Als de politie op een adres komt waar ook kinderen zijn en de politie maakt zich zorgen over hun veiligheid, dan meldt de politie dit bij Veilig Thuis. Is de situatie voor kinderen erg gevaarlijk, dan grijpt de politie meteen in.
Bij een vermoeden stuurt de politie altijd een melding aan Veilig Thuis. De politie gebruikt hiervoor één formulier: de VT-melding in BVH. De VT-melding wordt vooral opgemaakt in de basisteams.
Op basis van de melding doet Veilig Thuis zelf onderzoek naar de situatie of roept ze de hulp in van een lokale hulpverlener, zodat het gezin geholpen kan worden; Als je melding maakt, vertelt Veilig Thuis wat er met de melding gaat gebeuren.
Bij een melding vertel je aan de politie wat er is gebeurd.Er wordt geen aangifte opgenomen en geen onderzoek ingesteld. Dankzij jouw melding is de politie extra alert en kan snel handelen. Zeker als er meerdere meldingen en aangiftes worden gedaan tegen een persoon.
Wat we doen, verschilt per situatie. Als we op een adres komen en het is nodig om meteen in te grijpen, dan doen we dat. Wij stellen feiten vast, doen onderzoek naar strafbare feiten en stemmen met onze partners af over de aanpak. Veilig Thuis zorgt ervoor dat er voor iedereen in het gezin passende hulp krijgt.
Hoe lang worden meldingen bewaard bij Veilig Thuis? Veilig Thuis bewaart dossiers maximaal vijftien jaar of tot het jongste kind achttien jaar is. De directbetrokkenen hebben het recht te vragen om vernietiging van hun dossier.
Bij een melding begint de politie meestal geen strafrechtelijk onderzoek. Uw melding wordt vijf jaar bewaard. Uw melding blijft belangrijk. Als de politie bijvoorbeeld meer meldingen over deze verdachte krijgt, kan de politie alsnog een onderzoek starten.
De politie registreert allerlei gegevens om haar taken goed uit te kunnen voeren. Bijvoorbeeld telefoonnummers en meldingen. U kunt de politie vragen welke gegevens over u zijn vastgelegd. En aan wie de politie de gegevens verstrekt.
Wanneer je een melding maakt, vertel je aan iemand wat er gebeurde. Je neemt iemand in vertrouwen en deelt je verhaal. Je meldt dus het (strafbaar) feit.
gewag maken van, melding maken van, reppen over, reppen van. Iemand in kennis stellen van een feit. Iemand te kennen geven dat iets geschied is laat in het midden of dit door woorden of teekens geschiedt.
Het werk van Veilig Thuis wordt stelselmatig getoetst door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Mocht worden geconstateerd dat Veilig Thuis niet volledig of zorgvuldig genoeg heeft gewerkt, dan wordt daar vanzelfsprekend lering uit getrokken."
De Politie signaleert een zorgelijke situatie van het kind of een 12-min delictpleger en verwijst door naar Bureau Jeugdzorg; • Bureau Jeugdzorg beoordeelt de zorgmelding, organiseert de benodigde hulpverlening en koppelt hierover terug naar de Politie.
Als Veilig Thuis concludeert dat het vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld onterecht is, kunnen de betrokkenen op grond van de WGBO en de Wbp een verzoek indienen om de gegevens te laten verwijderen.
De politie grijpt in acute noodsituaties dwingend in, zonder aanziens des persoons. Waar anderen een stap terug doen, stappen politiemedewerkers naar voren en treden zij op, desnoods met geweld. Bij begrenzen gaat het om het beperken en beëindigen van ongeoorloofd, al dan niet gewelddadig gedrag.
Kan ik een gesprek weigeren? Wij kunnen niemand dwingen om met ons in gesprek te gaan, maar we hebben wel de wettelijke taak om te onderzoeken of het veilig is in jouw gezin.
1 Swipe omlaag vanaf de bovenkant van je telefoonscherm om alle meldingen te kunnen zien. 2 Tik op de melding die je wilt uitschakelen en houd deze even ingedrukt. Tik vervolgens op Instellingen. 3 Kies hier welke meldingen je aan of uit wilt zetten door de blauwe balkjes naar links of rechts te schuiven.
Op sommige Android-apparaten kunt u kiezen wat voor soort meldingen een app u stuurt: Waarschuwen: U hoort een geluid, ontvangt een bericht op het vergrendelingsscherm en u ziet het pictogram van de app in de statusbalk. Stil: Uw telefoon maakt geen geluid en trilt niet.
U kunt geen schriftelijke informatie over of een kopie van de rapporten uit uw persoonsdossier krijgen (artikel 43 Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens). U kunt wel uw eigen persoonsdossier inzien.Om uw persoonsdossier in te zien, moet u een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst.
Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat.
Later heeft de Hoge Raad geoordeeld dat het automatisch uitlezen en uitvoerig onderzoeken van een telefoon een stevige inbreuk op de privacy maakt, en dat de politie dit niet zelfstandig mag doen. Er is dan toestemming van de officier van justitie of zelfs de rechter-commissaris nodig.
Als u wordt verdacht van een strafbaar feit, kan het zijn dat u een brief krijgt van de politie. In deze brief wordt u uitgenodigd voor verhoor. Vaak wordt in deze brief ook al de datum en tijdstip van het verhoor vermeld.
Een melding doen is niet hetzelfde als het indienen van een klacht.Een melding is namelijk het op de hoogte stellen van de leidinggevende. Indien er een vertrouwenspersoon is, dan kunt u de stappen die u wilt gaan zetten met deze vertrouwenspersoon bespreken.
U kunt iets melden zonder uw naam of adres op te geven bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000 (gratis). U kunt daar ook iets online melden en toch anoniem blijven.
Bij een valse 112-melding zal degene die de valse melding heeft gedaan, worden opgespoord. Dat kan, omdat alle gegevens van (mobiele) telefoons opgevraagd kunnen worden.