Haften leven het kortst van alle volwassen dieren.
De eendagsvlieg leeft bijvoorbeeld maar 24 uur. In de juiste omstandigheden houden sommige vliegen het zelfs een paar maanden vol.
Condors, sneeuwpanters, poema's, luipaarden, ijsberen, jaguars, grote wurgslangen en de meeste uilen en arenden stellen gezelschap van soortgenoten allerminst op prijs. Ze hebben de bescherming van een groep niet nodig en zitten evenmin te wachten op voedselconcurrenten.
Kangoeroes kunnen maandenlang leven zonder te drinken.
De tardigrade, die ook wel beerdiertje wordt genoemd, kan vrijwel onmogelijk sterven. Beerdiertjes overleven namelijk extreme temperaturen, zowel hitte als kou. Ook kunnen zij lange tijd zonder voedsel en water en overleven zelfs bij gebrek aan zuurstof.
Olifanten vergeten nooit iets, luidt het gezegde.
De kat is misschien wel het makkelijkste huisdier dat er is. Ze hoeft niet uitgelaten te worden, ze hoeft niet opgevoed te worden (hierover later meer), en ze houdt zichzelf schoon. En met een kat heb je nooit muizen in huis.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd.
Een cavia, een hamster, een rat of een huismuis: allemaal ook heel aaibaar en een stuk minder veeleisend dan een hond of een kat. Wat niet wegneemt dat je ook zo'n kleine huisgenoot adequaat moet verzorgen, dus zorg altijd dat je je goed inleest van tevoren.
Niet zo schokkend, is het feit dat de goudvis het goedkoopste huisdier is. Een goudvis kost amper één euro en je hebt er eigenlijk enkel voer en een visbokaal voor nodig.
Koala (20-22 uur)
Het slaperigste dier in de wereld is de koala. Vooral in het eerste jaar is de koala extra lui. De eerste 6 maanden slaapt hij in de buidel van zijn moeder en het halfjaar daarna luiert hij lekker verder op de rug van zijn moeder.
Een koala slaapt minimaal achttien en maximaal 22 uur per dag en is daarmee de grootste slaper van het dierenrijk. De overige vier uur van de dag spenderen ze aan eten, het zoeken van eten en het uitkiezen van potentiële partners.
Vleermuizen slapen ondersteboven, hangend aan hun achterpoten. Wetenschappers weten niet precies waarom vleermuizen dit doen. Wetenschappers denken dat het te maken heeft met het vliegen van vleermuizen.
De plek waar dieren hun winterslaap houden, verschilt per dier. Vleermuizen slapen bijvoorbeeld graag, op zijn kop, in holtes in woningen.
Het is dus erg moeilijk om onderzoek te doen naar zijn leefwijze. Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden. De leeftijd van de Groenlandse haai wordt bepaald door zijn ogen.
Ze leven het grootste deel van hun leven onder water maar zodra ze uit het water komen zijn ze letterlijk ten dode opgeschreven want ze kunnen in dat stadium niet meer eten. Het volwassen stadium heeft enkel de voortplanting als doel en ze leven daarom slechts enkele uren tot enkele dagen.
Deense wetenschappers verzamelden verschillende, dood aangespoelde, Groenlandse haaien. Afgaande op hun lengte en koolstofdatering was het oudste dier waarschijnlijk 392 jaar, aldus wetenschappers in het tijdschrift Science. Daarmee is de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier.
Chihuahua Pearl is de kleinste hond ter wereld. Pearl is maar 9,14 cm groot en 12,7 cm lang. Ze is daarom nu door Guinness World Records uitgeroepen tot kleinste hond ter wereld. Het ukkie is familie van de vorige recordhouder, haar tante Miracle Milly was 9,65 cm hoog.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren.
Wanneer het op intelligentie aankomt lijkt de rangorde tussen dieren glashelder: bovenaan staan wijzelf, de mens, met ons onovertroffen intellect. Een aantal treden lager staat de chimpansee, op de voet gevolgd door orang-oetans, dolfijnen en gorilla's, om onderaan te eindigen met de slakken en de wormen.