Ze zoeken constant huizen op om door deuren en ramen naar binnen te gaan voor eten, schuil- en broedplaatsen. Vliegen houden van warmte en licht, dus dat maakt huizen dan ook een aantrekkelijke verblijfplaats. Daarnaast hebben afvalcontainers een hoge aantrekkingskracht op deze vervelende insecten.
Waar leggen vliegen eitjes in huis? Het vrouwtje legt de eitjes bij voorkeur in (rottende) voedselresten. De larve ontwikkelen zich namelijk goed in rottende organische materialen. Afhankelijk van de temperatuur komen de eitjes na 12 tot 48 uur uit.
Vliegennest. Mensen denken al snel bij de honderden, duizenden en soms miljoenen klustervliegen op zolder aan een vliegennest. Maar dat is absoluut niet het geval. Ze komen puur in huis om te overwinteren en klusteren dan samen in een tros.
Vliegen houden niet van kruidige luchtjes. Zet een bakje met water en kruidnagels neer.Of vul bakjes met azijn of allesreiniger met citroengeur.Vliegen hebben ook een hekel aan de geur van lavendel.
Een bakje met water en wat hele kruidnagels, gegara... werkt echt super!
Als er overlast is van vliegen kunnen de vliegen op effectieve wijze worden weggevangen met een trechterval. Doe een laagje water in de val en doe er een heel klein stukje vlees of vis in. De vliegen komen eropaf en vliegen in de val. Doordat ze de uitgang niet meer kunnen vinden blijven ze gevangen.
Naast een vochtige plek is het belangrijk dat er voldoende voedingsstoffen voor de larven aanwezig zijn. Vaak kiezen vliegen daarom voor een plek met waar organische materialen liggen die aan het rotten zijn. In principe leggen de vliegen eitjes op de plekken waar ze dit kunnen.
Vliegen komen je huis binnen door openstaande ramen en deuren, maar ook door scheuren, gaten en kieren. Het kan ook gebeuren dat je producten hebt gekocht (vlees, vis of fruit) waar vliegen eitjes op hebben gelegd: die kunnen bij jou thuis uitkomen en dan heb je dus ook vliegen in huis.
Hoe herken je klustervliegen? Klustervliegen zien eruit als de gewone vliegen die je in je woonkamer tegenkomt, al zijn ze vaak nog wat dikker, groter en meer behaard. Ze clusteren samen in grote zwermen van honderden tot zelfs duizenden. Dat doen ze om te overwinteren.
Een volwassen vlieg leeft ongeveer 2 tot 3 maanden.
Het wijfje legt bij voorkeur haar eitjes in mest, dode dieren, rottende voedingsmiddelen of compost. Als het maar lekker glibbert! De eitjes komen binnen een week uit en als het materiaal warm en vochtig genoeg is, zelfs binnen een dag.
Na 5-10 dagen is de made volgroeid. Deze is dan 8-10 mm lang en gaat op zoek naar een wat drogere plaats aan de oppervlakte van het materiaal waarin hij zich ontwikkeld heeft om te verpoppen. Na verloop van 3 tot 8 dagen verschijnt uit deze pop een kamervlieg.
De larven van de vlieg kunnen zowel direct als indirect op de huid van de mens terechtkomen. De larven hebben echter een grotere voorkeur voor de huid van een veedier, zoals een koe. Bij de directe route legt de vlieg de eitjes zelf op de huid van de gastheer. Een bekend voorbeeld hierbij is een open wond.
Bij inspectie van de huid en vacht zullen vervolgens ook krioelende maden gezien worden. Soms zijn er ook nog vliegeneitjes te zien; deze zien er uit als kleine witte stipjes vastgeplakt aan de haren.
De wijfjes van de vleesvlieg leggen hun eitjes gewoonlijk op dode dieren. De lucht van vlees kan ze vanaf kilometers afstand aantrekken. Eitjes worden ook wel in ander rottend organisch materiaal en zelfs in uitwerpselen gelegd. De eitjes komen binnen een dag uit en de maden boren zich direct in hun voedsel.
De geur van azijn zal de vliegen wegjagen. Kook wat moutazijn en zet dit in een potje of een kom en plaats het in huis. Wie het groter aan wil pakken kan ook de ramen wassen met azijn. Wedden dat ze niet meer in de buurt komen.
HGX tegen muggen en vliegen is een effectieve en eenvoudige anti muggen en vliegenspray. Overlast van muggen en vliegen in huis is vaak een bron van irritatie en kan met dit middel tegen vliegen en muggen eenvoudig opgelost worden.
Deze planten houden vervelende gevleugelden op afstand:
Citroenmelisse, citroenverbena, citroengras (citronella) en citroengeranium: kortom alles met een citroengeur. Dit mag voor ons dan wel fris ruiken maar is voor de muggen en vliegen een echte afknapper.
Zeer waarschijnlijk gaat het om (brom)vliegen (Pollenia rudis), ook wel kluster- of clustervliegen genoemd, die in het najaar al in uw woning of gebouw zijn gekropen. Ze hebben maar kleine kiertjes nodig om binnen te komen en zoeken er een schuilplaats waar ze soms in grote groepen bij elkaar overwinteren.
Klustervliegen lijken erg veel op de welbekende kamervlieg (ofwel huisvlieg), maar zijn iets groter. Klustervliegen zijn vaak te herkennen aan hun gouden kleur en het feit dat ze veelal in grote groepen bij elkaar zitten.
„Ze zijn op zoek naar een plek waar het droog is en waar ze geen natuurlijke vijanden hebben”, zegt Smit. Buiten het huis is dit bijvoorbeeld in struiken of onder bladeren of dakpannen, maar binnen kan het overal zijn. „Vaak zie je ze overdag rondom de lamp vliegen.
De eitjes zijn zo'n 1 mm groot en komen na een aantal dagen uit tot vliegenlarve. Na 10 dagen is de larve (of made) volgroeid en neemt deze ongeveer 5 dagen de tijd om zich tot huisvlieg te ontpoppen. Bij de juiste condities kunnen huisvliegen zich snel vermenigvuldigen tot een ware plaag in huis of bedrijf.
Blauw is een van de kleuren waar vliegenogen het meest gevoelig voor zijn.De andere kleur is ultraviolet. De onderzoekers stelden dat vast door met minuscule elektrodes de neurologische respons in de vliegenoogjes te meten wanneer de diertjes werden blootgesteld aan licht van verschillende golflengtes.