Het smeltpunt van titanium van 3034,4 graden Fahrenheit (dat extreem hoog is) maakt het productieproces energie-intensief, wat resulteert in een duur productie- en fabricageproces. (4) Kenmerken. Titanium staat bekend om zijn hoge sterkte-gewichtsverhouding.
Het wordt verwerkt tot plaatwerk, maar ook gesmeed, verspaand en – sinds kort – zelfs geprint met 3D-printers. Helaas is het ook erg kostbaar: de prijs voor een kilo titanium is zo'n 45 euro, meer dan tien keer zo duur als aluminium.
Wat is het verschil met staal? Titanium is vooral erg goed bestand tegen corrosie. Het is in principe net zo sterk als staal maar heeft een veel lagere dichtheid, zodat je met minder gewicht dezelfde sterkte bereikt.
Zijn bestand tegen zout, water, zweet en zuren. Oxideert niet in contact met zuurstof. Heeft een bijzonder hoog smeltpunt tussen de 1660 en 1800 ºC.
Titanium is nummer 22 in het periodiek systeem, met een atoomgewicht van 47.90 en herkent u door het symbool “Ti”. Titanium wordt gewonnen in de vorm van rutielkwarts en uit het mineraal ilmeniet. Rutiel wordt over het algemeen gewonnen in Australië, China, Canada en Amerika.
Ze zijn allebei sterk en duurzaam, en ze zullen niet roesten of aantasten na verloop van tijd. Als je iets zoekt dat hypoallergeen is, dan is titanium misschien de betere keuze voor jou. Als je iets zoekt dat minder snel een allergische reactie veroorzaakt, dan is chirurgisch staal misschien de betere keuze.
Het metaal titaan is uitstekend lasbaar waardoor het mede daardoor steeds meer aan populariteit is gaan winnen.
Titanium is duurzaam maar het is niet krasbestendig. Titanium krast net als alle andere metalen. Het verschil is: op titanium (hardste graad Ti-6/6/2) zullen de krassen zeer ondiep zijn, nauwelijks op het oppervlak en kunnen gemakkelijk worden weggepoetst.
Onderzoekers van MIT hebben een van de sterkste en lichtste materialen ontwikkeld. Hiervoor is gebruik gemaakt van grafeen. Het materiaal is 20 keer lichter en 10 keer sterker dan staal. Grafeen is een carbon-soort en in een 2D-vorm het sterkste materiaal op aarde.
Qua kleur is titanium iets donkerder dan zilver, en volledig corrosiebestendig. Dit betekent dus ook dat het materiaal niet kan verkleuren! Het is wel mogelijk om titanium te verkleuren met behulp van elektriciteit. Dit proces heet anodiseren.
Mensen die bewust magnetisch materiaal zoeken, zullen daarom ook niet bij titanium uitkomen, mede gezien de hoge prijs. Een standaard magneet is van weekijzer, dat is bijzonder goedkoop. Titanium is niet magnetisch, daardoor is het 'ATEX proof'.
Titanium wordt ook wel in het Nederlands titaan genoemd. Het staat bekend om zijn uitstekende gewicht/sterkte verhouding. Bovendien is dit metaal zeer corrosiebestendig en anti-allergeen.
Titaan (Ti) ofwel titanium valt onder de reactieve metalen. Dat wil zeggen dat het snel reageert met zuurstof waardoor er een solide oxidehuid ontstaat. Het soortelijk gewicht is 4,51.
Titaan is een bijzonder en relatief licht metaal met een zilverachtige kleur dat bepaald niet schaars aanwezig is in de aardbodem. Sterker nog, het is op vier na het meest voorkomende element in onze aardkorst.
Titanium wordt zo door het lichaam geaccepteerd dat het botweefsel ermee vergroeit. Een allergische reactie ontstaat door ionenuitwisseling met de huid. Nikkel is hierdoor berucht, zelfs plastics kunnen irritaties veroorzaken. Titanium wordt daarentegen door het lichaam geaccepteerd als niet lichaamsvreemde stof.
Eenmaal geproduceerd is Titanium een milieuvriendelijk metaal. Alle schroot die in het productieproces ontstaat kan geheel gerecycled worden. Titanium, vernoemd naar de Titanen in de Griekse mythologie, befaamd vanwege hun legendarische kracht, is twee keer zo sterk als aluminium en half zo zwaar als staal.
Omdat het metaal sterk, licht en erg corrosiebestendig is, en bovendien bestand tegen extreme temperatuurschommelingen, worden titaniumlegeringen veel toegepast bij de constructie van vliegtuigen en raketten. Daarnaast wordt titanium veel voor sieraden gebruikt.
Zilver wordt zwart door waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Wanneer zilver hiermee in aanraking komt ontstaat er een chemische reactie en wordt het zwarte laagje gevormd.
Platina is een zwaarder en sterker edelmetaal dan goud en daarnaast ook zeldzamer dan goud. Dit komt onder andere doordat het moeilijker is om te delven. Sinds 2011 is de prijs van goud hoger dan de prijs van platina. In het decennium daarvoor lag de platinaprijs vrijwel altijd hoger dan de goudprijs.
Ook vinden we de Thermo-Spot® van Tefal terug in de Hard Titanium Plus pannen: als de stip egaal rood is dan is de pan op temperatuur. De pannen zijn geschikt voor gebruik op alle warmtebronnen, dus ook inductie en in de oven.
Het materiaal wordt veel voor sieraden gebruikt, omdat het zo sterk en comfortabel is. Ook is titanium zeer corrosie-bestendig, dus goed bestand tegen zweet, water, zout en zuren. Een ander groot voordeel is dat een titanium horloge in 99% van de gevallen geen huidreacties geeft, omdat het materiaal hypo-allergeen is.
Een titanium-anti-aanbaklaag is eigenlijk een gepimpte teflonlaag. Het hoofdbestanddeel is ook teflon, maar versterkt met titanium, een licht en hard metaal met een hoog smeltpunt waardoor de anti-aanbaklaag sterker, harder, hitte- en krasbestendiger wordt.
De enige manier om een goede titanium las te krijgen is d.m.v. een las couveuse (purge chamber) gespoeld met argon, wij hebben vier verschillende maten zodat we elk product kunnen lassen.
Titanium piercings
Het materiaal is ontzettend sterk en daarmee krasbestendig, veel lichter dan staal en is nikkelvrij. Daar bovenop verkleurt het ook niet. Allemaal eigenschappen die titanium als het ideale materiaal bestempelen om piercings van te maken.
De meeste patiënten met een allergische reactie op metalen kunnen zonder problemen metalen orthopedische implantaten verdragen. Chirurgisch staal zou theoretisch een nikkelallergie kunnen veroorzaken.