Zorgt u ervoor dat ook wanneer u in bed ligt de zak lager is dan het niveau van uw blaas. Anders kan de urine niet aflopen. Ook mag het kraantje niet op de grond hangen in verband met infecties.
Antwoord: 'Doorkoppelen is vele malen hygiënischer dan de urinezak legen in een maatbeker of urinaal, dus raadzaam.
De opvangzakken leegmaken
Iemand anders kan dit dan voor u in het toilet laten lopen. Ook de nachtzak maakt u op deze manier leeg. Als u de nachtzak loskoppelt, spoelt u deze door met water en met een beetje azijn (tegen de geur). Zo kunt u de zak tot maximaal zeven dagen gebruiken.
Eerst bevestigt u de beenzak aan uw been. Daarna hangt u de beenzak aan uw been op een plek die u prettig vindt (bovenbeen of onderbeen). Vervolgens knipt u de slang op de juiste lengte af. Let er op dat er niet te veel spanning op de slang staat of dat de slang te lang is waardoor deze kan knikken.
Uitvallen van de katheter
Als de katheter eruit is gevallen, moet een nieuwe worden ingebracht. Overdag kunt u hiervoor contact opnemen met uw huisarts of met de polikliniek Urologie. Neem 's avonds en in het weekend contact op met de huisartsenpost.
Als het niet lukt om de blaas goed leeg te plassen, blijft er urine in de blaas achter. Dit heet blaasretentie. Doordat je blaas niet goed doorspoelt, kan er een blaasontsteking ontstaan, die zelfs tot een ontsteking van de nierbekkens kan leiden.
Bij harde ontlasting kunt u de neiging krijgen om te persen en als gevolg daarvan kan er urine langs de katheter lopen. Om uw ontlasting soepel te houden is het ook van belang om genoeg te drinken. De arts of verpleegkundige zal u vertellen of en wanneer de katheter verwisseld moet worden.
In principe vervang je de urinezak die direct aan de katheter verbonden is 1 maal per week, of eerder bij (mogelijk) verstopping, vervuiling (gruis, stolsels) of lekkage. Dit is dus bij bedlegerige cliënten een standaardurine opvangzak en bij mobiele cliënten een beenzak.
U kunt de duurzame urine-nachtzak 5 tot 7 dagen gebruiken. Zo nodig verwisselt u de zak eerder bij bijvoorbeeld geurvorming. Hoe u de zak verwisselt en de nieuwe zak koppelt aan de katheter leest u hieronder.
Een verblijfkatheter moet regelmatig gewisseld worden. Hoe lang de katheter kan blijven zitten, is afhankelijk van het materiaal van de katheter. Vaak wordt de katheter na zes tot twaalf weken verwisseld.
Door het inbrengen van een blaaskatheter kun je last krijgen van verschillende complicaties, zoals: Urineweginfecties. Blaaskramp. Lekkage of verstopping van de katheter.
Naarmate de dagzak zich vult, wordt deze zwaarder en voelt u de beenbandjes trekken. Om de dagzak leeg te maken houdt u de dagzak boven het toilet en opent u het kraantje, zodat de urine in het toilet terecht komt. U kunt de beenband(en) losmaken om beter te kunnen richten.
De normale blaasinhoud bij volwassenen varieert van 200 tot 500 ml. Als uw blaas vol is, krijgt u aandrang om te gaan plassen. Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en 's nachts 0 tot 1 keer.
Het is belangrijk dat de opvangzak altijd lager hangt dan uw blaas, dus lager dan uw matras, omdat de urine anders niet goed in de opvangzak kan lopen. Ook de nachtzak kunt u in het toilet legen via een aftapkraantje. Controleer, voordat u de zak aansluit, altijd of het kraantje (weer) goed dicht is.
Flip-Flo, katheterventiel. Ventiel voor het tijdelijk afsluiten van een katheter, met aftapmogelijkheid. Minder risico van vermindering van de blaascapaciteit. Voor wie een volle blaas kan voelen, verstandelijk bewust is en het ventiel zelf kan bedienen.
Als er urine langs de katheter naar buiten lekt, kan dat komen door: blaaskramp. urineweginfecties. blaasstenen.
Ook kan de katheter irritatie in de blaas veroorzaken. U voelt dan een wat zeurderige pijn onderin uw buik die in aanvallen optreedt en u heeft het gevoel dat u moet plassen. We noemen dit blaaskrampen. U kunt een pijnstiller (paracetamol 500mg) innemen, zodat het kramp- en pijngevoel minder wordt.
Met een verblijfskatheter kunt u gewoon douchen. U hoeft niet bang te zijn dat de katheter er tijdens het wassen uit valt. Het is belangrijk dat u uw handen wast, voor en na het loskoppelen of het vervangen van de opvangzak.
De plasbuis van de vrouw is gemiddeld 3-4 centimeter lang. Dit betekent dat een katheter voor de vrouw een stuk korter is dan voor de man. Een katheter voor een man is ongeveer 30-40 centimeter lang en voor een vrouw tussen de 7-20 cm lang.
Afhankelijk van de vloeistoftoevoer produceert een gezond persoon in 24 uur ongeveer 1000 tot 1500 ml urine, die 2-6 maal per dag wordt uitgescheiden. Daarbij is de urineproductie niet op ieder moment van de dag even groot. De meeste urine produceert de mens om zes uur in de ochtend.
Dit betekent dat u ongeveer elke 3 à 4 uur de blaas leegt via het Flip Flo katheter-ventiel. Dat is zo'n 6 à 8 keer per dag. Wacht nooit langer dan 6 uur. Dit kan betekenen dat uw blaas te vol kan raken en dat kan veel pijn geven en de nodige problemen veroorzaken.
Zolang u een verblijfskatheter heeft, kunt u niet gewoon plassen. De urine loopt weg door de katheter, zonder dat u het merkt. Met een verblijfskatheter kunt u bijna alles doen wat u gewend was. De urine wordt opgevangen in een opvangzak.
Elke katheter heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. Deze wordt tijdens het aanleren met u besproken. In principe mag u de katheter gewoon vastpakken met uw schone handen en deze vervolgens inbrengen. De katheter zit goed als er urine uitloopt en mag verwijderd worden als er geen urine meer uitkomt.
U kunt met uw katheter gewoon fietsen, sporten, zwemmen etc. Indien u twijfelt over een activiteit, dan kunt u dit altijd met een verpleegkundige op de polikliniek bespreken.