Er zijn etherische oliën die bijtend zijn op de huid zoals tijmolie maar ook die volkomen veilig zijn zoals lavendel olie. Lavendel olie kan dus zonder problemen puur op de huid toegepast worden,tijm olie alleen bij voldoende verdunning.
Zenuwstelsel. Sommige varianten van etherische olie zijn giftig op vlak van het zenuwstelsel. Ze moeten daarom altijd gebruikt worden met de nodige voorzichtigheid, zelfs bij diffusie! Voorbeelden: helicryse (of strobloem), lavendel, atlas ceder, pepermunt…
Geurolie bevat daarentegen synthetische stoffen die de geur nabootsen en versterken. Etherische olie beïnvloed het emotionele deel van onze hersenen, waardoor hier mentale (en zelfs lichamelijke) klachten mee verholpen kunnen worden, terwijl geurolie juist slecht kan zijn voor de gezondheid.
Lavendelolie is een populaire, veelzijdige en heerlijk kalmerend geurende essentiële olie. Het staat bekend om zijn rustgevende werking, hierdoor kan lavendelolie helpen kalmeren. Smeer je het op de huid dan kan lavendelolie helpen bij het verzachten van zonnebrand of kleine huidirritaties.
Etherische olie vernevelen kan heel gevaarlijk zijn. Als de kleine druppeltjes (wat nevel is) niet de tijd krijgt om echt te verdampen en ingeademd worden, komen deze in de longen terecht. Deze kunnen hier een chemische ontsteking veroorzaken.
Lavendelolie is op verschillende manieren te gebruiken. De etherische olie kan tegen kwaaltjes gebruikt worden, zoals: emotionele stress, vermoeidheid, depressie, angst, spierpijn, reuma, rugpijn, vastzittende ademhaling of menstruele pijnen. Maar ook kan lavendelolie dienen als muggenwering of als luchtverfrisser.
Vooral citrus- en dennenoliën zijn goede luchtzuiveraars omdat ze hoge gehaltes aan zogenaamde monoterpenen bevatten. Dit zijn de lichte moleculen, die zich snel verspreiden in de lucht en de microben uitschakelen. Daarbij zijn het ook nog heerlijk ruikende oliën die een goede sfeer in de verspreiden.
Voorzichtigheid is echter geboden, omdat lavendelolie allergische reacties kan veroorzaken, hoewel dit zeer zelden gebeurt. Naast echte lavendel zijn er verschillende ondersoorten en hybriden.
Jojoba-olie is een relatief lichte olie, die makkelijk opgenomen wordt door je huid en is ook geschikt voor de vettere huid. Avocado-olie is juist geschikt voor de droge huid. Het bevat Vitamine E, welke goed is voor de elasticiteit van de huid. Het verbetert de hoeveelheid collageen, het verstevigt de huid.
Essentiële oliën zijn vooral giftig bij inslikken. Sommigen zijn giftig na herhaalde blootstelling. Het risico is groter wanneer het om zuivere olie gaat. Omdat al deze oliën specifieke (toxische) eigenschappen hebben, is het moeilijk een classificatie te maken van hun gevaar.
Maar wat is nou het verschil tussen etherische olie en bijvoorbeeld geurolie? Het antwoord is heel simpel. Etherische oliën worden gemaakt van planten en zijn daarmee dus een natuurlijk product. Geuroliën zijn een mysterieus brouwsel van synthetische chemicaliën die een bepaalde natuurlijk geur nabootsen.
Etherische olie is de officiële term, maar het wordt ook wel essentiële olie genoemd. Dit komt van het Engelse 'essential oil'. Etherische olie is 100% plantaardig en natuurlijk. De olie is namelijk gemaakt van extracten van planten, bloemen en kruiden.
Katten hebben net als mensen geuren die ze lekker vinden en geuren die ze haten. Zo vinden de meeste katten kattenkruid aangenaam ruiken en lavendel juist niet.
Lavendel is een prachtige plant met paarse bloesem. Veel mensen zijn dol op de geur en worden er rustig van. Toch kun je 'm maar beter uit de buurt houden van je kat, want lavendel is inderdaad erg giftig voor katten.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Lavendelolie voor je gezicht
Lavendel heeft bijvoorbeeld een bacteriedodende werking, waardoor de olie kan helpen in de strijd tegen acne. De olie is bovendien gevuld met antioxidanten. Daarom zweren sommige mensen bij lavendelolie voor de bestrijding van huidveroudering.
Lavendel werkt super omdat het anti-bacterieel is, dus perfect bij kleine wondjes. De bijenwas is verzorgend en verzachtend. Dus kloven, schrammen en meer smeer je gewoon hiermee. Het werkt als een tierelier, ik merk bij mijn kinderen (en mijzelf) dat de wondgenezing veel sneller gaat!
Omschrijving: Lavendel is een geurend, kruidig gewas dat niet inheems is in Nederland, maar veel is aangeplant in tuinen.
Arganolie is het meest geschikt voor de droge huid en haar en de wat oudere huid.
Olie voor de rijpere huid
Borage-olie: geeft de rijpere huid meer elasticiteit dankzij een combinatie van verschillende vetzuren. Arganolie: verzacht en is rijk aan vitamine E, een antioxidant dat pigmentvlekjes en fijne lijntjes helpt vervagen.
Bovendien is de verdamping van deze 100% natuurlijke stoffen vaak goed voor onze luchtwegen (door slijmoplossende en ontstekingsremmende eigenschappen van oliën) en ten slotte desinfecteren essentiële oliën de omgevingslucht door vernietiging van vooral schimmelsporen en bacteriën.
De beste etherische oliën op basis van aromatherapie bij verkoudheid en griep zijn: Cederhout, eucalyptus, geranium, helichrysum, hyssop, jasmijn, koriander, lavendel, marjoraan, naiouli, oregano, palmarosa, pepermunt, petitgrain, den, ravensara, roos, rozemarijn, salvia, spearmint, tea tree, tijm, wierook.
Verder zijn citroen, rozemarijn, pepermunt, eucalyptus en fris briesje verlichtend bij benauwdheid en hebben een positief bevrijdend effect op je luchtwegen. Tea tree olie versterkt de weerstand en boost je immuunsysteem!