De dokter vertelt u na het onderzoek hoe uw maag eruit ziet. De officiële uitslag krijgt u via uw huisarts of van uw behandelend specialist. De uitslag van eventueel onderzoek van weefsel duurt ongeveer een week.
Veelal kan de scopist u meteen de uitslag geven. Echter wanneer tijdens het onderzoek stukjes weefsel (biopten) zijn weggenomen worden deze opgestuurd naar het pathologisch laboratorium. De uitslag is dan na 1 week bekend bij uw arts.
Maag: Bij een dyspeptische patiënt zonder maagslijmvlies-laesie moeten biopten worden uitgevoerd om te zoeken naar Helicobacter pylori (HP) en het detecteren van neoplastische veranderingen (atrofie of intestinale metaplasie).
Tijdens een biopsie haalt een arts een stukje weefsel uit het lichaam van een patiënt voor onderzoek. Dat heeft zijn beperkingen. De kans op fouten is reëel en het duurt lang, gemiddeld één week, voor de uitslag binnen is.
Als tijdens de endoscopie weefsel is verwijderd, sturen we dit op naar het laboratorium voor onderzoek. Het duurt ongeveer 2 weken voor de uitslag bekend is. U bespreekt de uitslag van de endoscopie: Met de endoscopist/specialist op de dag van het onderzoek, voordat u naar huis gaat.
De dunne darm maakt van zichzelf altijd knijpende bewegingen (peristaltiek) om het voedsel te verplaatsen. Ook de endoscoop verplaatst zich door deze knijpende bewegingen door de dunne darm. Zo kan de arts de hele dunne darm bekijken en een biopt nemen als dat nodig is.
Je mag na het onderzoek in principe weer alles eten en drinken. Het is verstandig om op de dag van het onderzoek rustig aan te doen. Je kunt de eerste tijd na het onderzoek wat last hebben van buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid.
Als een patiënt cellen of weefsel afstaat voor onderzoek dan geeft de behandelend arts aan wanneer de uitslag van het onderzoek bekend zal zijn. Meestal is dat na een of twee weken. "Voor patiënten is dat een spannende periode en sommigen zullen dat ook als een lange periode ervaren.
Uw arts belt u voor de uitslag of vertelt u dit tijdens een afspraak. Bij een botbiopsie krijgt u de uitslag na 10-14 dagen. Dit duurt langer omdat we het stukje bot eerst moeten ontkalken voordat we het kunnen onderzoeken.
Met een gastroscopie kan een arts vrijwel alle afwijkingen van de slokdarm en maag opsporen. Daarnaast kan de arts sommige dunne darmaandoeningen vaststellen of uitsluiten omdat ook het eerste deel van de twaalfvingerige darm bekeken kan worden. Een gastroscopie is een inwendig onderzoek.
Het onderzoek is niet pijnlijk. Veel mensen vinden vooral het inbrengen van de gastroscoop vervelend, omdat ze moeten kokhalzen. Sommige mensen krijgen een benauwd gevoel, omdat er een slang in hun keel zit. Het is belangrijk dat u de aanwijzingen van de arts en de endoscopieverpleegkundige goed opvolgt.
De kankercellen zijn goed gedifferentieerd. Dat betekent dat de tumorcellen voor een groot deel lijken op gezonde cellen van het orgaan waarin ze zijn ontstaan. De kankercellen groeien meestal langzaam.
Als u een slechte hart- of longfunctie heeft, kan de MDL-arts besluiten u geen roesje te geven. Dit is om het risico op eventuele complicaties te verkleinen. De arts bespreekt dit met u op de behandelkamer. De keuze is dan om het onderzoek zonder roesje te doen, of alleen met pijnstilling.
Een endoscopie van de dikke darm noem je een coloscopie (of colonoscopie). Een endoscopie van de maag noem je een gastroscopie. Een endoscopie van de slokdarm noem je oesofagoscopie.
Dit weefsel wordt onderzocht door de patholoog-anatoom, een specialist op het gebied van weefselonderzoek. Het duurt ongeveer 7 werkdagen voordat de uitslag van het weefselonderzoek bekend is.
Soms kan een goedaardige tumor kwaadaardig worden. Dat gebeurt als de tumorcellen steeds meer gaan afwijken van normale cellen. En als ze vervolgens ongecontroleerd gaan delen. Met controles houdt de arts de afwijkende cellen in de gaten.
Na het onderzoek
Als de arts klaar is met de biopsie, wordt de gel van de huid gehaald en krijgt u een pleister op het wondje. U mag vervolgens gewoon naar huis, tenzij er complicaties zijn.
Het belangrijkste onderzoek om zeker te zijn of iemand al dan niet kanker heeft, is een biopsie: een kleine chirurgische ingreep waarbij een stukje weefsel verwijderd wordt om te onderzoeken onder de microscoop.
Daarom mogen er maximaal 5 weken zitten tussen de diagnose en de start van de behandeling. De behandeling is in het geval van deze indicator de chemotherapie die wordt gegeven vóór de operatie. Steeds meer patiënten krijgen chemotherapie vóór de operatie.
De uitslag
In de meeste gevallen kan de patholoog binnen 3 tot 5 dagen een diagnose stellen, maar soms gaat het sneller. Een voorbeeld hiervan is mammapoli, waar de diagnose binnen een dag vastgesteld kan worden. Deze tijd is nodig om het materiaal te bewerken, om het weefsel te onderzoeken en een verslag te maken.
Onder heldere dranken verstaan we: water, limonade, frisdrank zonder koolzuur, ontvette bouillon (zonder groenten, vlees, vermicelli), heldere vruchtensappen, koffie en thee zonder melk (koffie beperken tot maximaal 2 kopjes) en heldere isotone sportdranken.
Er is een kans dat u keelpijn heeft na het onderzoek. Deze pijn is meestal na een dag verdwenen. Als de endoscoop moeilijk de keel passeert of als er een vernauwing in de slokdarm is, kan een scheurtje of schaafwondje in de slokdarm ontstaan.
Vezelarm fruit: • Zacht rijp fruit of fruitconserven zonder pitjes, vezels of schil; • Appel- of vruchtenmoes; Banaan.