De boilies van Cipro hebben een groot voordeel in de winter. Door gebruik te maken van Ethyl Alcohol komen in de winter en in koud water de Cipro EA boilie flavours wel goed los. Vanuit de boilie lekt het flavour prima weg. Veel andere flavours lossen niet op in koud water.
Boilies met bijvoorbeeld hennep en/of andere zaden aan de buitenkant zijn zeer interessant om in te zetten in de koudere tijd van het jaar. Zelfs eierschillen kunnen worden gebruikt voor een grovere structuur en zorgen zelfs voor een soort 'crunch'-effect die de karper herkent van het kraken van mossels.
In het vroege voorjaar kun je het beste vissen met boilies die rijk zijn aan koolhydraten. Dit zijn hoofdzakelijk zoete boilies. Denk hierbij aan lichtverteerbare boilies als onze scopex boilies, hennep boekweit boilies. Ook zul je eventueel met de tijger crunch caramel boilie zeer goed kunnen vangen.
Karpers eten in de winter heel weinig voedsel. Het beste is om in deze periode zacht aas te gebruiken. Vooral maden, deeg en zachte mais zijn een goed aas. Daarnaast kun je ook de boilies soaken.
Twaalf meter en soms nog dieper is op sommige wateren heel normaal in de winter. De karpers voelen zich er veilig, het water is er iets warmer en stabieler qua temperatuur dan de bovenste laag en wanneer je dergelijke stekken aanvoert leert een karper al snel dat er wat te halen valt!
Wanneer je in de herfst gaat vissen met boilies, raden we de Super Krill boilies en de Salmon boilies aan. Deze visachtige boilies staan dicht bij de karper vanwege hun ingrediënten, wat de aantrekkingskracht enorm vergroot.
Kies voor klein en attractief voer zoals gebroken boilies, maïs, pellets en maden. Voer slechts een handvol, want de karpers eten maar weinig in de winter!
De beste tijd is echter wanneer het water warmer is dan 14 graden Celsius. Karpers gaan dan het grootste deel van de dag actief zoeken naar eten. Maar wanneer is dat dan precies? Het meeste succes tijdens het karpervissen zal je hebben in de maanden mei, tot en met oktober!
Er liggen namelijk veel vijanden op de loer, die graag een karpertje lusten! Wie weet zo'n vijand te noemen? (Antwoord: snoeken, reigers, futen, aalscholvers).
Boilies: 1100 tot max 1500 gram per dag is voldoende. In de praktijk had een grotere hoeveelheid geen extra effect. De belangrijkste reden is dat je niet meer karpers kan voeren dan er langskomen.
De herfst is over het algemeen de beste periode om op karper te vissen. Karpers zullen zich in deze maanden gaan volvreten, om zo een reserve op te kunnen bouwen voor de winter. Daarom is het in deze periode aan te raden voedingsrijke boilies, zoals vismeel boilies te gebruiken.
Hoe lang blijven boilies goed? Over het algemeen blijven boilies goed gedurende een periode van 6 tot 12 maanden, afhankelijk van de omstandigheden.
Ik doe dit meestal met 15 en 20mm boilies. Door 2 diameters van elke bol te gebruiken en 2 soorten te gebruiken zal de vis niet snel doorhebben welk aas het meeste gevaar geeft waardoor ze sneller met vertrouwen gaan eten op je stek.
Boilies zijn langer houdbaar als je ze invriest. Om verse boilies langer te kunnen bewaren kun je ze vacumeren (of dit laten doen). Hierdoor blijven ze nog langer vers.
Als partikels kies ik ook weer voor kleine varianten als hennep, blik mais, tarwe en boekweit. Marco zet graag kleine partikels in bij zijn wintervisserij. Het voordeel van de kleine deeltjes is dat ze minder snel en verzadigen. Dat is ook de reden dat ik graag vloeistoffen inzet in de winter.
Er zijn in hoofdlijn drie oorzaken van tegenvallende vangsten: 1) er zit geen vis op je stek, 2) de vis aast niet of 3) je pakt het gewoon verkeerd aan.
Partikels. Partikels, zoals hennep, tijgernoten en maïs, zijn ook populair als karperaas. Ze zijn vaak goedkoper dan boilies en kunnen een groot aantal karpers aantrekken door de geur en smaak die ze afgeven. Zorg er wel voor dat je partikels op de juiste manier bereidt om de veiligheid van de vis te waarborgen.
Probeer eens tijgernoten, pellets, kaas, aardappel, brood, kikkererwten of mais. Ook kun je je aas een extra twist geven door gebruik te maken van flavours en dips. Je aas is hetgeen wat de karper uiteindelijk moet verleiden om toe te happen dus dit is een zeer belangrijke tip.
De schubkarper is de sterkste kweekvariant die we hebben.
De ideale waterdiepte om op karper te vissen ligt voornamelijk aan het jaargetijde en de daarmee samenhangende watertemperatuur. In het voorjaar kun je het beste ondiep, zeg maar tot 2 meter waterdiepte je montage afleggen.In de zomer kun je de karpers vangen tot een 6-tal meter.
Zolang het zoet water, of zelfs een beetje brak water, betreft is de kans groot dat er karper zwemt of zou kunnen zwemmen. Je kunt karpers onder andere vangen in slootjes, stadswateren, kanalen, rivieren en meren. Ze houden in het bijzonder van ondiepe plekken en zoeken graag de warmere waterlagen op.
Een rig tube met een leadclip en dan een onderlijn van maximaal 18 cm met haakmaat 6 of 8 is de beste keuze bij deze visserij. Omdat de karper op een heel klein oppervlak aast is het belangrijk dat je een korte onderlijn hebt zodat de karper bij een aanbeet zo snel mogelijk in contact komt met het lood.
Een korte of lange rig? Een lange rig zal minder snel strekken dan een korte rig, dus in de winter kort je 'm in! Normaliter zal je vissen met rigs tussen de vijftien en twintig centimeter, afhankelijk van het bodemtype. Kort hem in de winter eens in naar een lengte tussen de acht en twaalf centimeter.
De juiste karper onderlijn kiezen
Een harde bodem vraagt bijvoorbeeld om een kortere onderlijn, terwijl een zachte bodem beter te bevissen is met een langere onderlijn. Staat er veel wier in het water, of ligt er blad op de bodem? Dan kan een pop-up rig een goede keuze zijn, omdat dit erboven uitsteekt.