Suiker en zoetstoffen - 1 eetlepel staat gelijk aan:Kristalsuiker: 13 gram. Basterdsuiker: 10 gram. Rietsuiker: 10 gram. Poedersuiker: 6 gram.
Het wordt doorgaans gecombineerd met andere zoetstoffen. Door het toevoegen van bijvoorbeeld sucralose is het 2 keer zo zoet als suiker. De hoeveelheid moet u daarom halveren: waar u 100 gram suiker gebruikt, volstaat 50 gram van dit zoetmiddel.
1 eetlepel (5 gram) zoetstof bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Je kunt een suikerrijke frisdrank best een keer vervangen door een variant met zoetstoffen, maar niet te vaak. Zo bevatten light-dranken zuren die slecht zijn voor je gebit. Daarnaast wen je door de zoetstoffen ook niet aan een minder zoete smaak.
Een snufje stevia extract is bijvoorbeeld net zo zoet als ongeveer één theelepel tafelsuiker. Als je suiker vervangt door stevia, gebruik dan deze hoeveelheden: 1 theelepel suiker = ⅛ theelepel stevia poeder = 5 druppels vloeistof.
100 gram suiker = 16 gram Steviala Kristal Sweet XTRA. 100 gram suiker = 130 gram Steviala Ery-Pure. 100 gram suiker = 130 gram Steviala Ery-Bronze.
Normaal gebruik van suiker kan geen kwaad. Datzelfde geldt voor (producten met) zoetstoffen. Suiker en zoetstoffen zorgen beide voor een zoete smaak. Een verschil tussen suiker en zoetstoffen is dat er in zoetstoffen minder calorieën zitten.
Intensieve zoetstoffen zijn vele malen zoeter dan suiker, maar leveren geen of nauwelijks energie (kilocalorieën/kcal), omdat fabrikanten er weinig van nodig hebben om het product een zoete smaak te geven. Voorbeelden van intensieve zoetstoffen zijn acesulfaam-K, cyclamaat, saccharine, stevia en aspartaam.
Polyolen zijn niet-intensieve zoetstoffen. Ze zijn half zo zoet tot even zoet als suiker. De smaak lijkt erg op die van suiker en ze hebben geen bijsmaak, zoals de meeste intensieve zoetstoffen. De opname van polyolen in de dunne darm is gering.
Stevia. Smaak: zeer (zeer!) zoet met een licht bittere / dropachtige nasmaak. Toepassing: 1 theelepel stevia = 1 kopje suiker.
1 Zoetje kan prima 1 suikerklontje vervangen. Ze zorgen ervoor dat de koffie of thee zoet smaakt en bevatten veel minder tot bijna geen calorieën ten opzichte van suiker. Een gewoon suikerklontje bevat ongeveer 16 calorieën, een zoetje 0 tot 1 calorieën.
Ja, Canderel gebruiken in plaats van suiker is een stap in de goede richting om iets aan je gewicht te doen. Dat blijkt zowel uit de praktijk als uit wetenschappelijke studies. Canderel bevredigt namelijk je behoefte aan zoetigheid en bevat nauwelijks calorieën.
Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
Het beste alternatief voor suiker is het gebruik van natuurlijke zoetstoffen zoals stevia, erythritol en xylitol. Deze zoetstoffen hebben een lagere calorie-inhoud en hebben minder impact op de bloedsuikerspiegel.
Wat zijn de nadelen van zoetstoffen? Er zijn mensen die gevoelig kunnen zijn voor zoetstoffen, bijvoorbeeld sorbitol en mannitol. Vooral mensen met een prikkelbare darm kunnen hier gevoelig op reageren, omdat de darmen geprikkeld kunnen raken. Bij teveel gebruik kan je zelfs winderigheid en diarree krijgen.
De laagcalorische zoetstoffen, zoals aspartaam, sucralose of saccharine, zijn geen koolhydraten en komen dus ook niet als glucose in het bloed. Het lichaam zal daarom geen insuline aanmaken. Dat is ook goed, want anders zou het bloedglucosegehalte dalen en zou je sneller weer trek krijgen.
Ja, Canderel gebruiken in plaats van suiker is een stap in de goede richting om iets aan je gewicht te doen. Dat blijkt zowel uit de praktijk als uit wetenschappelijke studies. Canderel bevredigt namelijk je behoefte aan zoetigheid en bevat nauwelijks calorieën.
Acesulfaam-K is een zoetstof die bij een hoge dosering niet heel erg goed is voor de gezondheid. Zo kun je op lange termijn last krijgen van hoofdpijn of je misselijk voelen. Dit komt door de stof memthyleenchloride (stof van acesulfaam-k).
Vaak wordt er gedacht dat ze slecht zijn voor de gezondheid. Hierdoor is er regelmatig onderzoek gedaan naar zoetstoffen en keer op keer blijkt daaruit dat zoetstoffen niet schadelijk zijn. Alle zoetstoffen in Europa zijn goedgekeurd door de European Food and Safety Authority (EFSA).
Bij het afbreken van aspartaam in het lichaam ontstaat een kleine hoeveelheid methanol.In grote hoeveelheden kan methanol gezondheidsproblemen zoals blindheid veroorzaken. Uit één liter light-frisdrank gezoet met aspartaam kan echter hooguit 55 milligram methanol gevormd worden.
Hoeveel stevia of erythritol mag ik gebruiken? De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van steviolglycosiden (stevia) is vastgesteld op 4 mg per kg lichaamsgewicht per dag. Voor erythritol geldt geen aanvaardbare dagelijkse inname.
Dankzij het handige druppelflesje zijn de Steviala druppels goed te doseren. 1 druppel is qua zoetheid vergelijkbaar met 1 gram suiker. U heeft dus slechts een paar druppels nodig om een zoete smaak te krijgen.
Voorkeur voor zoetstoffen van natuurlijke oorsprong is een persoonlijke keuze. Daar is geen speld tussen te krijgen. Ze zijn alleen niet 'beter' of 'gezonder' dan zoetstoffen die kunstmatig gemaakt worden. Ze zijn alle veilig te gebruiken en zorgen er alle voor dat u minder calorieën binnenkrijgt dan met suiker.