Opzegtermijn met tijdelijk contract Heeft u een contract voor bepaalde tijd? Bijvoorbeeld een contract voor 1 jaar of 6 maanden? Dan eindigt uw contract op de afgesproken einddatum. Uw werkgever hoeft zich in dit geval niet te houden aan een opzegtermijn.
U kunt een tijdelijk contract niet zomaar voor de einddatum opzeggen. Uw werkgever mag dit ook niet doen. Opzeggen voor de einddatum mag alleen tijdens de proeftijd en daarna alleen als u daarover in het contract afspraken heeft gemaakt met uw werkgever (dit heet ook wel: tussentijds opzeggen).
Een aanzegtermijn houdt in dat uw werkgever uiterlijk 1 maand voor het einde van uw contract schriftelijk aangeeft of hij de overeenkomst wel of niet voortzet. Ook worden daarbij de voorwaarden aangegeven.
Voorwaarden aanzegtermijn
Als de overeenkomst wordt voortgezet moet de werkgever aangeven onder welke voorwaarden. De werkgever moet dit uiterlijk 1 maand voor het einde van het contract melden aan de werknemer.
Einde arbeidsovereenkomst van rechtswege
Als uw tijdelijke contract eindigt op de afgesproken datum, eindigt uw contract van rechtswege. Dat geldt ook als u overlijdt en soms als u de AOW-leeftijd bereikt. De werkgever moet wel rekening houden met een aanzegtermijn.
Aanzegtermijn. Als u een tijdelijk contract heeft van 6 maanden of langer, heeft uw werkgever een aanzegplicht. Dit betekent dat uw werkgever minimaal een maand voordat het tijdelijke contract afloopt schriftelijk aan u moet melden of het tijdelijke contract verlengd wordt of niet.
De aanzegplicht houdt in dat de werkgever de verplichting heeft om de werknemer uiterlijk een maand voordat een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van rechtswege eindigt schriftelijk te informeren of de arbeidsovereenkomst wel of niet wordt voortgezet.
Einde van een (tijdelijke) arbeidsovereenkomst
Laat hem dan voordat de overeenkomst eindigt weten of deze verlengd wordt of niet. Informeert u uw werknemer niet en komt hij na de einddatum toch werken?Dan is dat een stilzwijgende verlenging. De arbeidsovereenkomst wordt automatisch met dezelfde periode verlengd.
Een aanzegging is kort gezegd een aankondiging van de werkgever aan de werknemer over het verlengen of het eindigen van het lopende tijdelijke arbeidscontract. Hiervoor is in de wet een verplichting tot aanzegging opgenomen.
Omnius heeft 87 advocaten gespecialiseerd in arbeidsrecht.
Loopt een contract voor bepaalde tijd af en wordt deze niet verlengd, dan eindigt het dienstverband.Dit heet ontslag van rechtswege.
Werknemers met een tijdelijk contract hebben recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als vaste medewerkers. Werkgevers moeten werknemers met een tijdelijk contract op de hoogte houden van vacatures voor een vaste aanstelling. Voor werkgevers van uitzendkrachten geldt deze verplichting niet.
Bij een tijdelijk contract is er een einddatum. Uw werkgever beslist of hij u een contractverlenging aanbiedt. Dit moet hij op tijd laten weten: 1 maand voordat uw contract afloopt. Anders kunt u recht hebben op een aanzegvergoeding.
Soms staat al in je arbeidsovereenkomst dat het dienstverband niet zal worden verlengd. In dat geval heeft werkgever al aan de aanzegplicht voldaan. Wordt je arbeidsovereenkomst niet of te laat aangezegd, dan heb je recht op een vergoeding ter hoogte van het loon over de periode dat de werkgever te laat is.
Een tijdelijk contract kan alleen tussentijds worden opgezegd als die mogelijkheid in het contract is opgenomen. Als die mogelijkheid niet in het contract is opgenomen en uw werkgever wil u toch ontslaan, dan moet hij het contract laten ontbinden.
Ontslagvergoeding tijdelijk contract
Ook werknemers met een tijdelijk contract hebben recht op een ontslagvergoeding, ook wel transitievergoeding genoemd. Voorwaarde is wel dat je onvrijwillig ontslag krijgt. Bovendien mag je niet ernstig verwijtbaar hebben gehandeld.
Uw werkgever mag een tijdelijk contract maximaal 2 keer verlengen binnen 3 jaar. In totaal kunt uw werkgever dus 3 tijdelijke contracten met u afspreken. Heeft u één tijdelijk contract van 3 jaar of langer, dan mag uw werkgever dit eenmalig verlengen met een contract van 3 maanden.
De aanzegtermijn heeft te maken met dat u iemand met een tijdelijk contract laat weten of het contract stopt op de einddatum of dat u gaat verlengen. De opzegtermijn gaat over hoe lang u van tevoren aan moet geven dat u een vast contract (of een tijdelijk contract met tussentijdse opzegmogelijkheid) wil beëindigen.
Als de werkgever niet of niet tijdig aanzegt, is hij aan de werknemer een aanzegvergoeding verschuldigd. Als de werkgever het contract wil verlengen moet hij aangeven onder welke arbeidsvoorwaarden hij dat wil doen.
Kort samengevat: Aanzeggen is enkel bevestigen of het dienstverband wel of niet eindigt na de overeengekomen einddatum en bij verlenging onder welke voorwaarden de werkgever dan wilt verlengen; Opzeggen is het dienstverband (indien voldaan is aan wettelijke vereisten) tussentijds beëindigen.
Wanneer een werkgever aan een werknemer een aanbod heeft gedaan tot verlenging van de arbeidsovereenkomst, kan dit aanbod in beginsel worden ingetrokken totdat de werknemer het aanbod heeft aanvaard.
Afhankelijk van de reden moet de werkgever tussentijds toestemming vragen bij het UWV of de kantonrechter. Vanaf 1 januari 2015 geldt dat je bij een tijdelijk contract van 6 maanden of langer moet 'aanzeggen' dat het contract niet wordt verlengd, of wel dat kan natuurlijk ook.
Een werkgever die het te laat doorgeeft voor het einde van het contract, betaalt een vergoeding over de vertraging. Is een werkgever 9 dagen te laat met aanzeggen, dan moet hij een schadevergoeding betalen gelijk aan het loon naar rato over die maand (bijvoorbeeld 9/31 x het loon).
De ketenregeling bepaalt dat een werkgever niet onbeperkt tijdelijke arbeidsovereenkomsten met een werknemer mag afsluiten. Op dit moment is de wet zo dat een werkgever maximaal drie tijdelijke contracten binnen een periode van drie jaar mag afsluiten met een werknemer.
U heeft ook recht op een transitievergoeding als u zelf ontslag neemt of een tijdelijke arbeidsovereenkomst niet verlengt, vanwege ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van uw werkgever. U kunt de transitievergoeding bijvoorbeeld gebruiken voor scholing om de overstap naar een andere baan makkelijker te maken.
Heeft uw werknemer een tijdelijke arbeidsovereenkomst van 6 maanden of langer?Dan heeft u een aanzegplicht. Dat betekent dat u uw werknemer minimaal 1 maand voor het einde van de arbeidsovereenkomst schriftelijk moet laten weten of u de overeenkomst verlengt of niet.