Het kan gebeuren dat water niet direct gaat koken als het “kookpunt” van 100 graden Celsius is bereikt. Als het dan uiteindelijk wel gaat koken, is dat een vrij heftig proces, waarbij het snel kan overkoken.
In een snelkookpan kun je bijvoorbeeld wel een watertemperatuur van 120 graden celsius bereiken. Het ligt vooral aan de druk die je in je opstelling kunt opbouwen, hoe hoog de watertemperatuur kan worden. In BINAS kun je de tabel vinden waarin het verband tussen temperatuur enn druk word aangegeven.
Reacties. dat kan, maar op dat moment veranderd het van fase en wordt het ijs of stoom. Dit is wel mogelijk als je water gaat koken onder druk (in een snelkookpan bijvoorbeeld), dan wordt het kookpunt verhoogd. Toegevoegd na 2 minuten: Een deel van het water wordt bij 100 °C stoom, en zorgt dat de pan op druk komt.
Wanneer het kookpunt is bereikt neemt de temperatuur van de vloeistof niet meer toe; de maximumtemperatuur is bereikt. Voor water is deze temperatuur bij 1 atmosfeer 100°C. De plaatselijke atmosferische druk is afhankelijk van het weer en de hoogte t.o.v. de zeespiegel.
Kookpunt. Water kookt bij 100 graden Celsius. Maar om het aan de kook te krijgen, zijn er meerdere factoren die daar een rol in spelen. Zo heeft bijvoorbeeld ook de luchtdruk een rol.
De ideale temperatuur waterkoker
De temperatuur van het water is dus een zaak van belang. Net na het koken heeft het water in de koker een temperatuur van zo'n 90 tot 95 graden Celsius.
We zouden kunnen zeggen dat verzadigd droog stoom gewone normale stoom is, maar dan warmer, meestal hoger dan 140 °C. Bij deze temperaturen heeft stoom geweldige reinigende en diepe reinigings-eigenschappen.
Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts: boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen) gepaard gaat met specifieke symptomen zoals buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen, suf en slaperig zijn, zware hoofdpijn of huiduitslag.
Vanaf 30 graden is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Boven die temperatuur heb je kans dat je klachten krijgt als je veel gaat bewegen. Vooral als er veel vocht in de lucht zit. Dat wordt een hoge luchtvochtigheid genoemd.
Hoogste temperaturen ooit gemeten
Noord-Amerika: 56,7°C op 10 juli 1913 in Furnace Creek, Death Valley, Verenigde Staten. Afrika: 55,0°C op 7 juli 1931 in Kébili, Tunesië Azië: 55°C, in Al Majmaah, Saoedi-Arabië, op 8 juni 2019.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen. Soms krijgt u een kookadvies zonder dat uw drinkwater vervuild is.
Bovenop de berg. Water kookt sneller op een berg omdat het voor de waterdeeltjes veel makkelijker is om te ontsnappen. De lucht is veel ijler waardoor de deeltjes minder hoeven te knokken om te ontsnappen uit de pan. Water op de Mount Everest (9 km hoog) kookt al bij 69 graden!
Pocheren is het gaar maken van voedsel met weinig vocht, en net iets onder het kookpunt. Pocheren is vooral geschikt voor kwetsbaar voedsel zoals eieren, maar ook vis of fruit. De smaak blijft daardoor veelal beter behouden.
Om te kunnen bevriezen, moeten watermoleculen ergens een beginnetje van een ijskristal maken. In superschoon water gaat dat heel moeilijk, en dat bevriest daarom pas rond de min 40 graden (het smelt altijd bij nul graden). Water dat bij temperaturen onder het vriespunt nog vloeibaar is, wordt onderkoeld water genoemd.
Bij lage druk kookt water namelijk eerder. In een gemiddeld wintersportdorpje kookt theewater al bij ongeveer 95ºC. Op de top van de Mount Everest (8848 meter) ligt het kookpunt rond de 70 graden.
Bij warm water zetten je bloedvaten juist uit, waardoor gifstoffen makkelijker en sneller verdwijnen. Een goede temperatuur voor drinkwater ligt tussen de 10 en 15 graden. Met deze temperatuur verlaat het water sneller de maag en wordt het sneller in je lichaam opgenomen.
Mensen overlijden door hart- en vaatproblemen
Bij flinke hitte verwijden je bloedvaten om de warmte te transporteren en je huid te laten afkoelen. Vooral in de bloedvaten vlak onder je huid wordt extra bloed rondgepompt, de verklaring van je rode hoofd tijdens het sporten.
Enorme temperatuur
De 'absolute hitte' zoals Planck die voorstelt is een gigantisch hoge temperatuur. Dat kun je moeilijk vergelijken met een warme zomerdag: De Planck-temperatuur is 1.41 x 10(^32), ofwel 141.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 graden Celsius.
Koortspieken. Koortspieken van 41°C en 42°C komen ook voor, bij koortspieken van 43°C is de situatie levensbedreigend. Erg hoge lichaamstemperaturen kunnen verschillende gevolgen hebben: Verstoring van de werking van enzymen.
Furnace Creek in Death Valley in de Amerikaanse staat Californië is de heetste plek op aarde. Op 10 juli 1913 werd het daar 56,7 graden en dat is officieel de hoogste temperatuur ooit gemeten.
'Mijn bloed kookt' betekent dat je woedend bent. Je kunt het ook over iemand anders zeggen, bijvoorbeeld: “Zijn bloed kookt.” Dat betekent dat diegene furieus is.
Stoom inademen bij een verkoudheid kan leiden tot brandwonden. Ook is het nut van de stoominhalatie niet wetenschappelijk bewezen, waarschuwt het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis. Het ziekenhuis nam de afgelopen twee maanden drie patiënten die bij een 'stoomongeluk' ernstige brandwonden opliepen.
Oververhitte stoom
De ontsnappende stoom blijft op het dauwpunt. In een stoomketel gebeurt hetzelfde, maar de geproduceerde stoom kan vervolgens door een oververhitter worden geleid. De verzadigde stoom stijgt in temperatuur en wordt dan oververhitte stoom genoemd.
Oververhitte damp:
Bij oververhitte damp is alle vloeistof over gegaan in dampvorm, waardoor er dus totaal geen vloeistof meer aanwezig is. Voorbeeld: Water gaat koken bij een temperatuur van 100 graden Celcius, waarbij dus de kooktemperatuur bereikt wordt.