Achterkant (hamstrings): Deze spiergroep heeft als functie het buigen van het been en het naar binnen en buiten draaien van de knie. Tevens is deze spier verantwoordelijk voor het naar achteren bewegen van de heup en het stabiliseren van het bekken.
De spieren aan de achterkant van het bovenbeen noemen we de hamstrings. Een blessure aan deze spieren ontstaat meestal tijdens het sporten, als je een sprintje trekt, een explosieve start maakt of plotseling afremt.
De dij is in de anatomie van zowel mens als gewervelde dieren het gedeelte van het been dat zich tussen de heup en de knie bevindt.
Hebben we het over de binnenkant van je benen dan bedoelen we de binnenste dijspieren, ook wel de heup adductoren. De adductoren bestaan uit vijf spieren, namelijk de adductor brevis, adductor longus, adductor magnus, pectineus, en gracilis.
De hamstrings of achterdijbeenspieren zijn de drie spieren aan de achterzijde van het bovenbeen: de musculus biceps femoris, de musculus semitendinosus en de musculus semimembranosus. Alle drie de spieren lopen van het zitbeen (latijn: os ischii) naar het onderbeen (latijn: crus).
Door een verkeerde beweging kan een van de spieren van je hamstring inscheuren of verrekken. Meestal ontstaat de blessure tijdens een sprint. Je voelt dan plots een hevige pijn midden in je hamstring. Bij een hoge trap, een spagaat of een sliding kan je hamstring ook verrekken.
Pijn van een hamstringblessure verminderen
Zeker bij een acute hamstringblessure is het verstandig om zo snel mogelijk na het trauma de spier te koelen en het been hoog te leggen. Probeer de eerste dagen rustig te blijven bewegen om de spier te doorbloeden, maar vermijdt explosieve en krachtige bewegingen.
Pijn in de benen kan verschillende oorzaken hebben. Er kan gedacht worden aan gewrichten, spataderen en oedeemvorming, maar de meest voorkomende oorzaak is spierspanning. Bovendien kan spierspanning de voorheen genoemde aandoeningen veroorzaken. Spierspanning komt wanneer de spieren in de benen overbelast zijn.
Ga op de vloer liggen met je hielen bovenop een fitness bal. Til je bekken op, zodat je lichaam een rechte lijn vormt van hoofd tot hielen, en adem uit. Gebruik dan je hamstrings om de hielen met de bal richting je billen te bewegen (foto). Doe drie sets van 8 tot 10 herhalingen.
Bij acute klachten moet men denken aan een spierscheuring of een botbreuk. Progressieve klachten kunnen ontstaan door overbelasting (bijv. door sporten). Ook kunnen deze klachten ontstaan door een beenlengteverschil, of een afwijkende voet- en/of beenstand waardoor spieren verkeerd op spanning komen te staan.
Het dijbeen (het 'femur') is het bot van het bovenbeen, van de heup tot aan de knie. Het is het langste bot in het menselijk lichaam. Ter hoogte van de heup heeft het dijbeen een bolvormige heupkop, waarmee het bovenbeen een gewricht vormt met de heupkom.
De tractus iliotibialis is een dikke bindweefselplaat(spierfascie) aan de buitenzijde van de dij. Deze band loopt van de buitenzijde van het bekken over de heup en knie en hecht aan net onder de knie aan het onderbeen(tibia).
Heel behoedzaam wandelen is in geval van een scheuring of een verrekking van de hamstrings geboden, om plotselinge rek of aanspannen van de spier te voorkomen. Je moet uiteraard bedacht zijn op een andere oorzaak van de klachten.
Je hamstrings lopen van je heupen naar de achterkant van je bovenbenen tot aan je knieën. Ze zijn van belang voor fietsers, omdat ze actief zijn bij het buigen van je heup en knieën tijdens de trappende beweging die je maakt op het het pedaal en tijdens de “pull up”.
De hamstrings zijn een groep van drie spieren die langs de achterkant van het bovenbeen lopen van het bekken tot net onder de knie. Deze spieren maken het mogelijk dat het been naar achter gaat en dat de knie kan buigen.
Bij acute blessures, zwellingen en ontstekingen moet je altijd koelen. Gebruik geen warmte, want dit kan de pijn en het probleem verergeren.
Je (sport)fysiotherapeut geeft aan wanneer je voldoende hersteld bent. Bij een goede begeleiding kun je binnen 6 - 8 weken van je blessure herstellen. Bij een verrekking hoog in de hamstring duurt het herstel langer, gemiddeld 12 - 16 weken.
Gelukkig zijn er genoeg oefeningen waarmee je de hamstrings kunt oprekken en waarmee je de kans op pijntjes kunt verkleinen. Zo kun je bijvoorbeeld proberen de grond met je vingers aan te raken, terwijl je je benen gestrekt houdt. Je buigt bij deze oefening zover mogelijk voorover, en rekt daarmee je hamstrings op.
Magnesium- of vitaminetekort
Magnesium en vitamine D zijn belangrijk voor spieren. Wanneer u magnesium te kort komt, dan kunnen uw spieren gaan verkrampen. Dit zorgt weer voor een vermoeid gevoel in de benen. Vitamine D is belangrijk voor een goede werking van uw spieren.
Doordat de spier overbelast is, kan deze de onderliggende zenuw irriteren en kan dit leiden tot klachten in het been. U ervaart dan pijnklachten in de bil met uitstraling naar het been. Bij lang zitten ervaart u klachten in het been, wat kan doortrekken naar de kuit.
Bij zenuwpijn voelt u een tintelende, prikkelende, branderige pijn. U kunt heftige pijnscheuten hebben. Mensen beschrijven dit ook wel als 'elektrische' of 'schietende' pijn. De pijn blijft vaak lang: weken of maanden.
Bij een verrekking van de hamstring treedt plotseling pijn op die lijkt op een messteek of een zweepslag; vaak gaat de pijn gepaard met een kramp. Er ontstaat een gedeukte en/of abnormaal gezwollen spierbuik boven of onder de blessure. De huid onder de blessure wordt meestal blauw na enkele uren of dagen.
Een blessure aan de hamstring wordt veelal gekenmerkt door een plotselinge, felle pijn in je bovenbeen. Meestal is het pijn in de achterkant van het bovenbeen of pijn in de knieholte. Buigen van je been gaat moeilijk en zelfs langzaam lopen, waarbij de spieren licht worden belast, kan al erg veel pijn doen.