Hoe vaak moet je op elke hap kauwen? 20 tot 30 keer is een veel gehoord antwoord op deze vraag, maar meestal komt het erop neer dat je kauwt totdat de hap 'goed' voelt om door te slikken. Door goed te kauwen maak je veel speeksel aan en worden voedingsstoffen makkelijker opgenomen en afgebroken.
Hoe meer moeite je kaakspieren doen, hoe sterker de verzadigingsprikkel wordt. Daar komt nog bij dat je langer aan het eten bent als je elke hap 30 keer kauwt. Daarmee voorkom je dat je te veel eet voordat je maag een seintje aan je hersenen geeft dat je vol zit.
We kauwen tussen de 800 en 1.400 keer per dag. Hoewel het vanzelf gaat, is het een belangrijke activiteit.
Als je goed kauwt, kunnen de enzymen in je speeksel alvast een deel van de spijsvertering op zich nemen wat spijsverteringsproblemen voorkomt. Door lang te kauwen is je eten namelijk al voor het grootste deel verteerd als het in je maag terechtkomt en worden je darmen ontlast.
Wil je het echt goed doen, dan zou je iedere hap meer dan honderd keer moeten kauwen. Net zo lang tot het voedsel is veranderd in een vloeibaar papje en het bijna vanzelf door je keel glijdt. Zo luidde het advies van Horace Fletcher, een Amerikaanse gezondheidsgoeroe uit begin twintigste eeuw.
Uit onderzoek blijkt dat het kauwen van kauwgom een verbetering geeft van de hersenactiviteit. Hoe kan dat? Dat heeft alles te maken met de doorbloeding van die delen in de hersenen die te maken hebben met geheugen en aandacht. Kauwen kun je zien als lopen.
Gemiddeld neemt men 29 minuten voor het avondeten, 21 minuten voor de lunch, 15 minuten voor het ontbijt en 9 minuten voor het eten van iets tussendoor. 23% van de ondervraagden geeft aan meer tijd aan het avondeten te besteden dan 5 jaar geleden. De avondmaaltijd wordt gemiddeld 5,5 keer per week zelf bereid.
Kauwen per hap
Meer dan twintig keer kauwen op een stuk fruit is aardig veel, waarschijnlijk heb je dan een behoorlijk prutje in je mond. Twintig keer kauwen op een hazelnoot is een ander verhaal. In zoiets hards moet je flink je tanden zetten! Het advies ligt ergens tussen de twintig en veertig keer kauwen per hap.
Door te snel eten, krijg je te grote stukken voeding binnen, omdat je niet voldoende tijd neemt om op het eten te kauwen. Deze grote stukken zijn voor je lichaam veel moeilijker te verteren. Je kunt hierdoor belangrijke voedingsstoffen mislopen, omdat ze niet door je lichaam worden opgenomen.
Kauwen is een beweging van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak, tot stand gebracht door de kauwspieren en dienend om voedsel met de tanden te grijpen en tussen de kiezen fijn te malen.
Meer kauwen, minder eten
' Hierdoor raak je sneller vol en eet je dus (waarschijnlijk) minder. Tot slot proef je ook meer smaken als je meer kauwt. En dat zorgt weer voor een meer voldaan gevoel.
Als je kauwt, kauw dan juist aan de kant waar het kaakgewricht pijn doet. Dit is belangrijk omdat er anders teveel 'schuine belasting' komt te staan op de kant van het gewricht waar je klachten hebt.
Kauwen zijn alleseters: van insecten, slakken, wormen, knoppen, zaden, bessen tot patatresten en kadavers. Wordt vooral op de grond gezocht.
Door te kauwen komen er enzymen uit je speeksel bij het voedsel, die het verteringsproces starten. Als je rustig eet en dus meer kauwt, verteer je je eten beter. Daardoor kan je lichaam voedingsstoffen beter opnemen. Doordat je mond een deel van de vertering opneemt, ontlast je hiermee je maag en je darmen.
Dit duurt ongeveer vier tot acht uur. De darmwand brengt de voedingsstoffen daarna in ons bloed, zodat het in de rest van ons lichaam terecht komt. Als de voedingsstoffen uit het eten gehaald zijn, gaat alles wat over is in de dikke darm. De dikke darm haalt het vocht uit het eten.
Bijzonder effectief zijn bijvoorbeeld de geluidstoestellen met angstkreten, knalapparaten, Hawk Eyes en roofvogelgelijkende vliegers. Ook met een kunststof nepkraai kun je kauwen verjagen. Let wel, zorg er altijd voor dat de kunststof nepkraaien op hun kop hangen. Zo lijken de vogels dood.
Een normale, warme maaltijd blijft ongeveer drie uur in de maag. Hoe vetter de maaltijd, hoe langer het duurt voordat het voedsel klaar is om door te stromen naar de twaalfvingerige darm. Het duurt normaal gesproken ongeveer 24 tot 48 uur voordat het voedsel dat we gegeten hebben in de wc terecht komt.
Hoeveel keer je eet maakt niet zo veel uit. Je kan bijvoorbeeld 3 hoofdmaaltijden – verdeeld over de dag – eten: ontbijt, lunch en avondeten. Maar 4, 5 of 6 keer per dag een kleinere maaltijd kan in principe ook. Het gaat er uiteindelijk om dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt.
Wat blijkt? Juist een groot ontbijt en een stevige lunch, hebben een gunstig effect op het lichaam. Geen lichte maaltijden en regelmatig een snack, maar twee stevige maaltijden per dag. Volgens onderzoekers van het Instituut voor Klinische en Experimentele wetenschap in Praag, reageert het lichaam hier beter op.
Omdat mensen slechts een enkele maaltijd per dag mogen eten, heb je kans dat ze zich overeten. Hoewel sommige mensen meer voedsel kunnen verteren dan anderen, zal het eten van een grote maaltijd met meer dan duizend calorieën in één keer een behoorlijke belasting zijn voor je spijsverteringsstelsel.
Vla bevat net als melk eiwit, vitamines B2, B12 en calcium. Dat zijn voedingsstoffen die goed zijn voor uw lichaam. Maar vla bevat ook veel suiker. Gemiddeld zitten er zo'n 4 suikerklontjes in een schaaltje van 150 gram.
Sommige leerlingen kunnen zich juist minder goed concentreren door het kauwen van kauwgom. Daarnaast gaat het kauwen van kauwgom in een ruimte met 30 leerlingen ook gepaard met smakgeluiden die juist kunnen afleiden.
Het schijnt inderdaad waar te zijn dat kauwgom kauwen je concentratie verbeterd. Als je kauwgom kauwt, dan stroomt er extra bloed naar je hoofd om je kaken te helpen bij die inspanning. Dit extra bloed gaat ook voor een deel naar je hersenen en daarom kunnen je hersenen beter werken.