Puur Wildvlees smaakt zoals vlees vroeger smaakte: je proeft de kruidenrijke grassen die de dieren buiten in natuurgebieden eten. Onze Galloways, Schotse Hooglanders, en Rode Geuzen zijn 100% grasgevoerd: ze worden niet afgemest en staan nooit op stal.
Voedingswaarden van beenmerg
Mergpijpjes zijn vrij onbekend bij het grote publiek. Wat velen niet weten is dat ze heel gezond zijn en veel voedingswaarden bevatten. De smaak kan je omschrijven als rijk, licht zoete en met een gladde textuur.
Beenmerg is uitermate vet, hoog op smaak en lang niet iedereen vindt het lekker. Het is een delicatesse, en wordt vaak onder de noemer 'mergpijpje' verkocht – niet te verwarren met de zoete variant gemaakt van cake, jam en marsepein. Het is wel in dezelfde categorie caloriebom, 100 gram merg bevat 500 kilocalorieën.
Het leegslurpen of leeglepelen van deze mergpijpen is een oud gebruik omdat ze zoveel goede vetten bevatten en zeer voedzaam zijn. Mergpijpjes bevatten namelijk veel natuurlijk beenmerg, ijzer, fosfor, vitamine A en onverzadigde vetzuren.
Er zitten 251 kilocalorieën in 1 groot (55 gram) mergpijpje. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'mergpijpje'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Aan een mergpijp zit geen vlees, de smaak in de bouillon komt in dit geval vooral van het beenmerg. Om je bouillon nog meer smaak te geven, kun je er ook voor kiezen om schenkel te gebruiken. Schenkel is een deel mergpijp en een deel vlees en is afkomstig van de poot van een rund of andere viervoeter.
Je zult merken dat wanneer je twee dezelfde pannetjes soep zou maken waar je bij één schenkel of mergpijp toevoegt aan de soep, deze een vollere smaak krijgt. Dit komt doordat in het 'restproduct' dat we verstaan onder botten, mergpijpen en schenkel, ontiegelijk veel smaak zit.
Mergpijpje, een van oorsprong Zweeds gebakje op basis van marsepein, crème en chocolade.
Een mergpijpje is een cilinder- of balkvormig gebakje op basis van crème, marsepein en chocolade. Het bestaat in twee varianten. Bij een (crème)mergpijpje omhult een laag marsepein een zoete crèmevulling. Bij een reuzemergpijp bestaat de vulling uit biscuit en crème en eventueel een laagje bessenmoes.
AH Mergpijp bestellen | Albert Heijn.
Leuke snack om de restjes vlees vanaf te laten trekken en het merg eruit te likken. Laat de hond er niet op kauwen, dit is slecht voor de tanden. Alleen geven onder toezicht!
Houdbaarheid: ca.3 dag(en). Deze smaakmaker is het lekkerst als u deze dezelfde dag nog op eet. Wij adviseren u om dit product maximaal drie dagen in de koelkast te bewaren, langer bewaren zal invloed hebben op de geweldige smaak van dit product.
Rauw rundvlees kan 6 tot 12 maanden in de diepvries bewaard worden bij een minimale temperatuur van -18°C. Vries het rauw rundvlees nog op de dag van aankoop/ontvangst in. Rundvlees wat al één keer ontdooit is geweest niet meer opnieuw invriezen. De mergpijpjes bevatten geen allergenen.
Merg: bevat veel vitamine A, vitamine K2, omega 3 & 6 vetzuren.Ook zit er veel van de mineralen ijzer, selenium, zink, boron en mangaan in. In het merg van rund en lam zit ook nog wat CLA.
Gezond alternatief voor bouillonblokje
Fundo bouillon wordt namelijk uitsluitend met natuurlijke ingrediënten gemaakt en op ambachtelijke wijze bereid. Net zoals je thuis verse bouillon maakt, maar dan in grotere volumes. Verder worden er geen kunstmatige additieven toegevoegd. Puur natuur en gezond dus!
De meest gezonde en lekkere bouillon is natuurlijk de zelfgemaakte variant, getrokken uit dierlijke of plantaardige ingrediënten. Een nadeel ervan is dat het flink wat tijd en geduld vergt om een lekkere bouillon te trekken die vol van smaak is.
Wel of geen deksel op de pan
Voor afdschuimen heb je uiteraard de deksel van de pan gehaald. Maar daarna, als de bouillon enkele uren op laag vuur staat te trekken, dek je de inhoud weer af met de deksel, anders verdampt er erg veel vocht. Die lekkere geur komt toch wel de keuken in.
Als je vlees opzet met koud water krijg je bouillon (dan geeft het vlees zijn smaak af), met warm water behoudt vlees zijn smaak.
Hoe langer, hoe beter: drie uur is wel het minste voor een bouillon van runderbotten, maar dat kan ook gerust een hele dag of langer zijn. Breng je zelfgetrokken bouillon op smaak met zout en garneer met verse kruiden, of met fijngesneden groenten.
Voorbeelden van onbewerkt mager vlees zijn: kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, hamlap en mager lamsvlees.
Houd jij van bitterkoekjes en mergpijpjes? Lees dan zeker even verder!
De runder mergpijp is een lang, cilindrisch bot met een zachte kern van merg erin. Het merg is rijk aan smaak en heeft een romige, vettige textuur. Runder mergpijp wordt vaak gebruikt om bouillon, soepen en stoofschotels te maken, waarbij het merg uit het bot wordt getrokken en aan het gerecht wordt toegevoegd.