Het vredesteken is een van 's werelds meest herkenbare symbolen, maar weinigen weten dat het uit de scheepvaart komt. Het vredessymbool of ban-de-bomteken is eigenlijk een symbool tegen kernwapens. Het werd ontworpen in het kader van een betoging tegen kernwapens in Londen in 1958.
Vrede kan op aarde ontstaan als mensen er voor kiezen om hun innerlijk strijd op te lossen. Pas dan kun je innerlijke vrede ervaren. De strijd die zichtbaar is in de wereld om ons heen is een reflectie van innerlijke strijd.
De vredesduif is een internationaal symbool en de personificatie van vrede. Het is een duif met een olijftakje in zijn snavel.
Twee – een nonverbaal teken voor de hoeveelheid twee. Victory – als teken van overwinning. In deze betekenis werd het teken vooral bekend door Winston Churchill. Vrede of vriend – wordt in deze zin wereldwijd gebruikt door vredesbewegingen.
Het V-teken betekent “vrede”…
Het V-teken, de opgestoken wijs- en middelvinger, werd oorspronkelijk gebruikt als teken van victorie door de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Later werd het door pacifisten gebruikt als vredesteken.
U als Nederlander ziet de vingers in de vorm van een 'V' als een teken van vrede maar in landen als Engeland en Australië kunt u maar beter niet een leuke foto nemen met een naar binnen gerichte peace-teken, want in deze landen betekent dit namelijk de middelvinger! Wilt u twee biertjes bestellen?
Als je deze zomer op surfvakantie gaat kom je dit gebaar ongetwijfeld tegen: hang loose! Het teken, dat je maakt door je duim en pink op te steken terwijl je de drie middelste vingers naar binnen vouwt is een gebaar dat onder andere gebruikt wordt om te groeten.
Corna (Nederlands: hoorntje, bokkengroet) is een gebaar dat met de vingers wordt gemaakt (Mostrare le corna) en in landen rond de Middellandse Zee wordt gebruikt.
Gekruiste vingers is een gebaar dat men gebruikt om iemand die voor een uitdaging staat succes te bezorgen of te wensen. Het gebaar bestaat eruit om wijs- en middelvinger van een hand gekruist over elkaar te houden. In de Engelse taal bestaat een equivalente uitdrukking, namelijk keeping one's fingers crossed.
Je weet wel, dat spel waarbij je met je duim en wijsvinger een rondje maakt, en als iemand dan kijkt mag je diegene een mep verkopen.
Als je dit handgebaar gebruikt is dat een teken dat je slachtoffer bent van huiselijk geweld: je vouwt je duim in je platte hand en sluit vervolgens je hand. Veel hulpverleners weten wat dit betekent en zullen je helpen door contact op te nemen met de politie of Veilig Thuis Drenthe.
Vouw je duim op je handpalm en sla vervolgens je vingers over je duim heen. Nu heb je een vuist, waarbij je duim 'ingelockt' is. Met dit handgebaar kun je in stilte, zonder een woord te hoeven zeggen, duidelijk maken dat iemand je moet helpen.
Het meest bekende handgebaar in Nederland is misschien wel de duim omhoog. Bij ons betekent dat: 'top' of 'heel goed'. Maar in Afghanistan, Iran en bepaalde delen van Italië en dus Griekenland betekent het 'rot op'. In veel Aziatische landen staat het gebaar gelijk aan wanneer wij een middelvinger opsteken.
In Nederland is het wrijven onder de kin een symbool van interesse of nadenkendheid. Als u in Italië iemand dit ziet doen, betekent dit juist dat iemand totaal niet geïnteresseerd is. Misschien geen al te goed idee om dit handgebaar in Italië te maken.
Het woord pinky in het Amerikaans Engels is een leenwoord uit het Nederlands. Het Indonesisch heeft wel een apart woord: kelingking. In sommige Oost-Europese landen is het opsteken van de pink een belediging, vergelijkbaar met het opsteken van de middelvinger in West-Europa.
'Nuclear disarmament' en het Peace-teken
Het bekende peace-teken werd in 1958 namelijk ontworpen door de Brit Gerald Holtom voor een protestmars van Londen naar Aldermaston, waar destijds nucleaire wapens werden gemaakt.
Daarbij steek je subtiel je rechterhand omhoog, plooi je je rechterduim in je handpalm om vervolgens een vuist te vormen. Het gebaar ging tijdens de eerste golven van de coronapandemie (vorig jaar) viraal op TikTok.
In Frankrijk kan een opgestoken duim net als bij ons betekenen dat je iets goed vindt of het ermee eens bent. Maar Fransen geven op deze manier ook het cijfer 1 aan. “Hoeveel biertjes wilt u hebben?”, vraagt de barman. Een Fransman steekt dan niet zijn wijsvinger op, maar hij gebruikt zijn duim.
Masker 19 - Melding huiselijk geweld
Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen ook in Nederland vanaf 1 mei melding doen bij de apotheek via het codewoord 'Masker 19'. Dit in navolging op Italië, Frankrijk en Spanje waar het codewoord ook al is ingevoerd.
De term 'huiselijk geweld' verwijst naar de relatie tussen pleger en slachtoffer. Er is meestal sprake van een machtsverschil. Het slachtoffer is afhankelijk van de dader. Het gaat bij huiselijk geweld om lichamelijke, seksuele en psychische vormen van geweld.
Een gebaar is een beweging van handen, hoofd en/of andere lichaamsdelen vanuit de intentie om te communiceren of om de gesproken communicatie te ondersteunen. Gebaren zijn bij met name doven een onderdeel van een uitgebreide gebarentaal. Gebaren zijn dikwijls cultureel bepaald.
Het woord is afkomstig uit het Grieks (camptos = krom en dactylos = vinger). Het is een aangeboren aandoening aan één of meerdere vingers, waarbij de vinger in buigstand staat en niet goed gestrekt kan worden in het middelste kootje. De aandoening komt het vaakst voor in de pink, maar soms doet de ringvinger ook mee.
Een hokkende vinger is een aandoening van de pezen in de hand die de vingers buigen. Deze buigpezen lopen als kabels van de onderarmspieren door een 'tunnel' van weefsel en bot naar de vingers en de duim. Om het soepel bewegen van de pezen mogelijk te maken hebben de pezen een glad omhulsel, de zogenaamde peesschede.