Als verzorgende IG heb je niveau 3. Je kunt en mag verpleegtechnische handelingen uitvoeren, zoals injecteren, katheteriseren en een maagsonde inbrengen. Verzorgenden zonder deze opleiding zijn hiertoe niet bevoegd.
Onder verpleegtechnische handelingen vallen o.a. voorbehouden handelingen zoals injecteren, katheteriseren, puncteren en maagsonde inbrengen en risicovolle handelingen zoals trachea verzorgen, stomazorg, zuurstof toedienen en medicatie via sonde toedienen.
Daarnaast heeft de verzorgende IG een signalerende functie. Het opleidingsniveau van een verzorgende IG is mbo niveau 3. Een algemeen verpleegkundige heeft een bredere rol binnen de gezondheidszorg. Een verpleegkundige mag naast het geven van de basiszorg ook zelfstandig alle verpleegtechnische handelingen uitvoeren.
Daarnaast is het zo dat de helpende vooral assisteert en ondersteuning biedt, terwijl de verzorgende IG zich bezighoudt met het bewaken en uitvoeren van het zorgplan.
Injecties geven
Artsen, tandartsen, verloskundigen, physician assistants en verpleegkundig specialisten mogen injecteren. Artsen, tandartsen, verloskundigen, physician assistants, verpleegkundig specialisten en klinisch technologen mogen injecteren. Dit mogen zij binnen hun deskundigheidsgebied.
De verzorgende heeft niveau 2. Als verzorgende IG heb je niveau 3. Je kunt en mag verpleegtechnische handelingen uitvoeren, zoals injecteren, katheteriseren en een maagsonde inbrengen. Verzorgenden zonder deze opleiding zijn hiertoe niet bevoegd.
Heb je een opleiding tot verzorgende of verpleegkundige (niveau 3 en hoger)? Dan ben je door je opleiding bevoegd om medicatie te geven. Heb je een andere opleiding? Dan heb je die bevoegdheid niet.
Het is leerzaam, leuk en persoonlijk vind ik het niet erg moeilijk. Het is ook leuk om in een klas te zitten met jongeren en ouderen. Je kunt elkaar allemaal wat leren. En straks zal ik heel erg trots op mezelf zijn dat ik dit diploma gehaald heb.”
gemiddeld salaris van een verzorgende ig
Als fulltime verzorgende IG ga je gemiddeld 2.117 euro bruto per maand verdienen, wanneer je 36 uur per week werkt. 36 uur is de fulltime norm in de zorg. Per jaar verdien je dan 27.521 euro bruto. Als flexmedewerker verdien je ongeveer 13,58 euro per uur.
Ook mag je de titel Verzorgende in de individuele gezondheidszorg (VIG'er) blijven gebruiken. Verzorgende IG valt wel onder de wet BIG, maar is geen artikel 3-beroep (zoals bijvoorbeeld arts en verpleegkundige). Dit betekent dat je geen BIG-registratie nodig hebt om jezelf Verzorgende IG te mogen (blijven) noemen.
Als verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg), soms ook wel woonbegeleider, bied jij zorg afgestemd op het persoonlijke levenspatroon van je cliënt. Zo lever je een belangrijk aandeel in zijn of haar welzijn. Daarnaast denk jij mee over de kwaliteit van de zorgverlening.
Verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten die volgens anderen tekort schieten in hun zorgverlening kunnen voor een tuchtcollege worden gedaagd. Het doel van deze rechtspraak: het bewaken van de patiëntveiligheid en de kwaliteit van de beroepsuitoefening.
In het algemeen geldt: heb je langer dan 5 jaar een handeling niet meer verricht dan ben je niet meer bekwaam. Je zult je dan onder begeleiding van bijvoorbeeld een docent of collega eerst weer de handeling eigen moeten maken. Daarna ben je weer bekwaam.
Risicovolle handelingen en voorbehouden handelingen
Niet alle risicovolle handelingen zijn voorbehouden. Een infuus inbrengen is bijvoorbeeld een voorbehouden handeling volgens de Wet BIG. Een infuuszak verwisselen is een risicovolle handeling, maar niet voorbehouden.
Een verzorgende IG'er heeft geen zelfstandige bevoegdheid tot het uitvoeren van een voorbehouden handelingen, maar zij mogen deze wel uitvoeren in opdracht van een arts of verpleegkundig specialist. Wel moet de verzorgende IG'er bekwaam zijn in het uitvoeren van deze voorbehouden handeling.
Mag dat? Hechten is een heelkundige handeling en valt daarmee onder de categorie voorbehouden handelingen. De verpleegkundige mag de wond alleen hechten als aan alle voorwaarden voor het verrichten van voorbehouden handelingen is voldaan.
Wat is bekwaam en bevoegd? Bevoegd ben je door opleiding en organisatie. Je bent bijvoorbeeld verpleegkundige niveau 4 en dat betekent dat je in de organisatie waar je werkt, blaaskatheters man en vrouw mag doen. Bekwaam gaat over de zorgprofessional als individu, de ik.
Medicijnen uitzetten is een ander verhaal, dat mag je als helpende-plus niet doen. Het toedienen van insuline (via subcutane injectie) is een voorbehouden handeling, dit mag je als helpende-plus ook niet doen. Voor de duidelijkheid: helpende-plus is geen erkende opleiding.
Tijdens deze opleiding verzorgende-IG krijg je onder andere de vakken anatomie, fysiologie, verpleegtechnisch handelen en omgangskunde. Ook komen voeding en diëten voorbij en ziekteleer. Zo ben je optimaal voorbereid op je latere beroep. Ook handig is dat je leert om te plannen en organiseren.
• Niveau 4 Verpleegkundige (mbo)
Je geeft complexe zorg en begeleidt mensen in het dagelijkse leven. Ook stel je zelfstandig een zorgplan samen en kijk je welke zorg iemand nodig heeft. De opleiding duurt vier jaar en je kunt je specialiseren in diverse branches binnen de sector zorg en welzijn.
Voor de functie verzorgende IG is de opleiding Verzorgende IG op mbo-niveau 3 nodig. De opleiding heeft diverse vormen, bijvoorbeeld BOL (beroepsopleidende leerweg). Dit is een voltijdstudie met stagemomenten. Bij de BBL-vorm (beroepsbegeleidende leerweg) werkt de student en gaat hij één dag per week naar school.
Controleer bij losse medicatie: juiste cliënt, juiste medicijn, juiste hoeveelheid, juiste tijd, juiste vorm.
VOORBEELDEN VAN DE DRIE P'S Bij de indeling van de verhalen is er een onderscheid gemaakt in de drie P's: Pil, Proces en Patiënt. In de cate- gorie 'Pil' vallen de voorbeelden van verbeteringen die gericht zijn op farmacotherapeutische effecten zoals bij- werkingen en interacties tussen medicijnen.