!
Amarone combineert mooi met typische lokale gerechten zoals: Pasta e Fasoi, risotto all'amarone, Bigoli co l'anara, Pastissada de Caval, Torresani allo spiedo, Fegato alla Veneziana, Brasato all' Amarone en vele andere gerechten uit de Veneto.
Port, ook wel portwijn of porto genoemd is een zoete en versterkte wijn uit Portugal met een alcoholpercentage van 18-20%. Door de zoete smaak wordt port voornamelijk als aperitief, digestief of dessertwijn gedronken.