Meel kan je normaal gesproken minimaal drie maanden bewaren, maar afhankelijk van de bewaartemperatuur en vochtigheidsgraad zijn zes tot negen maanden haalbaar.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het meel ruikt muf en is ranzig. Door vocht en warmte tref je eerder insecten aan in meel en bloem. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Hoe kouder de omgeving, hoe langer uw meel of bloem te gebruiken is. Bij een normale huiskamertemperatuur is uw meel niet veel langer dan twee maanden houdbaar. Bij een temperatuur rond of onder de tien graden wordt dat al een jaar. U kunt uw meel of bloem dan ook gerust in uw koelkast en zelfs uw vriezer bewaren.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De bloem ruikt muf en ranzig. Als het te vochtig is bewaard dan is er kans op schimmel en insecten. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Kan droge voeding slecht worden? 'In principe niet', zegt professor Chris Michiels, levensmiddelenmicrobioloog aan de KU Leuven. 'Droge voeding bederft niet. Ook als de houdbaarheidsdatum flink is overschreden, zal je niet ziek worden als je ervan eet.
Meel en bloem kunnen verzuren door melkzuurbacteriën als ze te vochtig worden bewaard. De smaak is dan ook echt zuur en het kan muf ruiken. Door vocht en warmte kunnen sneller insecten in meel en bloem komen.
Het kan bijvoorbeeld zuur worden door melkzuurbacteriën die erin groeien doordat het meel vochtig is geworden. De bloem kan tevens aangetast zijn door beestjes zoals meelmotten of meelmijten. Verder kan bloem of meel schimmelen en een rare muffig zure geur krijgen.
Dat bloem een houdbaarheidsdatum heeft, wil niet zeggen dat je ze direct moet opmaken. Je kunt bloem 1 tot 2 jaar bewaren als je het op de juiste manier doet. Wel gaat de bakkwaliteit wat achteruit. Deeg gemaakt met oudere bloem rijst bijvoorbeeld minder goed.
Je kunt beestjes in meel en bloem het beste voorkomen door graanproducten in afgesloten bakjes, bussen en trommels te bewaren van hard plastic of blik. Maak papieren zakken met meel, suiker bonen direct na aankoop open.
In vochtige ruimten kan er schimmel in het meel groeien. De – mogelijk giftige – stoffen die schimmels in meel produceren ruiken vies. Bewaar meel dus op een koele en droge plaats.
Meel is de basis voor bloem. Om bloem te maken worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en er ontstaat een wit bloem. Bloem is dus gezeefd meel. Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem een stuk minder voedzaam dan meel.
Gebruik geen oude broodmix
Maar die winterslaap moet niet te lang duren want dan verhongeren en sterven ze. Hoe langer je het pak bewaard hoe minder goed je deeg rijst, dus compacter je gebakken brood wordt.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Graan zoals tarwe, rogge, haver, rijst en dergelijke kan je haast onbeperkt bewaren als het vochtgehalte 12% of minder is. Zaden van bonen, erwten en linze mogen maximaal 10% vocht bevatten. De zaadhuid van graan bevat duizenden sporen van schimmels en bacteriën.
Eens de verpakking van de droge gist geopend, kan u de gist nog zo'n 6 weken bewaren in de koelkast, in goed afgesloten verpakking/doosje.
Graan is in principe jarenlang te bewaren, ook als u dat wilt doen in uw eigen woning. De beste manier om uw graan(producten) in optimale conditie te houden is te letten op vocht, zuurstof en temperatuur. Als het graan goed droog is is het niet zo erg als het een keer extra warm is.
Enerzijds verontreinigt hij het product met zijn uitwerpselen, vervellingshuidjes, cocons en overblijfselen. Anderzijds schimmelen aangetaste kruidenierswaren eerder, veranderen ze soms van kleur en krijgen ze een muffe tot zure geur. Het product is dan niet meer eetbaar en kunt u het beste weggooien.
Jazeker! Je kunt bloem ongeveer 1 jaar bewaren. Hou er wel rekening mee dat met de tijd de bakkwaliteit achteruit gaat: deeg gemaakt van ouder bloem rijst bijvoorbeeld minder goed. Bewaar bloem op een donkere, koele en droge plek.
In de meeste gevallen is de meelmot ongevaarlijk en mensen zullen bij het eten van besmet voedsel niet ziek worden. Wel kunnen de rupsen het voedsel met hun ontlasting en cocons bederven. Het gebeurt in sommige gevallen ook wel dat mensen allergisch reageren op het besmette voedsel.
Zelfrijzend bakmeel vervangen door bloem
Zelfrijzend bakmeel is niet meer dan bloem met bakpoeder. Als je zelfrijzend bakmeel op is, kun je dus prima bloem gebruiken. Het enige dat je nog hoeft te doen is wat bakpoeder toevoegen. Roer de ingrediënten goed door elkaar en zo heb je zelfrijzend bakmeel gemaakt.
Pasta in blik is zeer lang na de houdbaarheidsdatum nog eetbaar mits het blik dicht en heel blijft (zie Genoeg 91). Op verse, verpakte pasta uit de koeling staat een 'Te Gebruiken Tot'-datum (TGT). Daarna is het niet gezond die nog te eten, tenzij je de pasta meteen na aankoop hebt ingevroren.
Zelfrijzend bakmeel is eigenlijk niks anders dan bloem (dus geen meel) met bakpoeder, in een vaste verhouding. Het bestaat uit 500 gram bloem met 15 gram bakpoeder.
Bloem is niet hetzelfde als zelfrijzend bakmeel
Aan zelfrijzend bakmeel is namelijk bakpoeder toegevoegd, om te zorgen dat je baksel rijst.
Het verschil tussen bloem en zelfrijzend bakmeel is dus heel klein: zelfrijzend bakmeel is bloem met bakpoeder. Heb je geen zelfrijzend bakmeel in huis maar heb je dit nodig voor een recept? Dan kun je dat dus goed vervangen door bloem met bakpoeder te mengen.