Dan ben je, wat ze noemen, een pleaser: iemand die geen nee kan zeggen.
Als je het zelf moeilijk vindt om nee te zeggen, kan je hulp vragen aan je partner of collega. Laat weten dat je het rustiger aan wilt doen. De ander kan je dan makkelijker even terugroepen als je weer te veel wilt doen. Kijk hoe anderen nee zeggen.
Want als je geen nee kunt zeggen tegen anderen, ga je regelmatig over je eigen grenzen heen. Je neemt vaak te veel hooi op je vork, of hebt weinig tijd voor de dingen waar je écht blij van wordt en die voor jou belangrijk zijn.
Wees duidelijk.
Je weet dat je 'nee' wilt zeggen, je weet alleen nog niet hoe. De beste manier is zo duidelijk mogelijk. Draai niet om je antwoord heen en geef zo vroeg mogelijk aan dat je niet mee wilt of kunt werken. Zo kan de ander jouw antwoord maar op één manier opvatten en voorkom je misverstanden.
Het boek “Als ik nee zeg voel ik mij schuldig” van Manuel J.Smith gaat in op de achterliggende oorzaken waarom je geen nee durft te zeggen. Ook komt dit boek met hele praktische handvatten hoe je je grenzen kunt bewaken en wat vaker nee durft te zeggen. De basis ligt bij assertiviteit.
o = o tussenwerpselUitspraak: [o] <wat je uitroept als je verbaasd bent, of schrikt> Voorbeeld: `O, nee!` ...
Het is dus belangrijk om je bewust te worden van waar je in feite nee tegen zegt als je weer eens ja zegt. ' Als je te veel werk aanneemt of te veel afspraken buiten de deur hebt, zeg je bijvoorbeeld nee tegen je eigen gezondheid of welzijn, nee tegen quality time met je partner of kind, nee tegen je nachtrust.
Je kunt iemand fysiek negeren door de andere kant op te kijken als je hem/haar tegenkomt. Of je weigert iemand te groeten. Op zich vertel ik daarmee niets nieuws. Negeren kan ook door in de groep iemand te vermijden, bij hem/haar uit de buurt te blijven.
duidt ontkenning aan, het tegengestelde van ja.
Het tussenwerpsel oké wordt gebruikt om instemming uit te drukken: 'het is in orde'. Het woord is van Amerikaans-Engelse oorsprong en wordt in het Engels gespeld als okay of als de afkorting O.K. of OK. In de Woordenlijst is het woord in de pseudo-Franse spelling oké opgenomen.
De Nationale Opvang Organisatie (NOO)
De NOO faciliteert gemeenten, veiligheidsregio's en ngo's om goede opvanglocaties, zorg, onderwijs en hulp te realiseren. Zij is het eerste aanspreekpunt voor vragen, bijvoorbeeld over beleid voor het normbedrag, leefgeld en transitiegelden.
Er zijn aantal dingen die op dit moment onbewust voor een rot gevoel kunnen zorgen. Voorbeelden hiervan zijn: Je hebt het heel druk, waardoor je niet aan ontspanning toe komt of stress hebt. Je hebt juist te weinig te doen, waardoor je je verveelt of geen voldoening uit de dag haalt.
Wanneer je merkt dat je je zorgen aan het maken bent, zeg dan letterlijk en hardop “STOP” tegen jezelf. Zeg daarna hardop tegen jezelf “Op dit moment denk ik aan (de negatieve gedachte)…, maar eigenlijk wil ik aan iets anders denken, namelijk (de prettige gedachte)”.
Als je je ergens schuldig over voelt is het omdat er iets niet goed aanvoelt. Misschien heb je een fout gemaakt en wil je deze herstellen. Probeer je schuldgevoel een plaats te geven en probeer te relativeren. Voel je je schuldig naar een bepaald persoon toe, ga dan het gesprek aan.
Schuldgevoel is geen echte emotie
Een begrip dat zegt dat wij oordelend denken, maar niets zegt over wat we echt in ons lichaam voelen. Je geeft jezelf een naar gevoel door de betekenis die je aan iets geeft. Het is iets wat je denkt en vindt. Het is geen emotie, het is een waardeoordeel.
Schuldbesef wijst jou erop dat je iets fout hebt gedaan. Je hebt gevoelens van spijt omdat jij vindt dat je iets hebt gedaan of nagelaten, waardoor je een ander schade hebt toegebracht of waardoor je een ander hebt benadeeld of tekortgedaan. Gevoelens van schuld gaan samen met gevoelens van spijt en berouw.